Четрдесет дана на Велики Петак?

Питање:

Поштовани, нашој драгој свекрви, мајци, баки… која је умрла 18. 3.2019. у 5 часова ујутро, 40. дан пада баш на Велики петак (26.04) пред Ускрс. У јако великој смо недоумици јер нам наш свештеник (ми живимо у Београду) саветује да то никако не дајемо тог дана, јер није по црквеним правилима, а свештеник из њеног краја, Блаце код Прокупља, каже да баш тог дана требамо да испоштујемо и обележимо 40. дан од њене смрти. Молим Вас помозите нам и реците када да позовемо родбину, пријатеље и изађемо на гробље. Уз дужно поштовање и захвалност на Вашем утрошеном времену, срдачан поздрав.

Весна

 


 

Одговор:

Драга Весна,

На дан Великог Петка се све одмењује, па и света Литургија. А камоли парастос, или сахрана. У тај дан се све одмењује, јер Црква жели да ми дубоко пратимо и разумемо јаке учеће поруке доксолошког богословља Цркве. И ту нема никаквих полуписмених тумачења нити мишљења, нити пракси или обичаја.

Да, свештеник из Београда је у праву, а свештеник из Блаца уопште није. Ова разлика у мишљењима је једино објашњива то што неки свештеници разумеју Цркву, док пак други, уопште не, свеједно што можда цео живот у њој служе. И овај последњи профил свештеника је најодговорнији за то што у нашем народу царује сујеверје и обичаји који су изнад црквеног поретка. Провинцијални свештеници не желе да ступе у конфликт са народом зато што им није у личном интересу. А за интерес Цркве која непрекидно славословно учи шта их брига. Ни сами не чују њене речи (барем у овом случају). Имам лично питање: када би ти свештеници поред богословске импликације имали времена да служе приватне службе у овај посебан и јединствен богослужбени дан? Или ће ради једног парастоса и неке зараде на њему све то одменити да не служе? Напомињем да се тај дан све време проводи у храму Божијем и ништа друго не ради!

Служите дан раније, а ако је реч о угошћавању онда још боље у други уторак после Пасхе или Васкрса (а не Ускрса). То вам је мој савет. Ако желите да се само помолите за њу онда у Велики Четвртак после Литургије, дакле до „Страсти Господњих“.

Најважније је да за вашу баку созерцавате наше васкрсење које већ пред-празнично литургички и дубоко емотивно доживљавамо у Велики Петак и затим Суботу, јер су та два дана у службама богословски саливена у „суботствујући“ један, када се наша смрт у Богочовеку Христу баца на колена. Да би било јасније шта говорим рећи ћу Вам да после Пасхе по Типику парастос тек можете да служите после девет дана, а тачније у уторак Томине недеље. Иако ми је неудобно али интерес Цркве ми је важнији, дакле ништа лично – то слободно реците и свештенику из Блаца, јер те ствари он одавно треба да зна.

о. Љуба

2 Comments

 1. Зорица Десница

  Помаже Бог! Желела бих да ми одговорите на следеће питање: ако се човек упокоји на Васкрс, када може да се обави опело?

 2. Poštovani, 

  ja se izvinjavam sto Vam pisem, ali mi je potrebna Vaša pomoć. 

  Moja mama je preminula 22.04.2020.godine.  Ove godine joj tačno pada 2 godine na Veliki petak. Čitajući sam shvatila da ne bi trebalo obeležavati jer je Veliki petak, pošto je to tužan dan.

  Ja sam bila zvala svešteno lice, rečeno mi je da se ne peva, ali da ja mogu da obelezim i da izadjem na groblje, zajedno sa rodbinom, prijateljima.

  Nažalost, moj tata je preminuo isto pre 7 godina, i tati smo svaku godišnjicu obeležavali isti dan, tačnije 02.05.

  Znam da se svaki parastos pravi subota ranije, subota pre dana kad je preminula osoba, samo 40 dana isti dan.

  Da li mi možete reći da li ja mogu da obelezim na Veliki Petak ili da pomerim za subotu?

  Mnogo različitih priča sam čula, zato Vam se i obraćam za pomoć.

  Unapred Vam hvala.

  Pozdrav, Marijana.