NASLOVNA » PITANJE PASTIRU, Slava, praznici, običaji, tradicija » Petak uoči praznika

Petak uoči praznika

Pitanje:
Pomaže Bog, Da li se ne radi na petak uoči nekog praznika koji su crnim i crvenim slovima obeleženi? U Starom Vlahu to zovu petka pred recimo Ilindan i to je neradan dan!
Dragan


Odgovor:
Dragi brate Dragane, Srpska pravoslavna crkva, pored nedelja koje su sve „neradne“, ima i 30 zapovednih praznika, koji se u kalendarima štampaju crvenim slovima. To su, da tako kažemo, „neradni dani“. Ali, kako se ti „nedarni dani“ provede, jasno je izraženo u Prvoj crkvenoj zapovesti, koja glasi: „Moliti se Bogu i učestvovati u Službi Božjoj (Svetoj liturgiji) , svake nedelje i praznika“. Dakle, ne neradno, već potpuno aktivno, treba obeležavati i provoditi ove zapovedne praznike, učešćem u Svetoj liturgiji i drugim aktivnostima Crkve, misionarskim, dobrotvornim… Srpska pravoslavna crkva je te zapovedne praznike, uglavnom, obezbedila još za vreme Austrougarske monarhije, kao Karlovačka mitropolija SPC, da bi kasnije bili dodati još neki praznici (Sveti Ćirilo i Metodije, Vidovdan, Sveti Vasilije Ostroški i Sveti Petar Cetinjski) . Eto, to su isključivo zapovedni praznici, obavezni u celoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Sem ovih, opšteobaveznih, postoje i lokalni zapovedni praznici, a to su Hramovni praznici (slave) u pojedinim parohijama, pa i zavetni dani, u selima i gradovima, a koje je odobrila eparhijska vlast i koji imaju značaj za samo ta područja. Narodni običaji imaju izvesne sadržaje, koji imaju značaj u jednom određenom kraju ili selu, nisu od Crkve odobreni i nemaju opšte obavezujući karakter. Što se tiče određenih petaka, u toku godine, oni u narodnim običajima imaju isključivo obevezu posta. Međutim, pošto su sreda i petak, u toku cele godine (sem tzv. trapavih sedmica) , obavezni dani posta za sve vernike, to i nekih 12 „strogo posnih petaka“, koje običajno pravo iznosi, ne mogu biti od Crkve prihvaćeno pravilo. U tih 12 petaka ne pominje se petak pred Ilindan, već se u toku leta pominju petak pred Ivanjdan, Petrovdan i Preobraženje. U svakom slučaju, nijedan petak uoči nedelje ili zapovednog praznika, ne može se smatrati „neradnim“, ali ni „strogo posnim“, jer to crkvenim pravilima (tipikom) nije predviđeno ni određeno. Uostalom, ako je nekome stalo da poštuje neki petak, zašto ne bi u taj dan udvostručio rad, kako za sebe, tako i za bližnje svoje, a ne da ga proslavlja „neradno“, da lenčari. Crkva blagosilja rad, a osuđuje nerad, lenjost. Neka blagoslov Božji prebiva na tebi i svim pravoslavnim Srbima u „Vlahu starome“, o. Dušan

3 komentar(a)

  1. Da li sme sa se sije ili radi petak pred krsnu slavu?

  2. Sme,brate Ratomire !

  3. Moja pokojna baba je postila svaki petak i sredu, a nije radila petke pred praznike. Da li je pravilno reci petak pred praznik ili petka pred praznik? Odakle to da se u narodu za petak govori petka ako je pred neki praznik? Sta je pravilinije prema crkvi petka ili petak?

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *