NASLOVNA » Pomesne Crkve, TRAGOVI U VREMENU » Na Kritu dogovoreno da „Sveti i Veliki Sabor” postane stalna institucija

Na Kritu dogovoreno da „Sveti i Veliki Sabor” postane stalna institucija

Srpski patrijarh Irinej ocenio je da će poruke Sabora pravoslavnih crkava na Kritu čuti onaj ko sluša “glas svoje crkve” i dodao da ne veruje da će učešće Srpske pravoslavne crkve (SPC) poremetiti odnose s ruskom crkvom.

On je u intervju za Politiku kazao da se crkva nikom ne nameće silom, niti politikom, već da ona predlaže, a od naroda i od svakog čoveka zavisi da li će to da usvoji ili ne.

On je kazao da se na Saboru govorilo i o stanju na Kosovu, kao i o problemu u odnosu SPC s Rumunskom crkvom za šta je vaseljenski patrijarh Vartolomej predložio da te probleme dve crkve reše same.

Na pitanje o opasnosti javnih govora nekoliko poglavara pravoslavnih crkava o sekularizaciji Evrope, o tome da ona gubi hrišćanski lik i da se pravoslavna crkva marginalizuje, patrijarh je kazao da crkva nikada nije “živela” u nekom blagostanju i da je sekularizacija prisutna u “našem životu”.

“Pokušavamo da pokažemo da je ono što predstavlja život jedne crkve nešto što je najcelishodnije za jedan narod, da daje značaja ljudskom životu, odnosima i slobodi ljudi”, kazao je Irinej i dodao da je život nezamisliv bez istine i morala koji crkva propoveda.

Upravo završeni Sabor pravoslavnih crkava na Kritu okupio je poglavare i delegacije 10 od 14 autokefalnih crkava.

tjc_0830ac

Ostaje da se vidi: da li će četiri odsutne crkve – Ruska, Antiohijska, Bugarska i Gruzinska – priznati skup na Kritu za Svepravoslavni Sabor.

Ruska pravoslavna crkva je danas objavila da proučava „kritske dokumente”.

Jedan od njih je „Poslanica pravoslavnim ljudima i svakom čoveku dobre volje”.

U Poslanici se naglašava da je Pravoslavna crkva jedna crkva: „Pravoslavne pomesne crkve nisu konfederacija crkava već jedna Sveta Saborna i Apostolska crkva”.

Tekst Poslanice je obznanjen posle zajedničke liturgije svih učesnika u crkvi Svetih Petra i Pavla, u gradu Hanija.

U njoj se naglašava da je dogovoreno da „Sveti i Veliki Sabor” postane „stalno dejstvujuća institucija”.

U Poslanici se podvlači da će pomesne crkve neprekidno raditi na „reevangelizaciji naroda Božijeg u savremenim sekularizovanim društvima i na evangelizaciji onih koji još nisu spoznali Hrista”.

Jedno od najznačajnijih mesta glasi ovako: „Pravoslavna crkva će voditi dijalog sa drugim hrišćanskim crkvama, sa inoslavnim hrišćanima, ali dijalog ne podrazumeva kompromise u pitanjima vere”.

U poslanici se razmah fundamentalizma, koji se događa u različitim religijama, kvalifikuje kao „izraz bolesne religioznosti”.

Posebno se ukazuje da Pravoslavna crkva brak smatra nerazorivim savezom muškarca i žene u ljubavi, a porodica se naziva „malom crkvom” i smatra jedinom garancijom vaspitavanja dece.

Svoj odnos prema nauci Pravoslavna crkva je sa Krita definisala ovako: „Crkva je zahvalna Bogu koji je naučnicima dao dar otkrivanja neispitanih horizonata Božanske tvorevine… Razvoj prirodnih nauka i tehnologija donosi korist, ali ga prati i niz negativnih posledica.”

U Poslanici se ukazuje na manipulacije slobodom, ukidanje vrednih tradicija, osporavanje moralnih vrednosti… Uz upozorenje da je ekološka kriza nastala iz duhovnih i moralnih razloga.

Nije izostalo ni određivanje prema državi: „Pravoslavna crkva se ne meša u politiku. Njena reč ostaje razumna i proročka i nužno je mešanje za dobro čoveka”.

Sabor je usvojio i encikliku, teološki dokument namenjen sveštenstvu i vernicima.

 

Izvor: http://fakti.rs/orthodox-point/na-kritu-dogovoreno-da-sveti-i-veliki-sabor-postane-stalna-institucija

4 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *