Како да помогнем мужу

Питање:
У браку смо били 21 годину, сазидали кућу, одгајили двоје предивне деце, брак нам је био складан. Одједном се мом мужу пореметио ум и отишао је од куће, јер није више могао да гледа мене и децу. Спаковао је своје ствари и већ два месеца контактира само са децом, а ја као да никада нисам постојала у његовом животу. Знам да нема другу жену. Све што му је некада било битно му је сад неважно – одлазак у Цркву, слављење Крсне Славе, помоћ мени и деци. Све обавезе су пале на мене. Прошле недеље прочитана му је молитва да се врати на прави пут. Почела сам да постим средом и петком и да идем у Цркву. Не знам како још да му помогнем. Свете воде не допиру до њега. Молим Вас ако знате нешто још јаче од молитве јавите ми, желим да му помогнем.
jasmina petrovic


Одговор:
Драга сестро Јасмина, Можда ће овај одговор стићи у време кад се твој муж већ вратио кући и породици. А ако се то није догодило до сада, догодиће се убрзо. У његовој души, у његовој личности, настао је један таман простор, који он није био у стању да превазиђе, а није смогао снаге да ти своју муку повери, да би је заједно решили. Као онај заблудели син, он је напустио породичну заједницу и привремено се одвојио, да би се у миру могао направити обрачун са самим собом и сагледати ситуацију, у којој се нашао. Као што ти очекујеш њега да се врати и настави прекинути породични живот, исто тако и он проводи дане и ноћи, размишљајући како да изведе повратак. Кад је заблудели син “дошао к себи” он је донео одлуку да се врати у очев дом. И твој муж ће, кад “дође к себи”, кад рашчисти и доведе у ред своје недоумице, сумње и слабости, донети одлуку да се врати у породично гнездо. Схватиће да одсечен од породичног стабла неће моћи преживети, да ће се као одсечена грана сасушити и да је најбоље живети у заједници, у породици. Ако свете воде из ваше породичне куће не допиру физички до њега, усрдна молитва, твоја и деце ваше, сигурно ће допрети до Бога, а Бог ће наћи начина да ваша молитва делује и на твог мужа. Усрдно и упорно се молите и даље, све до његовог повратка, али не прекидајте молитву ни после повратка, као што лекари препоручују да лекове треба узимати и кад акутно стање болести прође, да би се здравље стабилизовало. Кад се врати, не инсистирај упорно да ти објасни, зашто је изненада отишао. Он ће се изјаснити у погодно време, кад схвати да ти може открити своју душу у потпуности. Моли се Богу и имај стрпљења. Немој деци ништа говорити против оца, одржавај код њих уверење о скором повратку, јер отац много воли своју децу и неће дозволити да деца пате због његовог одсуства. Дај Боже да Детињце, Материце и Очеве прославите у породичном кругу, да једни друге везујете најчвршћом везом породичне љубави и да се радујете највећем породичном празнику, рођењу Господа нашег Исуса Христа. Благослов Божији и Његову помоћ у обнављању породичне заједнице призива на све вас и срдачно поздравља о. Душан

5 Comments

  1. Pomaze Bog dragi oci.Zelela bih objasnjenje oko bracne bliskosti u velikom postu.Kada bi smelo a kada ne.Unapred hvala I svako dobro.

  2. Mogu li postaviti pitanje i gde? Unapred zahvalan

    • Библиотекар

      Помаже Бог. Брате Душане, учланите се на форум и тамо поставите питање.

  3. Koliko ljubavi je u svakom ovom odgovoru, koliko nade i utjehe…Slava Bogu na svemu, pa i na Vama, divni svestenici, koje svoje vrijeme i trud i veliko znanje i ljubav ulazete u svaki ovaj odgovor.