Moлитва за хришћанско смирење

Господе, Ти знаш слабости мог срца, Ти знаш колико се често предајем ђаволским искушењима и испуњавам се гордошћу и надменошћу. Имам високе мисли о себи, гордим се пред својим ближњима, и због самољубивости очекујем од њих да ме поштују много више него што заслужујем. Мислима, речима и делима, ја ниподаштавам Твоју славу у мојој жељи да се прославим пред другима; зато, Господе, моја опустошена душа нема смирење и моје срце не налази утеху. У мојој самољубивости гордост ме изједа и не да ми спокоја, унижава ме преда мном самим, нарушава ми односе са ближњима, наводи ме на свађу, и нерасуђивањем ми уноси растројство у живот. Како могу да станем пред Тебе, или да учиним нешто достојно Твоје величине, када сам оптерећен мислима и осећањима који су противни Теби, Господе велики; јер си Ти Сам дао пример смирења и поучио нас да будемо смирени у срцу. Ти си се понизио примивши на Себе обличје човека да би спасао род човечански. Твој живот на земљи je био подвиг смирења. Ти си опрао ноге Својим ученицима, Ти си им служио и сам живот си жртвовао за спас човека. Са смирењем си претрпео страдање и понео Крст. Дао си нам пример смирења и поруку: Научите се од мене јер сам ја кротак и смирен срцем и наћи ћете мир душама вашим. Господе, нисам достојан да Ти се обратим, нисам достојан да искажем Твоје свето име, ни да подигнем поглед ка Теби и осеним се Твојим светим Знамењем; јер моја гордост и самољубље удаљили су мој дух од Тебе. Владико, Човекољупче, смилуј се на моју нераскајану душу, ослободи ме од смрдљиве гордости, од огавне надмености, и од рђавог црва самољубља. Господе, нека моја душа нађе мир у заједници са Твојим савршеним и Божанским Духом. Дај ми силу да победим злог духа који ме напада и мучи, и који ме тера да се гордим; да не будем осуђен заједно са њим. Приведи ме смирењу; смирењем ме утврди у љубави према Теби; а љубав нека оправда моју веру која ће ме привести спасењу. Кроз смирење учини ме наследником Твога вечног Царства. Уздигни ме изнад слабости мога садашњег духовног стања; да све што поседујем и што ћу имати – сва добра, част знање, име, положај и све у овоме свету, буде у славу Твоју. Ти Који дајеш истинска добра дај да она и мени послуже на изградњу Твога Царства у људским душама. Учитељу благи, ако ми даш ову велику милост сачувај ме од погубног утицаја надмености над другима и удостој ме да са смирењем носим оно што си ми даровао. Боже, буди милостив мени грешном. Амин.

 

28 Comments

 1. Poštovani molim vas za savet kako da se molim za svog supruga kog je obuzela gordost i koji se odao pijanstvu. Sta da radim da sačuvam porodicu od te satane koja nam se uvukla u dom i kvari nam porodicne odnose? Molim vas da se molite za slugu vaseg Ninoslava da ga gospod izbavi iz ovog iskusenja i pokaze put istine i put spasenja i molim vas za savet kako da se ponašam kao njegova supruga, koja želi da ostane u zajednici sa njim.

 2. Одавно се не исплаках као сад, док сам читала ову молитву.Исусе Христе, сине Божији, помилуј ме грешну

 3. Gospode,oprosti kao blag i covekoljubiv grehe moje…Veliki su nasi gresi ali je do neba milost Tvoja…Amin.

 4. Postovani, ne mogu da vam opisem svoju zahvalnost na ovoj snaznoj i predivnoj molitvi. Otkrila sam svoj ozbiljan problem sa duhom gordosti, koji je otisao predaleko. Napao je moje srce, toliko da osjetim da mi ne da mira i da me pritisce. To su bila trganja po tijelu ponekada… nisam znala ni sta mi se dogadja. Nisam sebe na momente ni prepoznavala…Hvala pravoslavnoj vjeri i svim objasnjenjima koje sam pronasla, i koja su mi otvorila oci da znam u sta da gledam i kako. Nema drugog rata osim rata za sopstvenu dusu sa necastivim. Ne postoji veca borba, osim borbe sa samim sobom. Nema veceg saveznika od Boga niti veceg prijatelja. Hvala vam na ovoj molitvi, kao da ste mi dali hljeb da jedem. Dusu mi spasava, a svi tekstovi o prelesti i uninijama oci su mi otvorili. Dolazilo mi je jasno kao dan, misli i osjecaj, da se zamonasim ili da odem na neko vrijeme u manastir, zbog Boga i spasenja duse. Imam jaka iskusenja necastivog zbog toga sto mi se nedavno desilo, a nisam sebi umjela objasniti sta minse desilo. Pocetnik sam strasni u svemu i puna neznanja. Slava Bogu dragom i ponavljacu ovu molitvu iz srca.

 5. Gospodi pomiluj me i oprosti mi sagresenja moja,znana i ne znana.Daj mi duševni mir i pomozi mi da ne skrenemo sa pravog puta.Amin

 6. Nekim ljudima koristi da procitaju tudja iskustva..neke mozda odvrati od losih namera,nekima pruzi utehu kroz cinjenicu da ima nade na oprostaj..pa eto,i dobrih strana u pisanju komentara..ne dakle Boga radi vec radi drugih ljudi..

 7. Pomaže Bog braćo i sestre.Loša strana uvek napada najviše kada se čovek okrene Bogu.Kada grešimo svesno i nesvesno,sve nam cveta i ide od ruke a kada se trudimo da ne pogrešili zla sila nas vrka da ne istrajemo a posebno u vreme posta.Tada moramo biti što jači i trpeti a pomalo osetiti Isusove muke.Sve je to dobro jer tako mora i biti.Tako naš Gospod dragi Bog je dopustio da bi smo ojačali i učvrstili našu pravoslavnu veru.Sa zlom treba smireno raditi jer to mu je slaba tačka.Pčela se brani jednom ,umire i ne napada a os više puta….Rasprava sa psom nema kraja,sve je gori više laje.Okreni mu ledja i idi…u miru kloni ga se.Gospode podari mi razum da istraje.Pomozi grešnika svome .Pomozi Bože.

 8. Molitve su privatan odnos Boga i vas,zato se molite sami.Pisanje molitvi u komentarima nema smisla,pisanje zivotnih prica ni to nema smisla.Ako vas muci nesti razgovarate sa svestenikom,ipak ce vam on vise pomoci nego piskaranje molitvi na netu.Bog ne cita komentare,i znatno vrednija molitva je kada iz srca pricate(vodite razgovor) s Njim.Stvarno vas pojedine ne shvatam nikako.
  Opet cu navesti,Bog ne cite komentare,na taj nacin vas nece pomilovati,niti vam ta “molitva” znaci ista,Bog nije tetka iz Nemacke pa da se po komentarima cujete,Boze me oprosti.

 9. Oprosti mi Boze sva moja sagresenja voljna I ne voljna uslisi I pomiluj

 10. Смилуј се Господе на мене грешну. Кајем се бескрајно за све што сам сагрешила. Притисли ме проблеми и немоћ са свих страна. Непријатељи ме опколише душу моју заклонише уста њихова говораху гордост. Предухити их Господе јер ја снаге више немам. Хвала ти на свему па и на овим мукама. Смилуј ми се преклињем те! Грешна сам и кајем се. Убоги сам човек само а ти си Бог па опрости. Сачувај ми мајку моју која због мојих грехова више пати од мене. Ако нећеш на мене смилуј се на њу. Само у тебе гледамо Боже, не остављај нас.
  Грешница Маја.

 11. Као и драга сестра Мирјана стално молим Господа за смирење поготово у виду неправде на послу и ван њега. Толико будем кивна на нераднике и хвалисавце али ћутим шта ћу морам, знам да нећу ништа добити и да кажем. Пртешко је ћутати а знати да сте у праву, још теже то све радити са осмехом на лицу. Молим Бога да ми се смислује и заштити ме од сваког зла. Господ је велик помоћиће ваљда и мени. Амин.

 12. Dobri Gospode pomozi nam i zastiti nas od zla.Molim te.

 13. Stalno molim Gospoda za mir u duši mojoj ali iznova i iznova pogrešim, najviše na poslu. Gnevim se na nerad i one koji su neodgovorni. Mnogo mi je teško, ali ćutim i zato zahvaljujem Bogu jer mi daje snagu da se ne svađam…ipak sve mi je teže.
  Predamnom stoji molitva koju čiatm za smirenje u duši i Gospod će mi dati.

 14. Mili Boze, oprosti sve moje grijehe koje pocinih svjesno ili nesvjesno. Smiluj se i pomozi da nadjem mir u svojoj dusi.
  Amin !!!

 15. Grešna sam, jer mislim da sam u pravu i onda zapnem ne gledajući koga ću saseći.
  Znam da se pokajem, grožđem se, ali kada dodje isti problem moja luda glava i brži jezik gazi sve pred sobom.
  Oprosti mi Boze, mnogo se kajem, ali daj mi snage da budem jaka, jer da sam jaka ne BiH se trudila da sam u pravu.
  Radiću na sebi, grešna sam o kajem se.

 16. МОЛИМ ТЕ ГОСПОДЕ СМИЛУЈ СЕ НА МЕНЕ ГРЕШНУ. ОПРОСТИ МИ ГРЕХЕ, ЈЕР СУ МЕ ПРОБЛЕМИ ПРИТИСЛИ, АЛИ АКО МИ ТИ НЕ ПОМОГНЕШ ЈА НЕЋУ МОЋИ ДА ИЗДРЖИМ, ИЗДАЈЕ МЕ СНАГА. САЧУВАЈ СВЕ ПА И МОЈУ ПОРОДИЦУ И МЕНЕ ГРЕШНУ. АМИН

 17. Molim te Boze pomozi mojoj porodici i meni da.izadjemo.iz.ovog beznadja,pomozi nam da se popravimo finansijski i da imamo mir u dusi koji nam nedostaje.Spasi nas od neprijatelja nasih

 18. Molim te Bože smiluj sa na mene grešnu. Sa svih strana su me pritisli problemi iz kojih nema izlaza bez Tvoje pomoći. Molim Te Bože pomozi mi da izdržim i sačuvaj nas. Amin.

 19. Draga Snežana veliku muku imaš ali znaj Bog te voli više od svega!On zna sve i svako ko iskreno žali zaslužuje milost!Svi smo grešni i nepravedni zato Ga i molimo da nam po milosti svojoj oprosti grehe.Mislim da ti sama sebe toliko osudjuješ i da se ne usudjuješ poverovati da ti se može oprostiti.Veruj da ti je oprostio kao što je svima oprostio i sve će biti bolje a ti nemoj više tako grešiti.

 20. NEMA GREHA NEOPROSTIVOG OSIM NEPOKAJANOG, REKLI SU SVETI OCI.

 21. I kada me je na ispovesti pitao svestenik, koliko sam dece abortirala, rekla sam da neznam I da nisam brojala, na sta se on uhvatio za glavu covek, a ja tek sam tada shvatila koji sam ja skot ikoliko je Bog bio prema meni milostiv, te posle epitimije, od nekih cetiri ili pet godina, razresi me, ali se u meni nije nista promenilo, I dalje osecam isti greh I pecat deceubice.Slava Bogu za sve.

 22. Ova molitva kao da je za mene napisana.

 23. Gresna sam puno. Sve mi je Bog dao. Opeostio mi grehe. I ja opet pogresila. Obecala da necu ici na kiretazu. Posle troje dece. I opet uradila. Glupost. Ceo Vek se borim da drugom ne nanesem stetu. I od jednom mi krece ne zamislivo zlo i propadanje u poslu. Bolesti. Kazu tako treba. Zaklela si se pa pogazila. To sto si dobra sazalhiva volis, ma kakve to veze ima.
  Pogazila si obecanje. Stradaj. Pokaj se. A ja zivim sa pokajanjem, molbom,patnjom molitvama da me pomiluje gresnu. I nistavnu. I nista. Nema mislost za mene. Najgresniji na svetu moj muz i ja. Kaze jedan otac ako vidite zlo od coveka i pitate se kako mu sve dobro ide, a dobrom coveku ne, to znaci da se ovaj pokajao. I Bog mu
  Oproatio!????????

  • Nadam se iskreno da ce Vam se Bog smilovati i ublaziti Vasu bol

  • Не очајавајте, кајте се, молите и трудите у свему, уздржавајте се и подвизавајте по моћима својим. Обећање за малу ствар дату човеку грех је погазити (мада мислим не би требало ни обећавати, ако се не мора), а неупоредиво већи погазити реч Богу дату, да не говоримо кад је реч о убиству и то нерођеног (сопственог) детета које није било у прилици да се Крсти, које је дао Бог да се зачне и чија је заповест била да живи. Не напуштајте молитву, уздржање, и чињење добра. Ако имате новца помозите бар једном болесном детету или трудници, и то сакријте од сваког осим од оног коме је нужно можда да зна (можда исповедник или онај који прима или преко кога иде новац). Ако нисте имали новца и због тога сте мислили да не можете издржавати дете, много сте погрешили. Боље је да сте га родили и Крстили, па макар и умрло од глади. Бог се за све брине. Ако трудови Ваши буду непрестани, ако будете живели искреним покајањем и молили се непрестано Богу за опроштај, примиће Бог на крају Ваше молитве и труд покајни. Вама вероватно треба духовник а наложои епитимију и вероватно се ни Ви ни Ваш муж нећете моћи годинама причести, али не очајавајте, већ се молите и чистите од свега грешног.

   • Gospodi pomiluj me i oprosti mi sagresenja moja,znana i ne znana.Daj mi duševni mir i pomozi mi da ne skrenemo sa pravog puta.Amin

  • Ислрено се надам да ти је данас боље. Ако хоћеш да ме послушаш за савет, праштај што се удуђујем да те саветујем, али мислим да свако искушење треба да гледамо не као невољу већ као тест вере. Запамти неколико псалама и размишљај о молитвама које користиш и ако кажеш , ” да буде воља Твоја”- сетиш се тог стиха из молитве, а онда се трудиш да се смириш да би заиста била Његова воља иначе се молиш лажући као и сви ми јер смо сви грешни, први ја. Мислим да би ти добро користио стих који је користио Јона ” У невољи својој завапих ка Господу и услиши ме, из утробе гробне повиках и Ти чу глас мој”. Мир Божји нека је са тобом сестро и молим те моли се за мене.

 24. Gospod se gnusa gordih, a ljubi pokajanog gresnika.