Како се ослободити најужаснијег греха

Питање:
Помаже Бог, поштовани оче! Имам једно питање за Вас, ако неко ко гледа на интернету сајтове са хомосексуалном тематиком (раније) а сада не, а да се при томе никад није оскрнавио са истим полом, да ли је то исти грех као и онај кад се неко оскрнавили са истим полом а да тај неко покушава да сузбије ту противприродну појаву и при томе воли неку девојку, и да је верник, пости по неколико недеља за време за сваког поста, и који редовно за сваки празник иде у Цркву? Знам да грех улази на очи. Интересовао би ме ваш одговор и како да се ослободи тог најужаснијег греха. Неком посебном молитвом? Постом? Разговором са духовним оцем или? Хвала и свако добро Вам наш Господ дао!
Н.Н


Одговор:
Драги брате, питање је мало кофузно, па том “неком” бих посаветовао да настоји да се потпуно ослободи и напусти ту, како сам кажеш, противприродну појаву. У молитвама покајања и пред исповест, које читају верници и свештеник, јасно се разликује грех мислима, речима и делима. Такав је и редослед његове тежине. Грех мислима, речима и “гледањем” лакше се може избећи или га се ослободити, док не пређе у дело. Код нас православних циљ не оправдава средства, тако да “неко”, ко би хтео “некога” да ослободи противприродних односа, сам са њим ступа у те односе, не може да те своје поступке оправда позитивним циљевима. А ако је већ “практични верник”, биће му тим лакше, јер зна колики је грех противприродни однос и шта Свето писмо говори о овом греху. Свакако да је најбољи лек искрен разговор са духовником и усрдна молитва, пропраћена чврстом вољом да се прекине и са гледањем, а поготово са практиковањем протвприродних појава и односа.
Поздрав о. Душан

6 Comments

 1. Bog pomogo oce!Ispovedala sam se za grehove,i kad mislim da nemam vise,ja se setim.Sada se ne secam da li sam ti gresi ispovedala,i da li trebam da ponovim,i ako na kraju ispovesti molim Boga da mi oprosti i svaki greh koji se ne setim.Takodje sam se pokajala oce za prejedanje ponekad,i opet sam to uradila.Molim vas recite mi sta da radim?Jer sam se pre tri dana ispovedala,i koliko treba da prodje,da bih mogla opet?

 2. Помаже Бог! Питање, шта заправо значи усрдна молитва, које су то молитве, како се молити?
  И како најбоље очистити грехове својих најближих, и са себе самих, кад дођемо у ситуацију да радимо ствари које нисмо раније,несвесно, као да изнутра то нисмо ми заправо,говоримо, причамо и другима наносимо бол, и понашамо се другачије него што требамо и чудимо се тим изговореним стварима,које нисмо радили ни помишљали раније. Да ли то може да се умеша нека друга појава,сила и из нас вади све оно лоше што не радимо иначе? Хвала, слава Богу!

 3. Помаже Бог Поштовани Оче
  Цео свој живот сам водила крајње Безбожно, не постоји грех који нисам начинила, ни сама не знам од стида и срама шта бих вам рекла.
  Слава Господу што ми је дозволио да схватим какав сам прљав живот водила и колико сам лоша особа постала. Све лоше што сам радила ме толико мучи и толико се кајем због тога. Највише ме мучи што сам имала две киретаже и не знам ни сама да ли ћу икада моћи да очистим своју душу због тога. Молим се сваки дан и гледам да ни један грех не начиним. Веру у Господа и Пресвету Мајку не губим,али страх ме је да на судњи дан нећу бити достојна да станем пред њима.

 4. Хвала Вам оче Миљане што нас по благослову Вашег духовника лепо упућујете у тајне вере дубокоумним саветима.

 5. Molim vas pomozite mi koristila sam iglu na dan Jovana zlatoustog i posle toga procitala da je to veliko greh i ko to ucini da mu se prekine zivot,kako da se oslobodim tog greha??

  • Драга сестро, тог греха ћете се ослободити онда када Вам духовник буде ауторитет а не неки Курир или Информер са паганским обичајима шта се сме а шта не сме узимати у руке на неки одређени дан… Живот ће нам се свима прекинути на Земљи онда када за то дође час који само Господ Бог зна, а сасвим сигурно неће због тога што сте узели у руке иглу за шивење, шравцигер, ексер, маказе или сендвич неког дана када је неки таблоид рекао.