Петак уочи празника

Питање:
Помаже Бог, Да ли се не ради на петак уочи неког празника који су црним и црвеним словима обележени? У Старом Влаху то зову петка пред рецимо Илиндан и то је нерадан дан!
Драган


Одговор:
Драги брате Драгане, Српска православна црква, поред недеља које су све “нерадне”, има и 30 заповедних празника, који се у календарима штампају црвеним словима. То су, да тако кажемо, “нерадни дани”. Али, како се ти “недарни дани” проведе, јасно је изражено у Првој црквеној заповести, која гласи: “Молити се Богу и учествовати у Служби Божјој (Светој литургији) , сваке недеље и празника”. Дакле, не нерадно, већ потпуно активно, треба обележавати и проводити ове заповедне празнике, учешћем у Светој литургији и другим активностима Цркве, мисионарским, добротворним… Српска православна црква је те заповедне празнике, углавном, обезбедила још за време Аустроугарске монархије, као Карловачка митрополија СПЦ, да би касније били додати још неки празници (Свети Ћирило и Методије, Видовдан, Свети Василије Острошки и Свети Петар Цетињски) . Ето, то су искључиво заповедни празници, обавезни у целој Српској православној цркви. Сем ових, општеобавезних, постоје и локални заповедни празници, а то су Храмовни празници (славе) у појединим парохијама, па и заветни дани, у селима и градовима, а које је одобрила епархијска власт и који имају значај за само та подручја. Народни обичаји имају извесне садржаје, који имају значај у једном одређеном крају или селу, нису од Цркве одобрени и немају опште обавезујући карактер. Што се тиче одређених петака, у току године, они у народним обичајима имају искључиво обевезу поста. Међутим, пошто су среда и петак, у току целе године (сем тзв. трапавих седмица) , обавезни дани поста за све вернике, то и неких 12 “строго посних петака”, које обичајно право износи, не могу бити од Цркве прихваћено правило. У тих 12 петака не помиње се петак пред Илиндан, већ се у току лета помињу петак пред Ивањдан, Петровдан и Преображење. У сваком случају, ниједан петак уочи недеље или заповедног празника, не може се сматрати “нерадним”, али ни “строго посним”, јер то црквеним правилима (типиком) није предвиђено ни одређено. Уосталом, ако је некоме стало да поштује неки петак, зашто не би у тај дан удвостручио рад, како за себе, тако и за ближње своје, а не да га прославља “нерадно”, да ленчари. Црква благосиља рад, а осуђује нерад, лењост. Нека благослов Божји пребива на теби и свим православним Србима у “Влаху староме”, о. Душан

4 Comments

  1. Србине , видим неки кажу данас је петак пред славу не ради се а једу сланину. Сваки петак је радни али се пости ако хоћеш да га отпоштујеш и тачка.

  2. Moja pokojna baba je postila svaki petak i sredu, a nije radila petke pred praznike. Da li je pravilno reci petak pred praznik ili petka pred praznik? Odakle to da se u narodu za petak govori petka ako je pred neki praznik? Sta je pravilinije prema crkvi petka ili petak?

  3. Sme,brate Ratomire !

  4. Da li sme sa se sije ili radi petak pred krsnu slavu?