Ispovest pre Pričešća

Pitanje:
Pomoz Bog! oče imam par pitanja… Sad postim Božićni Post i planiram ako Bog da da se pričestim ali imam problema u vezi Pričešća, tj. ne znam kako da se pričestim. Pop kod kojeg sam se dosad pričešćivala nije me pitao direktno za moje grehe, samo je pitao dali sam grešna i onda on očita molitvu. Predpostavljam da je to moja greška? Imam 21 godinu i početnik sam u našoj vjeri, tako da bih voljela da se pravilno pričestim, al ne znam kako? Da li trebam da opišem svoje grehe? Da budem iskrena ne mogu da se sjetim svih svojih grehova. Oče molim vas da me posavjetujete. Još jedno pitanje…živim u USA tačnije u državi Ohio. Da li možda znate dobrog duhovnika u okilini Ohia? Unapred vam se zahvaljujem i Bog Vas Blagoslovio.
N.N


Odgovor:
Draga sestro, Sveta tajna pokajanja i ispovesti je jedna od najvažnijih, blagodatnih sredstava u životu jednog hrišćanina. Ali se često previđa da pokajanje i ispovest nisu isto, iako se nikada ne odvaja jedno od drugog. Jer, sveta tajna ispovesti jeste plod iskrenog pokajanja. Osim toga, pokajanje i ispovest nisu samo sredstva, već predstavljaju sam život nas hrišćana. To jest, način života i razmišljanja, kojim uz pomoć Božiju i u zajednici sa Hristom sagledavamo: 1. sebe kao ikonu Hristovu, jer smo stvoreni po obličju Božijem (1. Mojs. 1, 26.) i tela naša su hram Duha Svetog (Kor. 6, 19.) , u odnosu sa Njim, kao Prvolikom našim, i 2. sagledavamo Njega u odnosu na nas, Njegovu ljubav i žrtvu za nas, uviđajući kakve nas je ustvari Gospod zaželeo, po ljubavi svojoj stvorio slobodne i pozvao na večni život u Carstvu svom.
To vidimo u Hristu, uviđajući kako nas je greh isprljao, okovao i vezao za zemlju, izblatio i otežao, a ponekad i unakazio ili osakatio.
To razumevamo čitajući i slušajući Jevanđelje i dela Svetih Otaca koji su život svoj upodobili Hristu, i uviđamo svojim blagodatnim životom u Crkvi. Tako zadobijamo „um Hristov” (1. Kor. 2, 16.) , to jest, stičemo Božiju mudrost i silu da se uzdignemo iznad greha i smrti. Kao što kaže sveti Jovan Krstitelj: , , On (Hristos) treba da raste (u nama) a mi (stari čovek koji je okovan grehom) da se umanjujemo.” (Jn. 3, 30.) Pokajanje je stalan proces kod hrišćanina, iako nije uvek istog intenziteta. A ispovest je sveta Tajna pomirenja, prisajedinjenja i povratka u dom Očev, u okrilje Njegove svete Crkve.
Ovo nekoliko reči nam služi da se podsetimo šta je pokajanje i ispovest. A u praksi, moramo imati u vidu da su parohijski sveštenici veoma zauzeti, naročito kada na Liturgiji ima dosta pričesnika koji dođu pred sam početak ili u toku Liturgije. Kako se Sveta liturgija ne može prekidati radi ispovesti, veoma je teško obaviti detaljnu ispovest tokom Liturgije. Tada čovek uglavnom samo nabroji u principu svoje slabosti i zajedno sa sveštenikom se moli Gospodu za oproštaj i otpuštenje grehova, za svoje izmirenje sa Bogom, sa samim sobom i sa svim ocima i braćom. Na žalost ja sam na drugom kraju sveta i ne poznajem dovoljno ljudi tamo. Ali ako popričaš sa sveštenikom, ako za zamoliš za razgovor kad ima vremena, on će ti pomoći. Možeš se i raspitati kod čestitih i pobožnih hrišćana o nekom manastiru, otići na hodočašće, pokloniti se svetinjama i popričati sa monasima. To dosta koristi.
Pozdravlja te, o. Srba

Jedan komentar

  1. Oce samo me jedno zanima, jel greh, kada se dvoje spoje na praznik, a oboje u braku. To je bilo 2014 na ognjen mariju. Iz toga se rodilo malo čudo, koje je toliko lepo, da lepše ne moze biti. Jel to gteh ili ne?

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *