НАСЛОВНА » Духовни живот, снови, борба са искушењима, ПИТАЊЕ ПАСТИРУ » Како се ослободити најужаснијег греха

Како се ослободити најужаснијег греха

Питање:
Помаже Бог, поштовани оче! Имам једно питање за Вас, ако неко ко гледа на интернету сајтове са хомосексуалном тематиком (раније) а сада не, а да се при томе никад није оскрнавио са истим полом, да ли је то исти грех као и онај кад се неко оскрнавили са истим полом а да тај неко покушава да сузбије ту противприродну појаву и при томе воли неку девојку, и да је верник, пости по неколико недеља за време за сваког поста, и који редовно за сваки празник иде у Цркву? Знам да грех улази на очи. Интересовао би ме ваш одговор и како да се ослободи тог најужаснијег греха. Неком посебном молитвом? Постом? Разговором са духовним оцем или? Хвала и свако добро Вам наш Господ дао!
Н.Н


Одговор:
Драги брате, питање је мало кофузно, па том „неком“ бих посаветовао да настоји да се потпуно ослободи и напусти ту, како сам кажеш, противприродну појаву. У молитвама покајања и пред исповест, које читају верници и свештеник, јасно се разликује грех мислима, речима и делима. Такав је и редослед његове тежине. Грех мислима, речима и „гледањем“ лакше се може избећи или га се ослободити, док не пређе у дело. Код нас православних циљ не оправдава средства, тако да „неко“, ко би хтео „некога“ да ослободи противприродних односа, сам са њим ступа у те односе, не може да те своје поступке оправда позитивним циљевима. А ако је већ „практични верник“, биће му тим лакше, јер зна колики је грех противприродни однос и шта Свето писмо говори о овом греху. Свакако да је најбољи лек искрен разговор са духовником и усрдна молитва, пропраћена чврстом вољом да се прекине и са гледањем, а поготово са практиковањем протвприродних појава и односа.
Поздрав о. Душан

4 коментар(а)

  1. Molim vas pomozite mi koristila sam iglu na dan Jovana zlatoustog i posle toga procitala da je to veliko greh i ko to ucini da mu se prekine zivot,kako da se oslobodim tog greha??

    • Драга сестро, тог греха ћете се ослободити онда када Вам духовник буде ауторитет а не неки Курир или Информер са паганским обичајима шта се сме а шта не сме узимати у руке на неки одређени дан… Живот ће нам се свима прекинути на Земљи онда када за то дође час који само Господ Бог зна, а сасвим сигурно неће због тога што сте узели у руке иглу за шивење, шравцигер, ексер, маказе или сендвич неког дана када је неки таблоид рекао.

  2. Хвала Вам оче Миљане што нас по благослову Вашег духовника лепо упућујете у тајне вере дубокоумним саветима.

  3. Помаже Бог Поштовани Оче
    Цео свој живот сам водила крајње Безбожно, не постоји грех који нисам начинила, ни сама не знам од стида и срама шта бих вам рекла.
    Слава Господу што ми је дозволио да схватим какав сам прљав живот водила и колико сам лоша особа постала. Све лоше што сам радила ме толико мучи и толико се кајем због тога. Највише ме мучи што сам имала две киретаже и не знам ни сама да ли ћу икада моћи да очистим своју душу због тога. Молим се сваки дан и гледам да ни један грех не начиним. Веру у Господа и Пресвету Мајку не губим,али страх ме је да на судњи дан нећу бити достојна да станем пред њима.

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *