NASLOVNA » Društvo, TRAGOVI U VREMENU » Na hrvatskoj Vikipediji tvrde da je Jasenovac bio tek sabirni i radni logor, ali ne samo u NDH nego i u SFRJ

Na hrvatskoj Vikipediji tvrde da je Jasenovac bio tek sabirni i radni logor, ali ne samo u NDH nego i u SFRJ

Hrvatska Vikipedija dotakla je novo dno najnovijim izmenama članka o Jasenovcu i stala u odbranu ustašstva u kojima se kao relevantan izvor navodi knjiga Igora Vukića “Radni logor Jasenovac” u kojemu se ovaj ustaški logor smrti, koji je zgražao čak i naciste, predstavlja skoro kao banja.

Ustaški logor smrti Jasenovac sada se opisuje kao Sabirni logor Jasenovac, a prvi podaci u članku su iz Vukićevog intervjua Glasu Koncila. Naime, većina podataka na koje se poziva u članku o Jasenovcu na hrvatskoj Vikipediji su iz ekstremno desnih medija, kao što su portal udruženja Željke Markić “Narod.hr“, “Hrvatski Tjednik“ i “Maxportal“.

Na svim mestima u članku na kojima je pisalo da je Jasenovac bio “logor smrti” sada piše “sabirni logor”, a uz Vukića – inače sekretara udruženja koje tvrdi da je Jasenovac bio komunistički logor – poziva se i na revizionističku istoričarku Blanku Matković koja je poznata po svojim ekstremističkim stavovima.

U članku na Vikipediji citira se i slovenački istraživač Roman Leljak, koji je inače pravosnažno osuđeni prevarant, zbog čega je služio i zatvorsku kaznu, a ozbiljni ga istoričari smatraju šarlatanom.

Više od pola članka o Jasenovcu sada se zapravo svodi na negiranje zločinačkog karaktera ovog logora smrti i indirektnu odbranu ustaša i NDH.

Za poređenje s hrvatskom Vikipedijom, na engleskoj i nemačkoj Vikipediji Jasenovac se opisuje između ostaloga kao logor za istrebljenje ljudi.

Izvor: Fakti.org

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *