Критике представника РПЦ поводом покушаја америчких научника да проуче „религиозно искуство” помоћу халуциногених средстава

Представник Московске патриаршије за спољне црквене везе, митрополит Волоколамски Иларион, критиковао је покушај америчких научника да проуче „религиозно искуство” помоћу гљива које изазивају халуцинације.

 

Иларион је одреаговао на информације да су научници Универзитета Џонса Хопкинса из Балтимора започели са таквим експериментима са халуциногенима. Сасвим конкретно: да ће у њих укључити неколико десетина „представника различитих религија” којима ће убризгати „две јаке дозе псилоцибина”.

То хемијско једињење садрже „халуциногене гљиве”. А амерички научници тврде да им је циљ да утврде какав и колики утицај халуциногени имају на „религиозно искуство”. Односно: да желе да провере хоће ли свештеници и верски активисти и агитатори под њиховим дејством постати још уверенији у оно чиме се баве и што проповедају или ће се, бар донекле, изменити њихово „религиозно мишљење”.

Митрополит Иларион је организаторима и учесницима „балтиморског експеримента” поручио:

„То нема никакве везе са религиозним искуством, чак и ако у експерименту буду учествовали и свештеници. А религиозно искуство, опет, нема никакве везе са халуцинацијама. Постоји сасвим одређена разлика између тога како су старозаветни пророци добијали откровења од Бога и осећања која су последица узимања халуциногених средстава”.

Иларион је нагласио да не види никакву суштину експеримента и да не може ни да замисли какве би резултате могао уопште имати.

Посебно је упозорио: „Инцијатива и експерименти америчких научника неће, сасвим сигурно, имати никакав утицај на православно поимање религиозног откровења”.

 

Извор: Факти

2 Comments

  1. Лепо је рекао Св. Козма Етолски….”зло ће вам доћи од начитаних.”

  2. Ljudska glupost je neizmerna.. “”Ovaj soj se može izlečiti jedino postom i molitvom””
    ko ima uši da čuje…