Молитва преподобној матери нашој Алипији

О велика похвало Цркве Христове, града Кијева стено и утехо, преподобна мати Алипијо! теби припадамо и теби се молимо: буди пред Христом Богом заступница наша неуспавлљива, јер верујемо да све што год заиштеш од човекољубивога Бога, све ће ти бити подарено из мора доброте његове. И као што је Бог човекољубив, тако и ти, слушајући молбе нас грешних, нећеш презрети прозбе наше, јер ми сами због грехова наших немамо одважности.

Твоје дело, о света, јесте да се заступаш за људе грешне, а дело Божије је да љуби и милује очајнике. Измоли преподобна свакоме према његовој потреби:

Оне које су болесни скоро утеши и исцели, као што данас многима исцелење дарујеш: неми проговарају, слепи прогледавају, а они који болују са болести костију са одра болести устају. Све можеш измолити од господа, преподобна, ако се њему за нас помолиш.

Учини да се страшни тумори повлаче. Оне који су пострадали од опекотина брзо исцељење подари, као што си се болесном дечаку ноћу јавила, приклонивши ухо своје молитви мајке његове, и тако си чудо исцељења свему свету показала.

У тешким временима тријумфа безакоња и неправде у којима живимо онима којима је зло нането, неправедно осуђенима, у тамници заточени, из зависти, лажи и користољубља прогоњенима, измоли избављење од клевета и искушења, јер ти је велика благодат заступања од Господа подарена.

Ваљане бракове благослови и учврсти. Мајкама које децу рађају даруј повољно разрешење од бременитости, чувајћи и њих и чеда њихова од сваке невоље.

Услиши топлу молитву родитеља које патња за децу разједа, да синови и кћери њихове у познање истине дођу, избегавши замке лукавога, и да вечно спасење добију.

Прими молитве напћене деце за родитеље њихове, да молитвама твојим светлост Јеванђеља Христовог познају.

Такође утеши бездетне и подари им плод утробе, да нове истинске хришћане Господу твојим благословом и материнским васпитањем приводе.

Онима који твоју помоћ ишту ради склапања хришћанског брака пошаљи од Господа благословеног пратиоца живота њиховог, да посредовањем твојим принесу Христу Богу служењем своје домаће цркве у складном породичном савезу. А понајвише нам даруј мир, спокојство и љубав нелицемерну, да будемо истински ученици Христови.

Онима који поклекнуше пред искушењима пијанства и наркоманије и који немају у себи снаге да се окану овог душевног безакоња подај снагу духа и просвељење ума, као што си се јавила човеку који је због пијанства требало да умре и који се по благослову твоме исцелио од овога недуга.

Усамљенима и беспомоћнима пошаљи молитвама твојим невидљиву утеху од Господа и познање истинске љубави Христове, да разумеју да нас пријатељи наши, свети и анђели свагда невидљиво чувају.

Молитве убогих и страдалника прими и подари им заступништвом својим неочекивано старање, да би тебе имали као доброчинитељку у земаљском животу своме.

Малодушнима, онима који очајавају на путевима живота буди брза утешитељка, као што си спасла жену која је у жалости намислила да се убије и девојчицу која је при паду с висине била сачувана неповређена, тако си душе њихове од бездана погибли избавила.

Још ти се молимо, преподобна, да нас од изненадне смрти сачуваш, као што си дечака на путу сачувала читавог и неповређеног, иако је страсни ударац примио.

Онима који уче излиј материнску помоћ своју и подари узрастање ума, да у тешком своме труду без тескобе пребивају.

Свима који су у сваковрсним животним подухватима, невољама и тешкоћама даруј брзо устројство и повољан завршетак сваког дела.

Услиши молитве верних слугу Божијих, жалосних због заблуделих који пребивају изван спасоносног ковчега Цркве Православне, да их Господ Свеблаги на све могуће начине спасе и приведе у познање истине своје.

Војницима ниспошаљи чврстину и снагу духа у савршавању богоугодног служења њиховог, да их Господ сачува од сваког зла.

Монахе упути да исправно ходе путем Господњим, крепећи их у подвизима и смиреном ношењу крста свога, као што си се и ти подвизавала на спасење, у љубави према Господу и људима његовим.

Архијерејима и свештеницима даруј истинско стајање у вери Православној, да стадо Христово у вери и нелицемерно напасају, право управљајући и без спотицања пред Господом ходећи.

Старешинама и властима подари мудро управљање народом нашим, да у савезу са Црквом земља наша у миру и спокојству пребива.

Отвори нам молитвама својим двери милосрђа Божијег и избави нас од свакога зла. Дај нам да избегнемо замке лукавога. Моли, преподобна, милосрдног Господа за нас који се кајемо да нам опрости кривице наше по мноштву доброте своје. Све до краја молитвама твојим сачувај нас неосуђенима, да, спасени твојим заступништвом и помоћи, свагда узносимо славу, хвалу благодарност и поклоњење јединоме Богу у Тројици, саздатељу свега. Амин.

 

4 Comments

  1. Помоли се матушка Алипија, да моја братаница Нина оздрави, да јој не уграђују никакве цевчице, већ Tвојом молитвом и помоћи да јој се исцеле срце, плућа и јетра. Слава Ти Боже!

  2. Sveta Alimpija
    Pomoli se Gospodu da nadjem bolji posao

  3. Слава Тебје Боже!

  4. Prepodobna mati Alipija moli Gospoda da moj otac Zoran prestane da pije,velike su molitve tvoje.