НАСЛОВНА » Друштво, СПЦ, ТРАГОВИ У ВРЕМЕНУ » Патријарх СПЦ Иринеј: Срби и Хрвати треба да граде мир, љубав и толеранцију

Патријарх СПЦ Иринеј: Срби и Хрвати треба да граде мир, љубав и толеранцију

Патријарх СПЦ Иринеј поручио је да Срби и Хрвати уместо мржње треба да граде мир, љубав и толеранцију, али и да ћутање Европе на величање усташтва у Хрватској отвара питање да ли је оправдана наша жеља да постанемо члан ЕУ.

У Бусијама, након парастоса приликом обележавању Дана сећања на страдале и прогнане Србе у током Олује, патријарх је рекао да је тужно сећање на оне који су морали да напусте своје огњиште и потраже друго место за живот, али и на све оне који су настрадали од злочиначких руку.

„Сећамо се страдања нашег народа у познатој акцији Олуја која је покренута од старне хрватске војске и полиције 1995. године. Акција прогона је обухватила простор северне Далмације, Лике, Кордуна и Баније. Простор Српске крајине. Циљ прогона је био протерати Србе са својих вековних обиталишта и тиме Хрватску очистити од Срба и Православља”, казао је Иринеј.

То је био план усташке Хрватске и врха тадашње Римокатоличке цркве, додао је патријарх.

„Тој идеји је жртвовано преко милион невиног српског народа на начин какав новија историја није запамтила. То сведоче логори Јасеновац, Јадовна, Градине… и десетине стратишта, јама и провалија у које су Срби живи бацани и умирали страшном смрћу”, казао је патријарх подсетивши да су Срби у Другом светском рату масовно страдали током усташке владавине у Хрватској.

Патријарх Иринеј, Милорад Пуповац и Александар Вучић (Фото Фонет)

Ту голготу су поред Срба доживели једино још Јермени и Јевреји, нагласио је патријарх додајући да су у усташкој Хрватској формирани злогласни дечији логор кроз које је прошло више од 120.000 невине српске деце, а од којих је највећи број умрло због глади и жеђи.

Он наводи да величање и слављење злочинаца данас у Хрватској и оживљавање усташке и фашистичке Хрватске уноси страх и несигурност код Срба у Хрватској, док Европа то мирно посматра.

„Мук и ћутање Римокатоличке цркве и њених представника на сва ова збивања озбиљно забрињава”, навео је Иринеј.

Он додаје да су Срби и Хрвати хтели или не најближи једни другима и зато позвани да граде мир и пријатељство, као и да заједно граде будућност.

 

Извор: http://www.politika.rs/scc/clanak/360668/Irinej-Srbi-i-Hrvati-treba-da-grade-mir-ljubav-i-toleranciju

4 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *