NASLOVNA » Inoslavni, TRAGOVI U VREMENU » Sto katoličkih sveštenika i teologa optužuje papu Franciska da širi „jeretičke ideje”

Sto katoličkih sveštenika i teologa optužuje papu Franciska da širi „jeretičke ideje”

Dokument koji su uputili u Vatikan ima 25 stranica. U njegovom pisanju je učestvovalo 40 katoličkih sveštenika. Francisku su ga predali krajem avgusta, ali im papa nije još ništa odgovorio.

Konzervativni katolički bogoslovi i sveštenici optužili su papu Franciska da širi „jeretičke ideje”. Uputili su mu pismo sa ukazivanjima i upozorenjima.

 

Tvrde, pored ostalog, da je Francisko „pao u jeres” 2016. godine u „apostolskoj poslanici” nazvanoj „Amoris laetitia” („Radost ljubavi”). U njoj se govorilo o porodici i njenom mestu u savremenom svetu. U pismu papinih kritičara se naglašava:

„Publikacija `Amoris laetitia`, a i neka druga Vaša dejstva… navukli su na Crkvu skandal na štetu vere i morala. Tako su se jeres i druge greške proširili u Crkvi. Dok su neki episkopi i kardinali nastavili da štite božanske istine o braku, moralom zakonu i svetim tajnama, drugi su odricali te istine, a za to od Vaše Svetosti nisu bili ni ukoreni. Naprotiv, prema takvima ste pokazivali naklonost”.

Kritičari su objavili svoje zamerke u dokumentu pod nazivom „Correctio filialis” („Sinovske korekcije”) koji ima tri dela.

Njegovi potpisnici i autori u prvom delu objašnjavaju zašto smatraju da imaju pravo da papi upućuju zamerke, preporuke i „korekcije”.

U drugom delu su same „korekcije”, a treći je posvećen analizi uzroka „teološke krize” u kojoj se našao savremeni katolicizam.

Dokument ima 25 stranica. U njegovom pisanju je učestvovalo 40 katoličkih sveštenika. Francisku su ga predali krajem avgusta, ali im papa nije još ništa odgovorio. Upravo zato su i odlučili da ga učine javnim. Radi toga su otvorili posebni sajt. Pozvali su druge katoličke sveštenike i teologe da im se priključe, odnosno – da podrže pismo Francisku. Dosad su to učinili katolički sveštenici i bogoslovi iz 20 zemalja. Ukupno njih 62.

 

Izvor: Fakti

3 komentar(a)

 1. U jednom delu (akonto toga da trenutni papa daje drastično drugačije izjave od svojih prethodnika) kažu, citiram:
  ,,Mi, ipak, verujemo da Vaša Svetost poseduje harizmu nepogrešivosti i pravo na univerzalnu jurisdikciju nad Hristovim vernima, u smislu definisanom od strane Crkve. U svom protestu protiv ,,Radosti ljubavi“ i ostalih dela, reči i prenebregavanja dužnosti, ne poričemo postojanje ove papske harizme, niti da je Vaša Svetost poseduje, s obzirom da niti je ,,Radost ljubavi“, niti je bilo koja od izjava koje su poslužile propagandi jeresi zaštićena ovom nebeskom garancijom istine. Naše zamerke su neophodne upravo zbog vernosti prema nepogrešivosti papskih učenja, a koje su nespojive sa određenim izjavama Vaše Svetosti.“

  Nije mi cilj da osipam kamenje po Latinima, više mi je palo u oči zbog nastojanja nekih naših Vladika na nekakvim ,,dijalozima“ sa njima. Kakvih dijaloga može biti sa ljudima koji jedno misle, a drugo rade? Ili su pokvareni jer svesno gaze Hristove reči i obmanjuju ogroman narod, ili fanatici koji ,,ne ulaze, a ne puštaju ni druge da uđu“.
  Mislim da se bliži vreme kada će Bog da zasuče rukave i otrebi tajne kardinale i agente od Crkve, a onda teško njima zbog dela njihovih i nama zbog ćutanja našeg…

 2. „Sinovski“ ispravljaju „nepogrešivog“ čoveka. Sinovi pogibli, ispravljaju oca laži.

 3. Aleksandar

  Koliko se sećam, isti papa je izjavio kako knjiga postanja nije u kontradikciji sa teorijom evolucije, te da stvaranje sveta ne treba shvatiti bukvalno da se desilo za 6 dana.

  Ista reč „dan“ korišćena je kako u opisu stvaranja sveta, tako i u jednoj od 10 Božijih zapovesti:
  „Sećaj se dana odmora da ga svetkuješ; šest dana radi i obavi sve poslove svoje, a sedmi dan je odmor Gospodu Bogu tvome“

  Po toj papinoj analogiji, ova zapovest postaje bez smisla, tako da je očigledna nakaradnost njegove izjave.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *