Невидљива црква у селу Паклење код Баљевца на Ибру

Недалеко од локалног гробља у селу Паклење код Баљевца на Ибру (општина Рашка), археолози Народног музеја у Краљеву открили су остатке необичне и у овом крају јединствене цркве, потпуно укопане у земљу, о чијем постојању доскора ништа нису знали ни мештани Паклења, нити археолози који су истраживали овај део долине Ибра.

– Кров цркве, саграђен од опеке повезане специјалним малтером, био је раван са тлом и закамуфлиран земљом, травом и маховином, сумњали смо да има нечега испод, али нисмо слутили да је то била црква – каже један од мештана Паклења.

Стручњаци верују да се ради једној од такозваних скривених или невидљивих цркава, какве су грађене у турско доба када је хришћанима било забрањено да се окупљају, да граде богомоље и моле се Богу. Овај део Србије, долина Ибра и Стари Рас, познати су по минијатурним црквама. Само у долини Ибра постоји око 20-так објеката, у народу познатих као цркве прелетачице.

Турци су били нешто великодушнији, па су житељима појединих села давали немогући рок од само једног дана или једне ноћи да саграде богомољу. Тако је, примера ради, једне ноћи никла и црква Мариница у Дојиновићима код Новог Пазара у коју могу да стану само свештеник и још двојица верника. Црква у Паклењу највероватније је грађена тајно и без сагласности Турака.

– Црква је малих димензија, дужине пет, ширине три метра, завршава се полукружном апсидом, у олтарском простору опеком је била сазидана и часна трпеза, сада када смо је открили и рашчистили следе додатна испитивања,после којих ће се вероватно доћи до неких нових сазнања о овом необичном и ретком споменику наше историје.

Извор: Расен

3 Comments

  1. Против сам зидања нових бетонских цркава, али сам за обнављање старих. Битан је темељ.

  2. И њу ће да потопе.