На хрватској Википедији тврде да је Јасеновац био тек сабирни и радни логор, али не само у НДХ него и у СФРЈ

Хрватска Википедија дотакла је ново дно најновијим изменама чланка о Јасеновцу и стала у одбрану усташства у којима се као релевантан извор наводи књига Игора Вукића “Радни логор Јасеновац” у којему се овај усташки логор смрти, који је згражао чак и нацисте, представља скоро као бања.

Усташки логор смрти Јасеновац сада се описује као Сабирни логор Јасеновац, а први подаци у чланку су из Вукићевог интервјуа Гласу Концила. Наиме, већина података на које се позива у чланку о Јасеновцу на хрватској Википедији су из екстремно десних медија, као што су портал удружења Жељке Маркић ”Narod.hr”, ”Hrvatski Tjednik” и ”Maxportal”.

На свим местима у чланку на којима је писало да је Јасеновац био “логор смрти” сада пише “сабирни логор”, а уз Вукића – иначе секретара удружења које тврди да је Јасеновац био комунистички логор – позива се и на ревизионистичку историчарку Бланку Матковић која је позната по својим екстремистичким ставовима.

У чланку на Википедији цитира се и словеначки истраживач Роман Лељак, који је иначе правоснажно осуђени преварант, због чега је служио и затворску казну, а озбиљни га историчари сматрају шарлатаном.

Више од пола чланка о Јасеновцу сада се заправо своди на негирање злочиначког карактера овог логора смрти и индиректну одбрану усташа и НДХ.

За поређење с хрватском Википедијом, на енглеској и немачкој Википедији Јасеновац се описује између осталога као логор за истребљење људи.

Извор: Факти.орг

One Comment

  1. Da dva viđenja jednog stratišta,proizilazi iz dvije različite kulture,različite vjere,suprotni interesi…Jedna strana će umanjiti,relativizirati ,ublažiti karakter ulogu i cilj logora ,odnosno broj i strukturu žrtava,a mi ćemo se odnositi na sasvim suprotan način.Kod nas Srba to je stratište,gubilište,klaonica,spalionica ,koja je u sjećanju ostavila duboku brazdu.Pa,ni najnoviji sukobi ne mogu se razumjeti bez prvog svjetskog rata (i mnogo ranije),drugog rata,da bi svoj nastavak doživio u najnovijim tragičnim epizodama.Kraj se još ne vidi,jer je mržnja posijana i na najmlađe generacije….Vladika Nikolaj Velimirović najbolje je opisao stanje duha našeg naroda…koji na tri vjere namiguje,dva gospodara služi i da ne spominjem grijeh naš,nejedinstvo,bogohuljenje….Hramovi prazni….spasi nas Gospode od nas samih!