NASLOVNA » MOLITVE, POKAJNE MOLITVE » Molitva za hrišćansko smirenje

Molitva za hrišćansko smirenje

Gospode, Ti znaš slabosti mog srca, Ti znaš koliko se često predajem đavolskim iskušenjima i ispunjavam se gordošću i nadmenošću. Imam visoke misli o sebi, gordim se pred svojim bližnjima, i zbog samoljubivosti očekujem od njih da me poštuju mnogo više nego što zaslužujem. Mislima, rečima i delima, ja nipodaštavam Tvoju slavu u mojoj želji da se proslavim pred drugima; zato, Gospode, moja opustošena duša nema smirenje i moje srce ne nalazi utehu. U mojoj samoljubivosti gordost me izjeda i ne da mi spokoja, unižava me preda mnom samim, narušava mi odnose sa bližnjima, navodi me na svađu, i nerasuđivanjem mi unosi rastrojstvo u život. Kako mogu da stanem pred Tebe, ili da učinim nešto dostojno Tvoje veličine, kada sam opterećen mislima i osećanjima koji su protivni Tebi, Gospode veliki; jer si Ti Sam dao primer smirenja i poučio nas da budemo smireni u srcu. Ti si se ponizio primivši na Sebe obličje čoveka da bi spasao rod čovečanski. Tvoj život na zemlji je bio podvig smirenja. Ti si oprao noge Svojim učenicima, Ti si im služio i sam život si žrtvovao za spas čoveka. Sa smirenjem si pretrpeo stradanje i poneo Krst. Dao si nam primer smirenja i poruku: Naučite se od mene jer sam ja krotak i smiren srcem i naći ćete mir dušama vašim. Gospode, nisam dostojan da Ti se obratim, nisam dostojan da iskažem Tvoje sveto ime, ni da podignem pogled ka Tebi i osenim se Tvojim svetim Znamenjem; jer moja gordost i samoljublje udaljili su moj duh od Tebe. Vladiko, Čovekoljupče, smiluj se na moju neraskajanu dušu, oslobodi me od smrdljive gordosti, od ogavne nadmenosti, i od rđavog crva samoljublja. Gospode, neka moja duša nađe mir u zajednici sa Tvojim savršenim i Božanskim Duhom. Daj mi silu da pobedim zlog duha koji me napada i muči, i koji me tera da se gordim; da ne budem osuđen zajedno sa njim. Privedi me smirenju; smirenjem me utvrdi u ljubavi prema Tebi; a ljubav neka opravda moju veru koja će me privesti spasenju. Kroz smirenje učini me naslednikom Tvoga večnog Carstva. Uzdigni me iznad slabosti moga sadašnjeg duhovnog stanja; da sve što posedujem i što ću imati – sva dobra, čast znanje, ime, položaj i sve u ovome svetu, bude u slavu Tvoju. Ti Koji daješ istinska dobra daj da ona i meni posluže na izgradnju Tvoga Carstva u ljudskim dušama. Učitelju blagi, ako mi daš ovu veliku milost sačuvaj me od pogubnog uticaja nadmenosti nad drugima i udostoj me da sa smirenjem nosim ono što si mi darovao. Bože, budi milostiv meni grešnom. Amin.

 

13 komentar(a)

 1. Gospod se gnusa gordih, a ljubi pokajanog gresnika.

 2. Snezana

  Gresna sam puno. Sve mi je Bog dao. Opeostio mi grehe. I ja opet pogresila. Obecala da necu ici na kiretazu. Posle troje dece. I opet uradila. Glupost. Ceo Vek se borim da drugom ne nanesem stetu. I od jednom mi krece ne zamislivo zlo i propadanje u poslu. Bolesti. Kazu tako treba. Zaklela si se pa pogazila. To sto si dobra sazalhiva volis, ma kakve to veze ima.
  Pogazila si obecanje. Stradaj. Pokaj se. A ja zivim sa pokajanjem, molbom,patnjom molitvama da me pomiluje gresnu. I nistavnu. I nista. Nema mislost za mene. Najgresniji na svetu moj muz i ja. Kaze jedan otac ako vidite zlo od coveka i pitate se kako mu sve dobro ide, a dobrom coveku ne, to znaci da se ovaj pokajao. I Bog mu
  Oproatio!????????

 3. Ova molitva kao da je za mene napisana.

 4. Snezana

  I kada me je na ispovesti pitao svestenik, koliko sam dece abortirala, rekla sam da neznam I da nisam brojala, na sta se on uhvatio za glavu covek, a ja tek sam tada shvatila koji sam ja skot ikoliko je Bog bio prema meni milostiv, te posle epitimije, od nekih cetiri ili pet godina, razresi me, ali se u meni nije nista promenilo, I dalje osecam isti greh I pecat deceubice.Slava Bogu za sve.

 5. Snezana

  NEMA GREHA NEOPROSTIVOG OSIM NEPOKAJANOG, REKLI SU SVETI OCI.

 6. Draga Snežana veliku muku imaš ali znaj Bog te voli više od svega!On zna sve i svako ko iskreno žali zaslužuje milost!Svi smo grešni i nepravedni zato Ga i molimo da nam po milosti svojoj oprosti grehe.Mislim da ti sama sebe toliko osudjuješ i da se ne usudjuješ poverovati da ti se može oprostiti.Veruj da ti je oprostio kao što je svima oprostio i sve će biti bolje a ti nemoj više tako grešiti.

 7. Molim te Bože smiluj sa na mene grešnu. Sa svih strana su me pritisli problemi iz kojih nema izlaza bez Tvoje pomoći. Molim Te Bože pomozi mi da izdržim i sačuvaj nas. Amin.

 8. Molim te Boze pomozi mojoj porodici i meni da.izadjemo.iz.ovog beznadja,pomozi nam da se popravimo finansijski i da imamo mir u dusi koji nam nedostaje.Spasi nas od neprijatelja nasih

 9. MOLIM TE GOSPODE SMILUJ SE NA MENE GREŠNU. OPROSTI MI GREHE, JER SU ME PROBLEMI PRITISLI, ALI AKO MI TI NE POMOGNEŠ JA NEĆU MOĆI DA IZDRŽIM, IZDAJE ME SNAGA. SAČUVAJ SVE PA I MOJU PORODICU I MENE GREŠNU. AMIN

 10. Grešna sam, jer mislim da sam u pravu i onda zapnem ne gledajući koga ću saseći.
  Znam da se pokajem, grožđem se, ali kada dodje isti problem moja luda glava i brži jezik gazi sve pred sobom.
  Oprosti mi Boze, mnogo se kajem, ali daj mi snage da budem jaka, jer da sam jaka ne BiH se trudila da sam u pravu.
  Radiću na sebi, grešna sam o kajem se.

 11. Mili Boze, oprosti sve moje grijehe koje pocinih svjesno ili nesvjesno. Smiluj se i pomozi da nadjem mir u svojoj dusi.
  Amin !!!

 12. Stalno molim Gospoda za mir u duši mojoj ali iznova i iznova pogrešim, najviše na poslu. Gnevim se na nerad i one koji su neodgovorni. Mnogo mi je teško, ali ćutim i zato zahvaljujem Bogu jer mi daje snagu da se ne svađam…ipak sve mi je teže.
  Predamnom stoji molitva koju čiatm za smirenje u duši i Gospod će mi dati.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *