Исповест пре Причешћа

Питање:
Помоз Бог! оче имам пар питања… Сад постим Божићни Пост и планирам ако Бог да да се причестим али имам проблема у вези Причешћа, тј. не знам како да се причестим. Поп код којег сам се досад причешћивала није ме питао директно за моје грехе, само је питао дали сам грешна и онда он очита молитву. Предпостављам да је то моја грешка? Имам 21 годину и почетник сам у нашој вјери, тако да бих вољела да се правилно причестим, ал не знам како? Да ли требам да опишем своје грехе? Да будем искрена не могу да се сјетим свих својих грехова. Оче молим вас да ме посавјетујете. Још једно питање…живим у УСА тачније у држави Охио. Да ли можда знате доброг духовника у окилини Охиа? Унапред вам се захваљујем и Бог Вас Благословио.
Н.Н


Одговор:
Драга сестро, Света тајна покајања и исповести је једна од најважнијих, благодатних средстава у животу једног хришћанина. Али се често превиђа да покајање и исповест нису исто, иако се никада не одваја једно од другог. Јер, света тајна исповести јесте плод искреног покајања. Осим тога, покајање и исповест нису само средства, већ представљају сам живот нас хришћана. То јест, начин живота и размишљања, којим уз помоћ Божију и у заједници са Христом сагледавамо: 1. себе као икону Христову, јер смо створени по обличју Божијем (1. Мојс. 1, 26.) и тела наша су храм Духа Светог (Кор. 6, 19.) , у односу са Њим, као Прволиком нашим, и 2. сагледавамо Њега у односу на нас, Његову љубав и жртву за нас, увиђајући какве нас је уствари Господ зажелео, по љубави својој створио слободне и позвао на вечни живот у Царству свом.
То видимо у Христу, увиђајући како нас је грех испрљао, оковао и везао за земљу, изблатио и отежао, а понекад и унаказио или осакатио.
То разумевамо читајући и слушајући Јеванђеље и дела Светих Отаца који су живот свој уподобили Христу, и увиђамо својим благодатним животом у Цркви. Тако задобијамо „ум Христов” (1. Кор. 2, 16.) , то јест, стичемо Божију мудрост и силу да се уздигнемо изнад греха и смрти. Као што каже свети Јован Крститељ: , , Он (Христос) треба да расте (у нама) а ми (стари човек који је окован грехом) да се умањујемо.” (Јн. 3, 30.) Покајање је сталан процес код хришћанина, иако није увек истог интензитета. А исповест је света Тајна помирења, присаједињења и повратка у дом Очев, у окриље Његове свете Цркве.
Ово неколико речи нам служи да се подсетимо шта је покајање и исповест. А у пракси, морамо имати у виду да су парохијски свештеници веома заузети, нарочито када на Литургији има доста причесника који дођу пред сам почетак или у току Литургије. Како се Света литургија не може прекидати ради исповести, веома је тешко обавити детаљну исповест током Литургије. Тада човек углавном само наброји у принципу своје слабости и заједно са свештеником се моли Господу за опроштај и отпуштење грехова, за своје измирење са Богом, са самим собом и са свим оцима и браћом. На жалост ја сам на другом крају света и не познајем довољно људи тамо. Али ако попричаш са свештеником, ако за замолиш за разговор кад има времена, он ће ти помоћи. Можеш се и распитати код честитих и побожних хришћана о неком манастиру, отићи на ходочашће, поклонити се светињама и попричати са монасима. То доста користи.
Поздравља те, о. Срба

One Comment

  1. Oce samo me jedno zanima, jel greh, kada se dvoje spoje na praznik, a oboje u braku. To je bilo 2014 na ognjen mariju. Iz toga se rodilo malo čudo, koje je toliko lepo, da lepše ne moze biti. Jel to gteh ili ne?