На Криту договорено да „Свети и Велики Сабор” постане стална институција

Српски патријарх Иринеј оценио је да ће поруке Сабора православних цркава на Криту чути онај ко слуша “глас своје цркве” и додао да не верује да ће учешће Српске православне цркве (СПЦ) пореметити односе с руском црквом.

Он је у интервју за Политику казао да се црква ником не намеће силом, нити политиком, већ да она предлаже, а од народа и од сваког човека зависи да ли ће то да усвоји или не.

Он је казао да се на Сабору говорило и о стању на Косову, као и о проблему у односу СПЦ с Румунском црквом за шта је васељенски патријарх Вартоломеј предложио да те проблеме две цркве реше саме.

На питање о опасности јавних говора неколико поглавара православних цркава о секуларизацији Европе, о томе да она губи хришћански лик и да се православна црква маргинализује, патријарх је казао да црква никада није “живела” у неком благостању и да је секуларизација присутна у “нашем животу”.

“Покушавамо да покажемо да је оно што представља живот једне цркве нешто што је најцелисходније за један народ, да даје значаја људском животу, односима и слободи људи”, казао је Иринеј и додао да је живот незамислив без истине и морала који црква проповеда.

Управо завршени Сабор православних цркава на Криту окупио је поглаваре и делегације 10 од 14 аутокефалних цркава.

tjc_0830ac

Остаје да се види: да ли ће четири одсутне цркве – Руска, Антиохијска, Бугарска и Грузинска – признати скуп на Криту за Свеправославни Сабор.

Руска православна црква је данас објавила да проучава „критске документе”.

Један од њих је „Посланица православним људима и сваком човеку добре воље”.

У Посланици се наглашава да је Православна црква једна црква: „Православне помесне цркве нису конфедерација цркава већ једна Света Саборна и Апостолска црква”.

Текст Посланице је обзнањен после заједничке литургије свих учесника у цркви Светих Петра и Павла, у граду Ханија.

У њој се наглашава да је договорено да „Свети и Велики Сабор” постане „стално дејствујућа институција”.

У Посланици се подвлачи да ће помесне цркве непрекидно радити на „реевангелизацији народа Божијег у савременим секуларизованим друштвима и на евангелизацији оних који још нису спознали Христа”.

Једно од најзначајнијих места гласи овако: „Православна црква ће водити дијалог са другим хришћанским црквама, са инославним хришћанима, али дијалог не подразумева компромисе у питањима вере”.

У посланици се размах фундаментализма, који се догађа у различитим религијама, квалификује као „израз болесне религиозности”.

Посебно се указује да Православна црква брак сматра неразоривим савезом мушкарца и жене у љубави, а породица се назива „малом црквом” и сматра једином гаранцијом васпитавања деце.

Свој однос према науци Православна црква је са Крита дефинисала овако: „Црква је захвална Богу који је научницима дао дар откривања неиспитаних хоризоната Божанске творевине… Развој природних наука и технологија доноси корист, али га прати и низ негативних последица.”

У Посланици се указује на манипулације слободом, укидање вредних традиција, оспоравање моралних вредности… Уз упозорење да је еколошка криза настала из духовних и моралних разлога.

Није изостало ни одређивање према држави: „Православна црква се не меша у политику. Њена реч остаје разумна и пророчка и нужно је мешање за добро човека”.

Сабор је усвојио и енциклику, теолошки документ намењен свештенству и верницима.

 

Извор: http://fakti.rs/orthodox-point/na-kritu-dogovoreno-da-sveti-i-veliki-sabor-postane-stalna-institucija

4 Comments

 1. Никола Мандић

  Врло је вероватно да Сорош као венгерски неонациста ово финансира Немци подржавају “зарад мира на балкану” масони као инструмент агитирају и онда под претњама и насиљем овакве ствари се и догађају.
  Србија вероватно има велик дуг па је уцењују.
  Тако да ваља гледати на ово као да Сорош неонациста трн у здраву ногу забада.
  Беда…

 2. Никола Мандић

  Бошко личи на усташу са том латиницом а европски светогорац његов брат трол који иду да прикажу легитимним ово грдило по интернету.

  тај сабор је насиље и вероватно га је финансирао крволок Сорош. Ко и б92 вероватно су и претили људима да би се збио. Масони комунисти чедопедерољупци и остала изродна гамад и жгадија ђавољих угодника Божјих противника и даље хоће да повуче у грех остале милом или силом.

 3. Европски Светосавац

  Српска православна црква мора да сачува своју специфичност чије је темеље поставио Свети Сава, али и да учествује у обједињавању свих православаца , па после и хришћана (заједнички световни календар по Миланковићу,)
  Такође СПЦ би требало чешће да објављује мишљења о битним стварима у животу Срба, која не морају да буду обавезујућа , а и упуства мањег значаја (Нпр: да ли православац почетник може да пости по недељу дана пред Васкрс, Божић,….)

 4. Treba kod ocjene biti jako oprezan.Od Sabora sam očekivao mnogo veću,snažniju poruku,međutim u odsustvu RPC i još tri patrijaršije,nekako se gubi na punoći.Carigrad,kojeg treba uvažavat ovakvog kakav je,vrlo je lukavo pristupio organizaciji i vođenju,pokušavajući vratiti izgubljeni sjaj,ostvario je djelomično svoj cilj.Međutim mnoga pitanja ostala su otvorena,nedotaknuta.Glas i upozorenje svijetu koji u zlu leži bio je ipak mlak.Naprimjer,pitanje braka i odgovori na to,nisu ništa novo ni spektakularno otkriće..Govori se o odnosu prema “drugim hrišćanskim crkvama” a u osnovi su sekte.Malo i kroz šalu, jeretika i sekti izgleda više i ne postoji ha,ha,ha.Bože spasi i pomiluj..