Грчки митрополит позвао Ердогана да прими православљe

Митрополит Пирејски Серафим, послао је председнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану отворено писмо, у коме га је позвао да пређе на православље, јавља агенција Agionoros.

Писмо почиње од анализе кризне ситуације, која траје на Блиском истоку. Митрополит Серафим је назвао односе Турске и Русије «веома важним» и истакао, да управо такви односи омогућују турским властима да «на равној нози разговарају са Сједињеним Америчким Државама и Европском унијом».

Владика је исказао увереност да је Ердоган дуги низ година спремао «план Б» за обнављање старе славе Османског царства, у случају погоршања односа Турске и ЕУ.

Митрополит је посебно нагласио да би «свака држава пожелела да има политичког вођу, који поштује и исповеда већинску религију свог народа», и назвао Ердогана уништитељем кемализма и обновитељем ислама у Турској. Ипак, владика сматра да ислам није добар избор као фактор консолидације.

Ослањајући се на мноштво богословских и историјских примера, митрополит Серафим је доказивао погрешност исламске вере и констатовао да се она ослања на низу заблуда.

По заврштеку свог богословског текста на више страна, јерарх Јеладске Православне Цркве позвао је председника Турске да се одрекне од «демагошке, лажне вере» и да се ради «истинске духовне користи за себе, своје ближње и свој народ, покаје и одбаци заблуде у којима се налази, и поверује у Богочовека Христа, Спаситеља и Избавитеља света.» На крају га је владика посаветовао да прође катехизацију и прими Свето Крштење и да притом замоли свог тренутног савезника Владимира Путина да му буде крсни кум, а да Цариградски патријарх изврши ту Свету Тајну.

С руског Александар Ђокић

Извор: http://www.pravoslavie.ru/srpska/102801.htm

3 Comments

  1. Драган Марјановић

    Прави, озбиљан приступ правог Христовог следбеника. Погодак у срж ствари.

  2. Драгана

    Сjajно!)

  3. E pa sada,mitropolit Serafim,što misli to i govori.Tako se i odnosi prema najvišim predstavnicima RKC u Grčkoj,koje takodjer poziva javno da se odreknu svojih zabluda i prime pravoslavlje.On to smatra pozivom ka istinskoj vjeri ,Crkvi i Bogu i da svojim postupkom projavljuje dobre namjere i ljubav prema zabljudjelima,inoslavnima,raskolnicima itd.itd.Naravno,da od njegovog takve vrste usamljenog poziva nema ništa,te da će prije biti izložen podsmijehu,ruglu,teatralnosti ,svojeglavosti,naivnosti..a izrekao ISTINU!