Патријарх СПЦ Иринеј: Срби и Хрвати треба да граде мир, љубав и толеранцију

Патријарх СПЦ Иринеј поручио је да Срби и Хрвати уместо мржње треба да граде мир, љубав и толеранцију, али и да ћутање Европе на величање усташтва у Хрватској отвара питање да ли је оправдана наша жеља да постанемо члан ЕУ.

У Бусијама, након парастоса приликом обележавању Дана сећања на страдале и прогнане Србе у током Олује, патријарх је рекао да је тужно сећање на оне који су морали да напусте своје огњиште и потраже друго место за живот, али и на све оне који су настрадали од злочиначких руку.

„Сећамо се страдања нашег народа у познатој акцији Олуја која је покренута од старне хрватске војске и полиције 1995. године. Акција прогона је обухватила простор северне Далмације, Лике, Кордуна и Баније. Простор Српске крајине. Циљ прогона је био протерати Србе са својих вековних обиталишта и тиме Хрватску очистити од Срба и Православља”, казао је Иринеј.

То је био план усташке Хрватске и врха тадашње Римокатоличке цркве, додао је патријарх.

„Тој идеји је жртвовано преко милион невиног српског народа на начин какав новија историја није запамтила. То сведоче логори Јасеновац, Јадовна, Градине… и десетине стратишта, јама и провалија у које су Срби живи бацани и умирали страшном смрћу”, казао је патријарх подсетивши да су Срби у Другом светском рату масовно страдали током усташке владавине у Хрватској.

Патријарх Иринеј, Милорад Пуповац и Александар Вучић (Фото Фонет)

Ту голготу су поред Срба доживели једино још Јермени и Јевреји, нагласио је патријарх додајући да су у усташкој Хрватској формирани злогласни дечији логор кроз које је прошло више од 120.000 невине српске деце, а од којих је највећи број умрло због глади и жеђи.

Он наводи да величање и слављење злочинаца данас у Хрватској и оживљавање усташке и фашистичке Хрватске уноси страх и несигурност код Срба у Хрватској, док Европа то мирно посматра.

„Мук и ћутање Римокатоличке цркве и њених представника на сва ова збивања озбиљно забрињава”, навео је Иринеј.

Он додаје да су Срби и Хрвати хтели или не најближи једни другима и зато позвани да граде мир и пријатељство, као и да заједно граде будућност.

 

Извор: http://www.politika.rs/scc/clanak/360668/Irinej-Srbi-i-Hrvati-treba-da-grade-mir-ljubav-i-toleranciju

4 Comments

 1. Немамо ми шта да се миримо .Они нека се држе подаљр од нас и све у реду.Ја њих не мрзим али тај народ и држава за мене не постоје .Како онда да се мирим са нечим што не постоји?

 2. Мирите се Ви у Ваше име ако вам је до помирења са њима.

 3. “Samo ne sa Hrvatima” setimo se reci naseg kralja Petra Karadjordjevica..
  Setimo se vojvode Zivojina Misica:” Samo ne sa Hrvatima”,
  setimo se opet Jovana Ducica iz Pjesme o Hrvatima -sina Tisucljecne kulture:” Ciju li ces pusku objesit o rame,
  ko najbolje ume da ti komanduje?”
  SAMO NE SA HRVATIMA…..

 4. U tekstu sam pročitao da se “rimokatolička crkva” nije oglasila povodom stradanja pravoslavnih Srba.
  Predubok je jaz,ponor i razlika između te vjerske,svjetovne religiozne organizacije koja sebe naziva katoličkom crkvom i onom Crkvom koju ispovijedamo na svakoj liturgiji Svetom,Sabornom i Apostolskom Crkvom.Ne vidim,ne osjećam i ne vjerujem da na ovoj planeti postoje više crkava.Postoji samo jedna crkva.To šta koriste nekakove vjerske objekte i stavljaju krstove/nema svaki istu SILU/,vrše nekakove obrede i odjevaju se u razne nošnje,a imajući u vidu historijat te otpadije zvane RKC(križari,inkvizicije itd,huljenje i eksperimenti sa nepromjenjivim dogmatima) ukupno DOKAZUJE RAZLOG ZBOG ČEGA SE NE IZJAŠNJAVAJU I ĆUTE POVODOM STRADANJA I POGROMA SRBA OD 1941 pa na ovamo.Pitam se do kada ćemo se međusobno lagati,pretvarati,diplomatizirati,obmanjivati i kome sve to treba.Da je naš narod Srpski dobrim dijelom zaboravio na Gospoda i to je činjenica koja boli…..