Епископ Иринеј: Мислимо својом главом и нећемо ћутати о КиМ

Реаговање потпредседнице Владе Србије Зоране Михајловић на изјаву патријарха Иринеја о унутрашњем дијалогу о Кoсову и Метохији, осим што збуњује нелогичношћу, изазива и недоумице око смисла и могућности тог дијалога, макар онаквог како га је у више наврата описао председник Александар Вучић, каже епископ бачки Иринеј.

“Михајловићева заправо демантује и свесно обесмишљава позив господина Вучића на заиста нужни дијалог о будућности Срба и свих грађана Србије у нашој јужној покрајини”, навео је епископ бачки Иринеј за Вечерње новости, реагујући на изјаву потпредседнице Владе да СПЦ врши притисак на Вучића.

 

Епископ бачки Иринеј

Она је, како каже, оптужила патријарха српског Иринеја, као и читаву СПЦ, да наводно “врше притисак” на председника Србије Александра Вучића пред почетак унутрашњег дијалога о КиМ.

Тиме је, додаје, урадила управо оно за шта неосновано оптужује српског патријарха – извршила јавни притисак на поглавара Цркве и на све у Цркви како се не би усудили да мисле својом главом.

Како оцењује, Михајловићева одлучно “издваја своје мишљење” и сматра га супериорним у односу на став Цркве, односно српског народа.

“Ако ико треба да зна шта на ову тему верује, мисли и осећа СПЦ, што ће рећи већина српског народа која се декларише као њени верници, онда је то ваљда патријарх српски”, каже епископ бачки.

“Уосталом, шта је то рђаво изјавио патријарх?”, упитао је.

Да ли иједан свештеник, а камоли првосвештеник своје Цркве, треба унапред да сумњичи за неискреност и подмукле “последње намере” било кога, а поготову већином гласова изабраног првог човека државе, или треба да дође од претпоставке да наш конкретни ближњи, па ма он био и председник наше државе, изјављује оно у шта верује, што мисли и осећа, наставља епископ.

“Какав је то ‘притисак’ када се јавно изрази уверење да председник заступа ставове оних који су му поклонили поверење на изборима, а не ставове тутора и ментора из сенке? И какав је то став и однос према самоме председнику Вучићу?”, навео је епископ.

“Ко има право да Вучићу унапред импутира политички и морални макијавелизам?”, навео је епископ Иринеј.

Додаје да патријарх није шеф државе, нити је политичка личност у дневнополитичком смислу, али он као поглавар СПЦ, има не само право него и обавезу да говори управо тако.

“Он има право и дужност да да очински савет сваком православном вернику, па и Вучићу, који и не крије да му је до тог савета стало, те у дијалогу очекује на првом месту одзив и ставове СПЦ, а потом САНУ и свих одговорних институција и појединаца”, каже епископ бачки.

Патријарх српски Иринеј рекао је раније за Новости, одговарајући на питање шта мисли о унутрашњем дијалогу о решењу косовског питања, да верује да оно што мисле Црква и народ мисли и наш председник.

Михајловићева је потом изјавила да очекује да Српска православна црква буде партнер током унутрашњег дијалога о Косову, као и да пре почетка разговора не врши притисак на председника Србије Александра Вучића.

Извор:РТС

One Comment

  1. Zelim samo da pozdravim Crkve i verne duse pravoslavne na Kosovu:
    “MOJE DAME, BELE LEPOTICE!”
    P.M.