NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » O HRABROM ISPOVEDANJU VERE

O HRABROM ISPOVEDANJU VERE

Sv.Anatolije Optinski

O HRABROM ISPOVEDANJU VERE
 
„Čedo moje, znaj da će u poslednje dane nastati vremena teška, kako govori Apostol. I, gle, zbog oskudice u pobožnosti, i u crkvama će se pojaviti jeresi i raskoli i, kao što su predskazivali Sveti Oci, tada na arhijereskim prestolima i u manastirima neće biti ljudi opitnih i iskusnih u duhovnom životu. Zbog toga će se jeresi širiti posvuda i prelastiće (obmanuće) mnoge. Neprijatelj roda ljudskoga dejstvovaće lukavo da bi, ako je moguće, na jeres naveo i izabrane. On neće početi da grubo odbacuje dogmate o Svetoj Trojici, o božanstvenosti Isusa Hrista, o Bogorodici, nego će neprimetno početi da unakažava Predanje Svetih Otaca od Duha Svetoga – učenje same Crkve. Dovijanja neprijatelja i njegove „tipike“ primetiće veoma mali broj njih, onih koji su najiskusniji u duhovnom životu. Jeretici će zavladati Crkvom, svuda će postaviti svoje sluge i pobožnost će biti zanemarena. Ali Gospod neće ostaviti sluge Svoje bez zaštite i u neznanju. On je rekao: „Po plodovima ćete ih poznati„. I to po plodovima, to jest po delovanju jeretika, nastoj da ih razlikuješ od pravih pastira. Ti duhovni lupeži, koji razgrabljuju duhovno stado „ne ulaze na vrata u tor ovčiji nego prelaze na drugom mestu„, kao što je rekao Gospod, to jest, ući će na nezakonit način, uništavajući nasiljem Božije ustave. Gospod ih naziva razbojnicima.
Zaista, njihova prava dužnost je proganjanje istinskih pastira, njihovo zatvaranje, jer bez toga se ne može ni stado razgrabljivati. Zato, sine moj, kad u Crkvi vidiš poruganje božanstvenog čina, otačkoga Predanja i Bogom ustanovljenog poretka znaj da su se jeretici većpojavili, mada će možda do određenog vremena skrivati svoje zloverje, ili će neprimetno unakažavati božanstvenu veru, da bi bolje uspeli, obmanjujući i varajući neiskusne. Proganjaće ne samo pastire, nego i sluge Božje, jer đavo, koji rukovodi jeresju, ne trpi blagočašće. Kao vukove u ovčjoj koži prepoznaj ih po njihovoj gordeljivoj naravi, slastoljublju, vlastoljublju – to će biti klevetnici, izdajnici, koji svuda seju mržnju i zlobu, zato je Gospod i rekao da ćemo ih po plodovima poznati. Istinske sluge Božje su – smirene, bratoljubive i Crkvi poslušne.
Velike pritiske od jeretika trpeće monasi i monaški život tada će biti izrugivan. Osiroteće obitelji, smanjiće se broj monaha. Koji ostanu, trpeće nasilje. Ovi mrzitelji monaškog života, koji imaju samo izgled pobožnosti, nastojaće da inoke privuku na svoju stranu, obećavajući im zaštitu i svetovna dobra, a preteći izgnanjem onima koji se ne pokore. Od ovih pretnji malodušni će biti veoma poniženi. Ako doživiš to vreme, sine moj, raduj se, jer tada će vernici, koji ne budu imali drugih vrlina, vence dobijati samo za stajanje u veri, po reči Gospodnjoj: „Svakog, ko Me prizna pred ljudima, priznaću i Ja pred Ocem Svojim Nebeskim„.
Boj se Gospoda, sine moj! da ne izgubiš pripremljeni venac, da ne budeš odbačen od Hrista u tamu najkrajnju i muku večnu. Hrabro stoj u veri i, ako je neophodno, s radošću trpi i progone i druge nevolje, jer će sa tobom biti Gospod. . . i sveti Mučenici i Ispovednici sa radošću će gledati na tvoj podvig.
Ali, teško u te dane monasima koji su se vezali za imanje i bogatstvo i koji zbog ljubavi prema komforu budu bili radi da se potčine jereticima. Oni će uspavljivati svoju savest, govoreći: “ Sačuvaćemo i spasićemo manastir i Gospod će nam oprostiti“ . Nesrećni i zaslepljeni, uopšte i ne pomišljaju na to da će preko jeresi i jeretika u manastir ući i demoni, i tada oni više neće biti sveti manastir nego – gole zidine, od kojih će zanavek odstupiti blagodat.
Ali, Bog je jači od vraga i nikad neće ostaviti sluge Svoje i istinskih hrišćana će biti do kraja sveta, ali će oni birati usamljena, pusta mesta. Ne boj se nevolja, nego se boj pogubne jeresi, jer ona odgoni blagodat i odvaja od Hrista. Zato je Hristos i zapovedio da jeretika smatramo kao neznabošca i carinika.
I tako, krepi se, sine moj, u blagodati Hrista Isusa, sa radošću hitaj na podvig ispovedništva i podnošenja stradanja, kao dobri vojnik Isusa Hrista (2. Tim. 11,1 – 3), Koji reče „Budi veran do smrti i daću ti venac života“ (Otkr. 2,10). Njemu sa Ocem i Svetim Duhom čast i slava i sila u vekove vekova. Amin.
   

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *