NASLOVNA » Društvo, SPC, TRAGOVI U VREMENU » Patrijarh SPC Irinej: Srbi i Hrvati treba da grade mir, ljubav i toleranciju

Patrijarh SPC Irinej: Srbi i Hrvati treba da grade mir, ljubav i toleranciju

Patrijarh SPC Irinej poručio je da Srbi i Hrvati umesto mržnje treba da grade mir, ljubav i toleranciju, ali i da ćutanje Evrope na veličanje ustaštva u Hrvatskoj otvara pitanje da li je opravdana naša želja da postanemo član EU.

U Busijama, nakon parastosa prilikom obeležavanju Dana sećanja na stradale i prognane Srbe u tokom Oluje, patrijarh je rekao da je tužno sećanje na one koji su morali da napuste svoje ognjište i potraže drugo mesto za život, ali i na sve one koji su nastradali od zločinačkih ruku.

„Sećamo se stradanja našeg naroda u poznatoj akciji Oluja koja je pokrenuta od starne hrvatske vojske i policije 1995. godine. Akcija progona je obuhvatila prostor severne Dalmacije, Like, Korduna i Banije. Prostor Srpske krajine. Cilj progona je bio proterati Srbe sa svojih vekovnih obitališta i time Hrvatsku očistiti od Srba i Pravoslavlja”, kazao je Irinej.

To je bio plan ustaške Hrvatske i vrha tadašnje Rimokatoličke crkve, dodao je patrijarh.

„Toj ideji je žrtvovano preko milion nevinog srpskog naroda na način kakav novija istorija nije zapamtila. To svedoče logori Jasenovac, Jadovna, Gradine… i desetine stratišta, jama i provalija u koje su Srbi živi bacani i umirali strašnom smrću”, kazao je patrijarh podsetivši da su Srbi u Drugom svetskom ratu masovno stradali tokom ustaške vladavine u Hrvatskoj.

Patrijarh Irinej, Milorad Pupovac i Aleksandar Vučić (Foto Fonet)

Tu golgotu su pored Srba doživeli jedino još Jermeni i Jevreji, naglasio je patrijarh dodajući da su u ustaškoj Hrvatskoj formirani zloglasni dečiji logor kroz koje je prošlo više od 120.000 nevine srpske dece, a od kojih je najveći broj umrlo zbog gladi i žeđi.

On navodi da veličanje i slavljenje zločinaca danas u Hrvatskoj i oživljavanje ustaške i fašističke Hrvatske unosi strah i nesigurnost kod Srba u Hrvatskoj, dok Evropa to mirno posmatra.

„Muk i ćutanje Rimokatoličke crkve i njenih predstavnika na sva ova zbivanja ozbiljno zabrinjava”, naveo je Irinej.

On dodaje da su Srbi i Hrvati hteli ili ne najbliži jedni drugima i zato pozvani da grade mir i prijateljstvo, kao i da zajedno grade budućnost.

 

Izvor: http://www.politika.rs/scc/clanak/360668/Irinej-Srbi-i-Hrvati-treba-da-grade-mir-ljubav-i-toleranciju

4 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *