NASLOVNA » PITANJE PASTIRU, Razno » Majka Borka

Majka Borka

Pitanje:
Pomaže Bog! Oče, preći ću odmah na stvar, neki moji prijatelji su hteli da idu kod neke žene kod Smedereva da im kao pomogne u životu, dali da im skine neku kletvu ili da se ožene ili da ozdrave i tome slično. Za sad sam ih odvratio od toga, ali molim vas pomozite svima vašim savetom i mišljenjem, svima onima koji bi možda krenuli tim putem! U pitanju je, kolko sam saznao tzv. „majka“ Borka iz sela Vučak kod Smedereva, moli se pred ikonama u svojoj kući i tu prima narod, ne naplaćuje ništa odnosno daje svako kolko hoće, a i kolko znam ima i muža.
Zoran


Odgovor:
Dragi Zorane, Ne znam ništa o toj „Majki Borki“.
Najbolje je pozvati telefonom i pitati njenog sveštenika ili se raspitati u njenoj Eparhiji. Oni će sigurno znati da ti kažu o kome i čemu se radi.
Inače, kada se radi o duhovnim stvarima, treba biti veoma oprezan jer svaka greška može čoveka skupo da košta. U odgovoru na slično pitanje (http: //svetosavlje.org/pastir/index.php? qa=1139) stoji nešto slično: dešava se često da i školovan i iskusan lekar pogreši, da ne odredi tačnu dijagnozu ili da primeni pogrešnu terapiju. A tek koliko se dešava da razni „vidovnjaci” pogreše i naprave čoveku štetu koju je posle teško ili nemoguće ispraviti i izlečiti. Nije toliko teško napraviti od čoveka – bogalja, ni u fizičkom, ni u duhovnom smislu. Zato treba biti veoma oprezan. Jer, malo ko od nas bi se usudio da uđe u mračnu i nepoznatu pećinu, bez ikakve lampe i opreme, samo zato što mu je eventualno, neko rekao da na dnu takve duboke pećine leži zakopano blago. Takav čovek bi očigledno, bio veoma neoprezan i budalast. A strašno je videti koliko mladih se upuštaju u mračne avanture raznih nazovi – učitelja, učenja i teorija, bez ikakve opreme i pripreme, bez znanja i iskustva, bez svetlosti Jevanđelja, iskustva Otaca i pomoći Svetoga Duha kroz Svete Tajne i hrišćanski život.
Da zaključimo, koliko je telo važnije od odela, toliko je i duhovno važnije i skuplje od materijalnog. I još mnogo više! Koliko je važno živeti zdravo u fizičkom smislu, još je neuporedivo važnije živeti zdravo u duhovnom. Jer i sam Hristos kaže: „Kakva je korist čoveku da sav svet zadobije, a duši svojoj naudi? Ili kakav će otkup dati čovjek za dušu svoju? Jer će doći Sin Čovječiji u slavi Oca svojega sa anđelima svojim, i tada će uzvratiti svakome po djelima njegovim.” (Mt. 16, 26-27.) Naš, pravoslavni stav je da nikako ne treba rizikovati svoju večnu dušu idući sumnjivim putevima i ljudima, da se ne treba uzdati u razna učenja, vidovnjake i mudrace, kojih je oduvek bilo i biće ih do kraja sveta i veka. Treba prebivati u svetlosti Jevanđelja i u Božijoj nauci i blagodati. A sam Gospod će nas voditi na tom putu i otkriti sve što je dobro i korisno dušama našim.
Pozdravlja te, o. Srba

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *