Granica dugotrpljenja i praštanja

Pitanje:
Pomaže Bog časni oci! Ako možete da mi odgovorite na jedno pitanje koje tišti, kako mene, tako i mnoge ljude iz mog okruženja. Naime, Bogu je milo i On nam je zapovedio da ako brat naš zgreši sedamdeset sedam puta, mi toliko puta i oprostimo. To je u redu, ali isto tako Bog ne voli da mi budemo sluge ljudima u smislu da nas neko ugnjetava i zlostavlja (bilo fizički, bilo psihički, materijalno koristi, ili šta slično) u ovom svetu. Ne verujem da Bog voli da ćutimo dok ti isti kojima praštamo svesno i namerno to zloupotrebljavaju, pri tom ne zaustavljajući se u tome, već naprotiv, usavršavajući način splektarenja, pretvaranja i slično. Pri tom dajući sebi toliku slobodu u ophođenju prema vama da ostanete zapanjeni. Pitanje je kako da znamo gde je ta granica dugotrpljenja i praštanja? Zapravo, da li je hrišćanski razobličiti licemerje, laži, intrige i sl. na licu mesta ili „sakriti greh brata svoga“ a u sebi roptati jer si na izmaku snage i neprestano se osećaš kao neko koga doživljavaju kao dežurnu ludu, jer ti nivo duhovnosti nije doživeo evoluciju i omogućio ti da bez roptanja prihvatiš sve i akumuliraš snagu da nastaviš da ih prihvataš radujući se? U napred zahvalna u Hristu
N.N


Odgovor:
Draga, Dobro, Bog ne voli da budemo ugnjetavani jer je ugnjetavanje protivprirodno Njegovoj zamisli o nama. Ugnjetavanje dolazi od sluga silama zla, koje ga ovaploćavaju i provode u ovaj svet. Bog to ne voli, i Njemu nije potrebno ničije stradanje, zarad neke Njegove satisfakcije. Čak se u pitanje tog Njegovog «umilostivenja», jer je «ljut», i savremeno bogoslovlje zaplelo i teško se odmrsuje.
Postavljate mi teško pitanje. Najbolje je da imitiramo Hrista, i da se molimo da nas mimoiđe ta čaša, ali opet, kako je volja Njegova. Mi nismo stvoreni za stradanje tako da imamo pravo da tražimo da se njega izbavimo; opet, bez sastradanja Hristu, i sadelatnosti Njegovom projketu našeg spasenja, mi nemamo njegovog udela. «Čašu koju On pije» po njegovim rečima možemo i mi piti, i ona će nas SIGURNO odvesti u večno zajedničarenje sa Njim.
Opet, relativno je pitanje da li «Bog voli» da mi ćutimo? Ćutao je i On na klevete, na pljuvanje, na tuču, na mogućnost da se oslobodi stradanja pred onim Pilatom. Opet, ako je reč o ćutanju pred nečijim grehom to je još komleksnije. Sigurno je da treba da se izbavimo prelesti da smo mi neki sudija, i još «pravedni», pa da drznemo da uzimamo Božiji posao u naše ruke. Najbolje je da se opomene, jedanput ili dvaput, i posle da se ućuti i pređe na molitvu za njih. Molite se i za neprijatelje svoje – Gospod nama zapoveda. E to su viši ideali, i teški, kao i okretanje onog obraza na svaku nepravdu. To bi mogli da primenite i u ovoj vašoj dilemi.
Gde je granica dugotrpljenja i praštanja? Neće vam se svideti moj odgovor. A on je ralnost naše vere, uzvišene i velike. Sedam puta sedamdeset sedam, što znači beskonačno. Nema limita našem čovekoljublju i opraštanju, jer samo, kako mi «praštano dužnicima našim» tako će nam i On «oprostiti dugove naše».
Treba posavetovati ali i ne iz toga započeti svađu, a ako ne ide, jednostavno se klonite tih ljudi ili sredine koja vam nameće ovakva iskušenja. Licemerije, laži i intrige možete jedino uspešno da razobličite duhovnom krotošću, da se njome posrame, a svakom drugom metodom doći ćete do svađe i sami ući u iste. Nikako ne smete sebi da dozvolite da budete sudija, jer Nekom Drugom kradete pravedni taj posao.
Odgovor je da u isto vreme je lako i teško biti hrišćanin. Po pozivu lako ali po tom svetom iskustvu našeg imena vrlo, vrlo teško.
U Hristu vaš
oLjubo

Jedan komentar

  1. Oče, Ljubo, kažete da Bogu ne treba naše stradanje. To ne razumem. Mučenici stradaju Hrista radi, kako piše Prolog. Razumeo bih da čovek strada sebe radi da bi se očistio od greha i izašao pred Gospoda čist. Neka mi Gospod oprosti i pamet prosvetli.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *