Сто католичких свештеника и теолога оптужује папу Франциска да шири „јеретичке идеје”

Документ који су упутили у Ватикан има 25 страница. У његовом писању је учествовало 40 католичких свештеника. Франциску су га предали крајем августа, али им папа није још ништа одговорио.

Конзервативни католички богослови и свештеници оптужили су папу Франциска да шири „јеретичке идеје”. Упутили су му писмо са указивањима и упозорењима.

 

Тврде, поред осталог, да је Франциско „пао у јерес” 2016. године у „апостолској посланици” названој „Amoris laetitia” („Радост љубави”). У њој се говорило о породици и њеном месту у савременом свету. У писму папиних критичара се наглашава:

„Публикација `Amoris laetitiа`, а и нека друга Ваша дејства… навукли су на Цркву скандал на штету вере и морала. Тако су се јерес и друге грешке проширили у Цркви. Док су неки епископи и кардинали наставили да штите божанске истине о браку, моралом закону и светим тајнама, други су одрицали те истине, а за то од Ваше Светости нису били ни укорени. Напротив, према таквима сте показивали наклоност”.

Критичари су објавили своје замерке у документу под називом „Correctio filialis” („Синовске корекције”) који има три дела.

Његови потписници и аутори у првом делу објашњавају зашто сматрају да имају право да папи упућују замерке, препоруке и „корекције”.

У другом делу су саме „корекције”, а трећи је посвећен анализи узрока „теолошке кризе” у којој се нашао савремени католицизам.

Документ има 25 страница. У његовом писању је учествовало 40 католичких свештеника. Франциску су га предали крајем августа, али им папа није још ништа одговорио. Управо зато су и одлучили да га учине јавним. Ради тога су отворили посебни сајт. Позвали су друге католичке свештенике и теологе да им се прикључе, односно – да подрже писмо Франциску. Досад су то учинили католички свештеници и богослови из 20 земаља. Укупно њих 62.

 

Извор: Факти

3 Comments

 1. Александар

  Колико се сећам, исти папа је изјавио како кнјига постања није у контрадикцији са теоријом еволуције, те да стварање света не треба схватити буквално да се десило за 6 дана.

  Иста реч “дан” коришћена је како у опису стварања света, тако и у једној од 10 Божијих заповести:
  “Сећај се дана одмора да га светкујеш; шест дана ради и обави све послове своје, а седми дан је одмор Господу Богу твоме”

  По тој папиној аналогији, ова заповест постаје без смисла, тако да је очигледна накарадност његове изјаве.

 2. “Синовски” исправљају “непогрешивог” човека. Синови погибли, исправљају оца лажи.

 3. У једном делу (аконто тога да тренутни папа даје драстично другачије изјаве од својих претходника) кажу, цитирам:
  ,,Ми, ипак, верујемо да Ваша Светост поседује харизму непогрешивости и право на универзалну јурисдикцију над Христовим вернима, у смислу дефинисаном од стране Цркве. У свом протесту против ,,Радости љубави” и осталих дела, речи и пренебрегавања дужности, не поричемо постојање ове папске харизме, нити да је Ваша Светост поседује, с обзиром да нити je ,,Радост љубави”, нити je било која од изјава које су послужиле пропаганди јереси заштићена овом небеском гаранцијом истине. Наше замерке су неопходне управо због верности према непогрешивости папских учења, а које су неспојиве са одређеним изјавама Ваше Светости.”

  Није ми циљ да осипам камење по Латинима, више ми је пало у очи због настојања неких наших Владика на некаквим ,,дијалозима” са њима. Каквих дијалога може бити са људима који једно мисле, а друго раде? Или су покварени јер свесно газе Христове речи и обмањују огроман народ, или фанатици који ,,не улазе, а не пуштају ни друге да уђу”.
  Мислим да се ближи време када ће Бог да засуче рукаве и отреби тајне кардинале и агенте од Цркве, а онда тешко њима због дела њихових и нама због ћутања нашег…