Molitva za hrišćansko smirenje

Gospode, Ti znaš slabosti mog srca, Ti znaš koliko se često predajem đavolskim iskušenjima i ispunjavam se gordošću i nadmenošću. Imam visoke misli o sebi, gordim se pred svojim bližnjima, i zbog samoljubivosti očekujem od njih da me poštuju mnogo više nego što zaslužujem. Mislima, rečima i delima, ja nipodaštavam Tvoju slavu u mojoj želji da se proslavim pred drugima; zato, Gospode, moja opustošena duša nema smirenje i moje srce ne nalazi utehu. U mojoj samoljubivosti gordost me izjeda i ne da mi spokoja, unižava me preda mnom samim, narušava mi odnose sa bližnjima, navodi me na svađu, i nerasuđivanjem mi unosi rastrojstvo u život. Kako mogu da stanem pred Tebe, ili da učinim nešto dostojno Tvoje veličine, kada sam opterećen mislima i osećanjima koji su protivni Tebi, Gospode veliki; jer si Ti Sam dao primer smirenja i poučio nas da budemo smireni u srcu. Ti si se ponizio primivši na Sebe obličje čoveka da bi spasao rod čovečanski. Tvoj život na zemlji je bio podvig smirenja. Ti si oprao noge Svojim učenicima, Ti si im služio i sam život si žrtvovao za spas čoveka. Sa smirenjem si pretrpeo stradanje i poneo Krst. Dao si nam primer smirenja i poruku: Naučite se od mene jer sam ja krotak i smiren srcem i naći ćete mir dušama vašim. Gospode, nisam dostojan da Ti se obratim, nisam dostojan da iskažem Tvoje sveto ime, ni da podignem pogled ka Tebi i osenim se Tvojim svetim Znamenjem; jer moja gordost i samoljublje udaljili su moj duh od Tebe. Vladiko, Čovekoljupče, smiluj se na moju neraskajanu dušu, oslobodi me od smrdljive gordosti, od ogavne nadmenosti, i od rđavog crva samoljublja. Gospode, neka moja duša nađe mir u zajednici sa Tvojim savršenim i Božanskim Duhom. Daj mi silu da pobedim zlog duha koji me napada i muči, i koji me tera da se gordim; da ne budem osuđen zajedno sa njim. Privedi me smirenju; smirenjem me utvrdi u ljubavi prema Tebi; a ljubav neka opravda moju veru koja će me privesti spasenju. Kroz smirenje učini me naslednikom Tvoga večnog Carstva. Uzdigni me iznad slabosti moga sadašnjeg duhovnog stanja; da sve što posedujem i što ću imati – sva dobra, čast znanje, ime, položaj i sve u ovome svetu, bude u slavu Tvoju. Ti Koji daješ istinska dobra daj da ona i meni posluže na izgradnju Tvoga Carstva u ljudskim dušama. Učitelju blagi, ako mi daš ovu veliku milost sačuvaj me od pogubnog uticaja nadmenosti nad drugima i udostoj me da sa smirenjem nosim ono što si mi darovao. Bože, budi milostiv meni grešnom. Amin.

 

26 komentar(a)

 1. Gospode,oprosti kao blag i covekoljubiv grehe moje…Veliki su nasi gresi ali je do neba milost Tvoja…Amin.

 2. Postovani, ne mogu da vam opisem svoju zahvalnost na ovoj snaznoj i predivnoj molitvi. Otkrila sam svoj ozbiljan problem sa duhom gordosti, koji je otisao predaleko. Napao je moje srce, toliko da osjetim da mi ne da mira i da me pritisce. To su bila trganja po tijelu ponekada… nisam znala ni sta mi se dogadja. Nisam sebe na momente ni prepoznavala…Hvala pravoslavnoj vjeri i svim objasnjenjima koje sam pronasla, i koja su mi otvorila oci da znam u sta da gledam i kako. Nema drugog rata osim rata za sopstvenu dusu sa necastivim. Ne postoji veca borba, osim borbe sa samim sobom. Nema veceg saveznika od Boga niti veceg prijatelja. Hvala vam na ovoj molitvi, kao da ste mi dali hljeb da jedem. Dusu mi spasava, a svi tekstovi o prelesti i uninijama oci su mi otvorili. Dolazilo mi je jasno kao dan, misli i osjecaj, da se zamonasim ili da odem na neko vrijeme u manastir, zbog Boga i spasenja duse. Imam jaka iskusenja necastivog zbog toga sto mi se nedavno desilo, a nisam sebi umjela objasniti sta minse desilo. Pocetnik sam strasni u svemu i puna neznanja. Slava Bogu dragom i ponavljacu ovu molitvu iz srca.

 3. Gospodi pomiluj me i oprosti mi sagresenja moja,znana i ne znana.Daj mi duševni mir i pomozi mi da ne skrenemo sa pravog puta.Amin

 4. Nekim ljudima koristi da procitaju tudja iskustva..neke mozda odvrati od losih namera,nekima pruzi utehu kroz cinjenicu da ima nade na oprostaj..pa eto,i dobrih strana u pisanju komentara..ne dakle Boga radi vec radi drugih ljudi..

 5. Kolle Šid

  Pomaže Bog braćo i sestre.Loša strana uvek napada najviše kada se čovek okrene Bogu.Kada grešimo svesno i nesvesno,sve nam cveta i ide od ruke a kada se trudimo da ne pogrešili zla sila nas vrka da ne istrajemo a posebno u vreme posta.Tada moramo biti što jači i trpeti a pomalo osetiti Isusove muke.Sve je to dobro jer tako mora i biti.Tako naš Gospod dragi Bog je dopustio da bi smo ojačali i učvrstili našu pravoslavnu veru.Sa zlom treba smireno raditi jer to mu je slaba tačka.Pčela se brani jednom ,umire i ne napada a os više puta….Rasprava sa psom nema kraja,sve je gori više laje.Okreni mu ledja i idi…u miru kloni ga se.Gospode podari mi razum da istraje.Pomozi grešnika svome .Pomozi Bože.

 6. Molitve su privatan odnos Boga i vas,zato se molite sami.Pisanje molitvi u komentarima nema smisla,pisanje zivotnih prica ni to nema smisla.Ako vas muci nesti razgovarate sa svestenikom,ipak ce vam on vise pomoci nego piskaranje molitvi na netu.Bog ne cita komentare,i znatno vrednija molitva je kada iz srca pricate(vodite razgovor) s Njim.Stvarno vas pojedine ne shvatam nikako.
  Opet cu navesti,Bog ne cite komentare,na taj nacin vas nece pomilovati,niti vam ta „molitva“ znaci ista,Bog nije tetka iz Nemacke pa da se po komentarima cujete,Boze me oprosti.

 7. Oprosti mi Boze sva moja sagresenja voljna I ne voljna uslisi I pomiluj

 8. Smiluj se Gospode na mene grešnu. Kajem se beskrajno za sve što sam sagrešila. Pritisli me problemi i nemoć sa svih strana. Neprijatelji me opkoliše dušu moju zakloniše usta njihova govorahu gordost. Preduhiti ih Gospode jer ja snage više nemam. Hvala ti na svemu pa i na ovim mukama. Smiluj mi se preklinjem te! Grešna sam i kajem se. Ubogi sam čovek samo a ti si Bog pa oprosti. Sačuvaj mi majku moju koja zbog mojih grehova više pati od mene. Ako nećeš na mene smiluj se na nju. Samo u tebe gledamo Bože, ne ostavljaj nas.
  Grešnica Maja.

 9. Kao i draga sestra Mirjana stalno molim Gospoda za smirenje pogotovo u vidu nepravde na poslu i van njega. Toliko budem kivna na neradnike i hvalisavce ali ćutim šta ću moram, znam da neću ništa dobiti i da kažem. Prteško je ćutati a znati da ste u pravu, još teže to sve raditi sa osmehom na licu. Molim Boga da mi se smisluje i zaštiti me od svakog zla. Gospod je velik pomoćiće valjda i meni. Amin.

 10. Dobri Gospode pomozi nam i zastiti nas od zla.Molim te.

 11. Stalno molim Gospoda za mir u duši mojoj ali iznova i iznova pogrešim, najviše na poslu. Gnevim se na nerad i one koji su neodgovorni. Mnogo mi je teško, ali ćutim i zato zahvaljujem Bogu jer mi daje snagu da se ne svađam…ipak sve mi je teže.
  Predamnom stoji molitva koju čiatm za smirenje u duši i Gospod će mi dati.

 12. Mili Boze, oprosti sve moje grijehe koje pocinih svjesno ili nesvjesno. Smiluj se i pomozi da nadjem mir u svojoj dusi.
  Amin !!!

 13. Grešna sam, jer mislim da sam u pravu i onda zapnem ne gledajući koga ću saseći.
  Znam da se pokajem, grožđem se, ali kada dodje isti problem moja luda glava i brži jezik gazi sve pred sobom.
  Oprosti mi Boze, mnogo se kajem, ali daj mi snage da budem jaka, jer da sam jaka ne BiH se trudila da sam u pravu.
  Radiću na sebi, grešna sam o kajem se.

 14. MOLIM TE GOSPODE SMILUJ SE NA MENE GREŠNU. OPROSTI MI GREHE, JER SU ME PROBLEMI PRITISLI, ALI AKO MI TI NE POMOGNEŠ JA NEĆU MOĆI DA IZDRŽIM, IZDAJE ME SNAGA. SAČUVAJ SVE PA I MOJU PORODICU I MENE GREŠNU. AMIN

 15. Molim te Boze pomozi mojoj porodici i meni da.izadjemo.iz.ovog beznadja,pomozi nam da se popravimo finansijski i da imamo mir u dusi koji nam nedostaje.Spasi nas od neprijatelja nasih

 16. Molim te Bože smiluj sa na mene grešnu. Sa svih strana su me pritisli problemi iz kojih nema izlaza bez Tvoje pomoći. Molim Te Bože pomozi mi da izdržim i sačuvaj nas. Amin.

 17. Draga Snežana veliku muku imaš ali znaj Bog te voli više od svega!On zna sve i svako ko iskreno žali zaslužuje milost!Svi smo grešni i nepravedni zato Ga i molimo da nam po milosti svojoj oprosti grehe.Mislim da ti sama sebe toliko osudjuješ i da se ne usudjuješ poverovati da ti se može oprostiti.Veruj da ti je oprostio kao što je svima oprostio i sve će biti bolje a ti nemoj više tako grešiti.

 18. Snezana

  NEMA GREHA NEOPROSTIVOG OSIM NEPOKAJANOG, REKLI SU SVETI OCI.

 19. Snezana

  I kada me je na ispovesti pitao svestenik, koliko sam dece abortirala, rekla sam da neznam I da nisam brojala, na sta se on uhvatio za glavu covek, a ja tek sam tada shvatila koji sam ja skot ikoliko je Bog bio prema meni milostiv, te posle epitimije, od nekih cetiri ili pet godina, razresi me, ali se u meni nije nista promenilo, I dalje osecam isti greh I pecat deceubice.Slava Bogu za sve.

 20. Ova molitva kao da je za mene napisana.

 21. Snezana

  Gresna sam puno. Sve mi je Bog dao. Opeostio mi grehe. I ja opet pogresila. Obecala da necu ici na kiretazu. Posle troje dece. I opet uradila. Glupost. Ceo Vek se borim da drugom ne nanesem stetu. I od jednom mi krece ne zamislivo zlo i propadanje u poslu. Bolesti. Kazu tako treba. Zaklela si se pa pogazila. To sto si dobra sazalhiva volis, ma kakve to veze ima.
  Pogazila si obecanje. Stradaj. Pokaj se. A ja zivim sa pokajanjem, molbom,patnjom molitvama da me pomiluje gresnu. I nistavnu. I nista. Nema mislost za mene. Najgresniji na svetu moj muz i ja. Kaze jedan otac ako vidite zlo od coveka i pitate se kako mu sve dobro ide, a dobrom coveku ne, to znaci da se ovaj pokajao. I Bog mu
  Oproatio!????????

  • Nadam se iskreno da ce Vam se Bog smilovati i ublaziti Vasu bol

  • Ne očajavajte, kajte se, molite i trudite u svemu, uzdržavajte se i podvizavajte po moćima svojim. Obećanje za malu stvar datu čoveku greh je pogaziti (mada mislim ne bi trebalo ni obećavati, ako se ne mora), a neuporedivo veći pogaziti reč Bogu datu, da ne govorimo kad je reč o ubistvu i to nerođenog (sopstvenog) deteta koje nije bilo u prilici da se Krsti, koje je dao Bog da se začne i čija je zapovest bila da živi. Ne napuštajte molitvu, uzdržanje, i činjenje dobra. Ako imate novca pomozite bar jednom bolesnom detetu ili trudnici, i to sakrijte od svakog osim od onog kome je nužno možda da zna (možda ispovednik ili onaj koji prima ili preko koga ide novac). Ako niste imali novca i zbog toga ste mislili da ne možete izdržavati dete, mnogo ste pogrešili. Bolje je da ste ga rodili i Krstili, pa makar i umrlo od gladi. Bog se za sve brine. Ako trudovi Vaši budu neprestani, ako budete živeli iskrenim pokajanjem i molili se neprestano Bogu za oproštaj, primiće Bog na kraju Vaše molitve i trud pokajni. Vama verovatno treba duhovnik a naložoi epitimiju i verovatno se ni Vi ni Vaš muž nećete moći godinama pričesti, ali ne očajavajte, već se molite i čistite od svega grešnog.

   • Gospodi pomiluj me i oprosti mi sagresenja moja,znana i ne znana.Daj mi duševni mir i pomozi mi da ne skrenemo sa pravog puta.Amin

  • Islreno se nadam da ti je danas bolje. Ako hoćeš da me poslušaš za savet, praštaj što se uduđujem da te savetujem, ali mislim da svako iskušenje treba da gledamo ne kao nevolju već kao test vere. Zapamti nekoliko psalama i razmišljaj o molitvama koje koristiš i ako kažeš , “ da bude volja Tvoja“- setiš se tog stiha iz molitve, a onda se trudiš da se smiriš da bi zaista bila Njegova volja inače se moliš lažući kao i svi mi jer smo svi grešni, prvi ja. Mislim da bi ti dobro koristio stih koji je koristio Jona “ U nevolji svojoj zavapih ka Gospodu i usliši me, iz utrobe grobne povikah i Ti ču glas moj“. Mir Božji neka je sa tobom sestro i molim te moli se za mene.

 22. Gospod se gnusa gordih, a ljubi pokajanog gresnika.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.