Цариградска патријаршија неће дати аутокефалност украјинским расколницима

Синод Цариградске патријаршије размотрио је молбу државног врха Украјине и њених расколничких цркава да подржи и благослови формирање аутокефалне помесне цркве у тој земљи.

У саопштењу секретаријата Цариградске патријаршије се тим поводом наглашава:

„Молба је стигла од државне власти Украјине и црквених власти које представљају милионе верника. Питање аутокефалности биће размотрено у тесним контактима и координацији са сестринским православним црквама”.

У Кијеву је објављено да је Цартиградска патријаршија „почела процедуру давања аутокефалности Украјинској православној цркви” и да је одлуку о томе донео Синод Васељенског патријарха”.

Међутим, ово пре значи да одлуке која би задовољила проамеричку власт у Киејву и украјинске расколнике – неће бити.

У Украјини већ постоји канонска аутокефална црква То је Украјинска православна црква која је у канонском јединству са Руском православном црквом, односно – Московском патријаршијом.

Ову претпоставку је већ потврдио „извор близак Фанару” који прогнозира овакав развој догађаја:

„Цариградска патријаршија ће се посаветовати са свим црквама и сазвати ванредни сабор на који ће позвати свих 14 православних цркава, а сабор неће дати аутокефалност коју желе у Кијеву. Јер, на сабору ће бити и поглавар Руске православне цркве Кирил, као и патријарси цркава које су у блиским односима са РПЦ”.

 

Извор: Факти

One Comment

  1. Бранислав

    …видећемо…