NASLOVNA » MOLITVE, MOLITVE SLAVE I HVALE » Molitva prepodobnoj materi našoj Alipiji

Molitva prepodobnoj materi našoj Alipiji

O velika pohvalo Crkve Hristove, grada Kijeva steno i uteho, prepodobna mati Alipijo! tebi pripadamo i tebi se molimo: budi pred Hristom Bogom zastupnica naša neuspavlljiva, jer verujemo da sve što god zaišteš od čovekoljubivoga Boga, sve će ti biti podareno iz mora dobrote njegove. I kao što je Bog čovekoljubiv, tako i ti, slušajući molbe nas grešnih, nećeš prezreti prozbe naše, jer mi sami zbog grehova naših nemamo odvažnosti.

Tvoje delo, o sveta, jeste da se zastupaš za ljude grešne, a delo Božije je da ljubi i miluje očajnike. Izmoli prepodobna svakome prema njegovoj potrebi:

One koje su bolesni skoro uteši i isceli, kao što danas mnogima iscelenje daruješ: nemi progovaraju, slepi progledavaju, a oni koji boluju sa bolesti kostiju sa odra bolesti ustaju. Sve možeš izmoliti od gospoda, prepodobna, ako se njemu za nas pomoliš.

Učini da se strašni tumori povlače. One koji su postradali od opekotina brzo isceljenje podari, kao što si se bolesnom dečaku noću javila, priklonivši uho svoje molitvi majke njegove, i tako si čudo isceljenja svemu svetu pokazala.

U teškim vremenima trijumfa bezakonja i nepravde u kojima živimo onima kojima je zlo naneto, nepravedno osuđenima, u tamnici zatočeni, iz zavisti, laži i koristoljublja progonjenima, izmoli izbavljenje od kleveta i iskušenja, jer ti je velika blagodat zastupanja od Gospoda podarena.

Valjane brakove blagoslovi i učvrsti. Majkama koje decu rađaju daruj povoljno razrešenje od bremenitosti, čuvajći i njih i čeda njihova od svake nevolje.

Usliši toplu molitvu roditelja koje patnja za decu razjeda, da sinovi i kćeri njihove u poznanje istine dođu, izbegavši zamke lukavoga, i da večno spasenje dobiju.

Primi molitve napćene dece za roditelje njihove, da molitvama tvojim svetlost Jevanđelja Hristovog poznaju.

Takođe uteši bezdetne i podari im plod utrobe, da nove istinske hrišćane Gospodu tvojim blagoslovom i materinskim vaspitanjem privode.

Onima koji tvoju pomoć ištu radi sklapanja hrišćanskog braka pošalji od Gospoda blagoslovenog pratioca života njihovog, da posredovanjem tvojim prinesu Hristu Bogu služenjem svoje domaće crkve u skladnom porodičnom savezu. A ponajviše nam daruj mir, spokojstvo i ljubav nelicemernu, da budemo istinski učenici Hristovi.

Onima koji pokleknuše pred iskušenjima pijanstva i narkomanije i koji nemaju u sebi snage da se okanu ovog duševnog bezakonja podaj snagu duha i prosveljenje uma, kao što si se javila čoveku koji je zbog pijanstva trebalo da umre i koji se po blagoslovu tvome iscelio od ovoga neduga.

Usamljenima i bespomoćnima pošalji molitvama tvojim nevidljivu utehu od Gospoda i poznanje istinske ljubavi Hristove, da razumeju da nas prijatelji naši, sveti i anđeli svagda nevidljivo čuvaju.

Molitve ubogih i stradalnika primi i podari im zastupništvom svojim neočekivano staranje, da bi tebe imali kao dobročiniteljku u zemaljskom životu svome.

Malodušnima, onima koji očajavaju na putevima života budi brza utešiteljka, kao što si spasla ženu koja je u žalosti namislila da se ubije i devojčicu koja je pri padu s visine bila sačuvana nepovređena, tako si duše njihove od bezdana pogibli izbavila.

Još ti se molimo, prepodobna, da nas od iznenadne smrti sačuvaš, kao što si dečaka na putu sačuvala čitavog i nepovređenog, iako je strasni udarac primio.

Onima koji uče izlij materinsku pomoć svoju i podari uzrastanje uma, da u teškom svome trudu bez teskobe prebivaju.

Svima koji su u svakovrsnim životnim poduhvatima, nevoljama i teškoćama daruj brzo ustrojstvo i povoljan završetak svakog dela.

Usliši molitve vernih slugu Božijih, žalosnih zbog zabludelih koji prebivaju izvan spasonosnog kovčega Crkve Pravoslavne, da ih Gospod Sveblagi na sve moguće načine spase i privede u poznanje istine svoje.

Vojnicima nispošalji čvrstinu i snagu duha u savršavanju bogougodnog služenja njihovog, da ih Gospod sačuva od svakog zla.

Monahe uputi da ispravno hode putem Gospodnjim, krepeći ih u podvizima i smirenom nošenju krsta svoga, kao što si se i ti podvizavala na spasenje, u ljubavi prema Gospodu i ljudima njegovim.

Arhijerejima i sveštenicima daruj istinsko stajanje u veri Pravoslavnoj, da stado Hristovo u veri i nelicemerno napasaju, pravo upravljajući i bez spoticanja pred Gospodom hodeći.

Starešinama i vlastima podari mudro upravljanje narodom našim, da u savezu sa Crkvom zemlja naša u miru i spokojstvu prebiva.

Otvori nam molitvama svojim dveri milosrđa Božijeg i izbavi nas od svakoga zla. Daj nam da izbegnemo zamke lukavoga. Moli, prepodobna, milosrdnog Gospoda za nas koji se kajemo da nam oprosti krivice naše po mnoštvu dobrote svoje. Sve do kraja molitvama tvojim sačuvaj nas neosuđenima, da, spaseni tvojim zastupništvom i pomoći, svagda uznosimo slavu, hvalu blagodarnost i poklonjenje jedinome Bogu u Trojici, sazdatelju svega. Amin.

 

2 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *