Četrdeset dana na Veliki Petak?

Pitanje:

Poštovani, našoj dragoj svekrvi, majci, baki… koja je umrla 18. 3.2019. u 5 časova ujutro, 40. dan pada baš na Veliki petak (26.04) pred Uskrs. U jako velikoj smo nedoumici jer nam naš sveštenik (mi živimo u Beogradu) savetuje da to nikako ne dajemo tog dana, jer nije po crkvenim pravilima, a sveštenik iz njenog kraja, Blace kod Prokuplja, kaže da baš tog dana trebamo da ispoštujemo i obeležimo 40. dan od njene smrti. Molim Vas pomozite nam i recite kada da pozovemo rodbinu, prijatelje i izađemo na groblje. Uz dužno poštovanje i zahvalnost na Vašem utrošenom vremenu, srdačan pozdrav.

Vesna

 


 

Odgovor:

Draga Vesna,

Na dan Velikog Petka se sve odmenjuje, pa i sveta Liturgija. A kamoli parastos, ili sahrana. U taj dan se sve odmenjuje, jer Crkva želi da mi duboko pratimo i razumemo jake učeće poruke doksološkog bogoslovlja Crkve. I tu nema nikakvih polupismenih tumačenja niti mišljenja, niti praksi ili običaja.

Da, sveštenik iz Beograda je u pravu, a sveštenik iz Blaca uopšte nije. Ova razlika u mišljenjima je jedino objašnjiva to što neki sveštenici razumeju Crkvu, dok pak drugi, uopšte ne, svejedno što možda ceo život u njoj služe. I ovaj poslednji profil sveštenika je najodgovorniji za to što u našem narodu caruje sujeverje i običaji koji su iznad crkvenog poretka. Provincijalni sveštenici ne žele da stupe u konflikt sa narodom zato što im nije u ličnom interesu. A za interes Crkve koja neprekidno slavoslovno uči šta ih briga. Ni sami ne čuju njene reči (barem u ovom slučaju). Imam lično pitanje: kada bi ti sveštenici pored bogoslovske implikacije imali vremena da služe privatne službe u ovaj poseban i jedinstven bogoslužbeni dan? Ili će radi jednog parastosa i neke zarade na njemu sve to odmeniti da ne služe? Napominjem da se taj dan sve vreme provodi u hramu Božijem i ništa drugo ne radi!

Služite dan ranije, a ako je reč o ugošćavanju onda još bolje u drugi utorak posle Pashe ili Vaskrsa (a ne Uskrsa). To vam je moj savet. Ako želite da se samo pomolite za nju onda u Veliki Četvrtak posle Liturgije, dakle do „Strasti Gospodnjih“.

Najvažnije je da za vašu baku sozercavate naše vaskrsenje koje već pred-praznično liturgički i duboko emotivno doživljavamo u Veliki Petak i zatim Subotu, jer su ta dva dana u službama bogoslovski salivena u „subotstvujući“ jedan, kada se naša smrt u Bogočoveku Hristu baca na kolena. Da bi bilo jasnije šta govorim reći ću Vam da posle Pashe po Tipiku parastos tek možete da služite posle devet dana, a tačnije u utorak Tomine nedelje. Iako mi je neudobno ali interes Crkve mi je važniji, dakle ništa lično – to slobodno recite i svešteniku iz Blaca, jer te stvari on odavno treba da zna.

o. Ljuba

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *