Мајка Борка

Питање:
Помаже Бог! Оче, прећи ћу одмах на ствар, неки моји пријатељи су хтели да иду код неке жене код Смедерева да им као помогне у животу, дали да им скине неку клетву или да се ожене или да оздраве и томе слично. За сад сам их одвратио од тога, али молим вас помозите свима вашим саветом и мишљењем, свима онима који би можда кренули тим путем! У питању је, колко сам сазнао тзв. “мајка” Борка из села Вучак код Смедерева, моли се пред иконама у својој кући и ту прима народ, не наплаћује ништа односно даје свако колко хоће, а и колко знам има и мужа.
Зоран


Одговор:
Драги Зоране, Не знам ништа о тој „Мајки Борки”.
Најбоље је позвати телефоном и питати њеног свештеника или се распитати у њеној Епархији. Они ће сигурно знати да ти кажу о коме и чему се ради.
Иначе, када се рaди о духовним стварима, треба бити веома опрезан јер свака грешка може човека скупо да кошта. У одговору на слично питање (http: //svetosavlje.org/pastir/index.php? qa=1139) стоји нешто слично: дешава се често да и школован и искусан лекар погреши, да не одреди тачну дијагнозу или да примени погрешну терапију. А тек колико се дешава да разни „видовњаци” погреше и направе човеку штету коју је после тешко или немогуће исправити и излечити. Није толико тешко направити од човека – богаља, ни у физичком, ни у духовном смислу. Зато треба бити веома опрезан. Јер, мало ко од нас би се усудио да уђе у мрачну и непознату пећину, без икакве лампе и опреме, само зато што му је евентуално, неко рекао да на дну такве дубоке пећине лежи закопано благо. Такав човек би очигледно, био веома неопрезан и будаласт. А страшно је видети колико младих се упуштају у мрачне авантуре разних назови – учитеља, учења и теорија, без икакве опреме и припреме, без знања и искуства, без светлости Јеванђеља, искуства Отаца и помоћи Светога Духа кроз Свете Тајне и хришћански живот.
Да закључимо, колико је тело важније од одела, толико је и духовно важније и скупље од материјалног. И још много више! Колико је важно живети здраво у физичком смислу, још је неупоредиво важније живети здраво у духовном. Јер и сам Христос каже: „Каква је корист човеку да сав свет задобије, а души својој науди? Или какав ће откуп дати човјек за душу своју? Јер ће доћи Син Човјечији у слави Оца својега са анђелима својим, и тада ће узвратити свакоме по дјелима његовим.” (Мт. 16, 26-27.) Наш, православни став је да никако не треба ризиковати своју вечну душу идући сумњивим путевима и људима, да се не треба уздати у разна учења, видовњаке и мудраце, којих је одувек било и биће их до краја света и века. Треба пребивати у светлости Јеванђеља и у Божијој науци и благодати. А сам Господ ће нас водити на том путу и открити све што је добро и корисно душама нашим.
Поздравља те, о. Срба

One Comment

  1. Prevaranti majka borka prevarant 100 posto ne nasedajte ljudi ziva laz