Подсетник за исповест

Питање:
Помоз Бог, добри оче! Покаткад на Интернету тражим какве богоугодне садржаје и осматрам на који се начин о вери и цркви пише, а посебно посетим странице наших цркава. У једноме таквоме трагању пронашла сам и страницу Пакибитија, састављену од веома корисних садржаја за млади дух верника. Веома сам се обрадовала таквој страни, но један ме је чланак помало збунио и веома забринуо. Реч је о чланку “Подсетник за исповест у женском роду”. Молила бих вас да овај чланак погледате и појасните ми, јесу ли уистину греси све што у овоме списку пише? Треба ли оволико грешном да се осећам? Кад погледам списак од 1000 детаљно наведених ставки, помислим кроз какве ли је само грехе ум ствараоца текста морао проћи да би нам овакав комплетан подсетник направио. Молим вас помозите ми – јесам ли заиста грешила ако сам градом ишла погледујући око себе? Јесам ли грешила ако сам пила кафу и чај? Грешим ли ако пуно труда улажем у рад? Ако предуго позвоним да ми врата отворе? Не могу се отргнути од ових мисли, па се надам вашем брзом одговору. Свако добро!
Драгана


Одговор:
Драга сестро Драгана, Нисам отварао сајт Пакибитија и нисам читао чланак о исповести у женском роду. У богослужбеној књизи Требник, на црквенословенском језику, постоје упутства духовнику, која питања да поставља ономе који се исповеда. Има ту заиста много питања, али много више за мушкарце него жене. Питања почињу од правилног исповедања православне вере и читања Символа вере, па иду преко многих случајева у којима човек може сагрешити. Разуме се, питања могу бити и контрапродуктивна, јер саопштавају случајеве сагрешења потпуно непознате већини верника, а што може изазвати знатижељу, узнемиреност и чак размишљање о појединим гресима. Зато, моја препорука је, да тих хиљаду наведених питања не читаш, да се не би саблазнила. Одлазећи на исповест код духовника, а ја претпостављам да је то Твој надлежни парох, настој да размишљаш о својим поступцима, поготово онима за које имаш прекоре савести, то исповеди пред њим. Духовник ће, слушајући Твоју исповест, вероватно поставити и неко “потпитање”, како би Ти помогао да се присетиш нечега што си можда заборавила или грехова младости и незнања. Многи верници сматрају да нису учинили грех, ако се нису огрешили о Божје заповести (нисам украо, убио, пожелео туђе, учинио прељубу и тд) . Заборављају да могу учинити и грех према себи (небрига о здрављу душе и тела) и према онима са којима живе, према ближњима. Зато, драга сестро, пребирај по својој савести и свом животу и на исповести говори само оно што си учинила, оно што оптерећује Твоју савест, оно што чини неправду према ближњима, што некога може оштетити, повредити, саблазнити. Живи и понашај се као слободан човек, јер Христос нас је ослободио робовања греху и сатани. Немој на исповести говорити о својим врлинама и добрим делима. Бог то све зна и ниједно добро Ти неће бити неуписано у заслугу.
Исповедај се кад год осетиш потребу да поразговараш са својим духовником, као што одлазиш код лекара не само кад си болесна, већ и да контролишеш своје здравље.
Мир и спокојство духовно жели Ти о. Душан

One Comment

  1. Blagoslovite oce,.Kako se izboriti protiv groznih misli.