Бојте се зла као ватре!

Свети ЈОВАН Кронштатски

 

Бојте се зла као ватре. Не дозволите да вам дотакне срце чак и ако изгледа праведно или исправно. Без обзира на околности, не дозволите му да уђе у вас. Зло је увек зло. Понекад се зло представља као настојање у славу Божију, или као нешто добронамерно према ближњем. Чак и у таквим случајевима, не верујте овом осећају. То је погрешно дело и није испуњено мудрошћу. Уместо тога, радите на терању зла од себе.

Зло, колико год невино изгледало, вређа Божју дуготрпељиву љубав, која је Његова највећа слава. Јуда је издао свог Господа за тридесет сребрника претварајући се да помаже сиромашнима. Имајте на уму да непријатељ непрестано тражи вашу смрт и напада жешће када нисте на опрезу. Његово зло је бескрајно. Не дозволите да вас надвладају самољубље и љубав према материјалним стварима. Када осетите бес према некоме, верујте свим својим срцем да је то резултат ђавољег делања у вашем срцу. Покушајте да мрзите ђавола и његова дела, и бес ће вас напустити. Не признајте га као део себе и не оправдавајте га. Знам ово из искуства. Ђаво се крије иза наших душа, а ми слепо мислимо да сами делујемо. Тада бранимо ђавоље дело као нешто своје. Понекад мислимо да је бес поштена реакција на нешто лоше. Али, сама идеја да би страст икада могла бити поштена је потпуна и смртоносна лаж. Када је неко бесан на вас, сетите се да је то зло осећање у њему. Ђаво га је преварио и он је инструмент патње у његовој руци. Молите се да га непријатељ остави и да му Бог отвори духовне очи, које је зли дух помрачио. Молите се Богу за све људе поробљене страстима, зато што непријатељ делује у њиховим срцима.

Можда мрзите свог ближњег, презирете га, не желите да разговарате с њим мирно и с љубављу јер је био груб, арогантан или одвратан у свом говору или понашању. Можда га презирете јер је пун себе или горд или неучтив. Али, криви сте више од њега. Лекару, излечи се сам (Лука 4, 23)! Дакле, учитељу, научи себе. Оваква врста беса гора је од сваког другог зла. Како се зло може отерати другим злом? Како можете извадити трун из ока другог човека док имате брвно у свом? Зли недостаци других морају се поправљати љубављу, добротом, помирљивошћу и стрпљењем. Сматрајте себе најгорим од свих грешника и верујте у то. Сматрајте себе најгорим, отерајте од себе сваку дрскост, бес, нестрпљење и љутњу; тада ћете почети да помажете другима. Будите попустљиви према недостацима других, јер ако стално будете обраћали пажњу на њихове мане, постојаће непрекидно непријатељство. На леђима мојим радише грешници, продужише безакоње своје (Пс. 129, 3). Јер ако опростите људима сагрешења њихова, опростиће и вама Отац ваш небески (Мт. 6, 14).

Можемо с времена на време осетити најсавршенију љубав према Богу, а да не волимо једни друге. Ово је чудна ствар и мало је оних којима је стало до тога. Али, љубав према ближњем никада неће доћи без нашег труда. Прави хришћанин нема разлога да се љути ни на кога. Бес је ђавоље дело. Хришћанин у себи треба да има само љубав, а пошто се љубав не размеће, не треба да се размеће нити да лоше мисли о другима. На пример, не смем да мислим о другом човеку да је зао, горд итд.; и не смем да помислим да би ми се смејао или поново узнемиравао ако му опростим увреду. Не смемо дозволити да се зло сакрије у нама ни под каквим изговором. Зло и бес су обично покривени многим различитим веловима. Не препуштајте се суморним осећањима у свом срцу, већ их контролишите и искорените снагом вере и светлошћу здравог разума. Ове снаге ће учинити да се осећате сигурно. Да се не постидим, јер се у Тебе поуздах (Пс. 25, 20).

Суморна осећања се обично развијају дубоко у срцу. Неко ко није научио да их контролише биће већи део времена суморан и замишљен и биће му тешко да се носи са собом и другим људима. Кад ти се приближе, одржавај себе унутрашњом снагом, срећом и невиним шалама: и ускоро ће те напустити. Ово је из искуства.

Господе, дај ми снаге да волим свакога као себе и да се никада не љутим или радим за ђавола. Дај ми снаге да разапнем своје самољубље, своју гордост, своју похлепу, своју сумњичавост и друге страсти. Нека нам име буде „узајамна љубав“. Нека не бринемо ни о чему. Буди једини Бог срца наших, и нека не желимо ништа осим Тебе. Нека живимо увек у уједињујућој љубави и мрзимо све што нас раздваја једне од других и од љубави. Нека тако буде! Нека тако буде! Ако нам се Бог показао и живи у нама као и ми у Њему (према Његовој вечној Речи), зар нам не би дао све? Да ли би нас икада преварио или оставио? Он који свога Сина не поштеде, него га предаде за све нас, како да нам с њиме и све не дарује (Рим. 8, 32)? Сада се утешите, драги моји, и не знајте за ништа друго осим за љубав. Ово вам заповедам: да љубите једни друге (Јн. 15, 17).

 

 


Превод са енглеског за svetosavlje.org
Бојана Милидраговић

Извор:
Orthodox Christianity

 

Comments are closed.