Четрдесет дана на Велики Петак?

Питање:

Поштовани, нашој драгој свекрви, мајци, баки… која је умрла 18. 3.2019. у 5 часова ујутро, 40. дан пада баш на Велики петак (26.04) пред Ускрс. У јако великој смо недоумици јер нам наш свештеник (ми живимо у Београду) саветује да то никако не дајемо тог дана, јер није по црквеним правилима, а свештеник из њеног краја, Блаце код Прокупља, каже да баш тог дана требамо да испоштујемо и обележимо 40. дан од њене смрти. Молим Вас помозите нам и реците када да позовемо родбину, пријатеље и изађемо на гробље. Уз дужно поштовање и захвалност на Вашем утрошеном времену, срдачан поздрав.

Весна

 


 

Одговор:

Драга Весна,

На дан Великог Петка се све одмењује, па и света Литургија. А камоли парастос, или сахрана. У тај дан се све одмењује, јер Црква жели да ми дубоко пратимо и разумемо јаке учеће поруке доксолошког богословља Цркве. И ту нема никаквих полуписмених тумачења нити мишљења, нити пракси или обичаја.

Да, свештеник из Београда је у праву, а свештеник из Блаца уопште није. Ова разлика у мишљењима је једино објашњива то што неки свештеници разумеју Цркву, док пак други, уопште не, свеједно што можда цео живот у њој служе. И овај последњи профил свештеника је најодговорнији за то што у нашем народу царује сујеверје и обичаји који су изнад црквеног поретка. Провинцијални свештеници не желе да ступе у конфликт са народом зато што им није у личном интересу. А за интерес Цркве која непрекидно славословно учи шта их брига. Ни сами не чују њене речи (барем у овом случају). Имам лично питање: када би ти свештеници поред богословске импликације имали времена да служе приватне службе у овај посебан и јединствен богослужбени дан? Или ће ради једног парастоса и неке зараде на њему све то одменити да не служе? Напомињем да се тај дан све време проводи у храму Божијем и ништа друго не ради!

Служите дан раније, а ако је реч о угошћавању онда још боље у други уторак после Пасхе или Васкрса (а не Ускрса). То вам је мој савет. Ако желите да се само помолите за њу онда у Велики Четвртак после Литургије, дакле до „Страсти Господњих“.

Најважније је да за вашу баку созерцавате наше васкрсење које већ пред-празнично литургички и дубоко емотивно доживљавамо у Велики Петак и затим Суботу, јер су та два дана у службама богословски саливена у „суботствујући“ један, када се наша смрт у Богочовеку Христу баца на колена. Да би било јасније шта говорим рећи ћу Вам да после Пасхе по Типику парастос тек можете да служите после девет дана, а тачније у уторак Томине недеље. Иако ми је неудобно али интерес Цркве ми је важнији, дакле ништа лично – то слободно реците и свештенику из Блаца, јер те ствари он одавно треба да зна.

о. Љуба

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.