O kumstvu

Pitanje:
Pomaže Bog! Molim Vas da mi odgovorite na pitanje koje me muči. Naime, ja sam kao dete bila kuma na krštenju detetu. Kasnije sam čitala da nije preporučljivo da dete bude kum jer dete ne shvata značaj i smisao krštenja. Ja se naravno ničega ne sećam, roditelji su mi pričali o tome. Pretpostavljam da je to dopušteno zato što se sve to dešavalo 70-tih godina a znamo kakva je situacija tada bila.
Inače, ja se isto tako ne sećam da sam to moje kumče više videla, par puta su njegovi roditelji dolazili kod nas, jedva se sećam kako i oni izgledaju. Naime, običaj je tada bio da se za kumove biraju oni koje ćemo retko viđati, pa ih na taj način, zato nikada nekim postupkom nećemo ni uvrediti. Meni to baš i nije jasno, ali nisam bila u situaciji da biram. Sada sam udata i živim u drugom gradu i skoro su me preko mojih roditelja pozvali da budem kuma na venčanju i kasnije na krštenju detetu koje treba da se rodi uskoro. Meni je zaista drago što su me se setili, ali sam mislila da im dam blagoslov da uzmu drugog kuma, nekog dobrog prijatelja koji će biti u kontaktu sa njima i detetom i koji će moći da utiče da se dete vaspitava u hrišćanskom duhu. Problem je što se moji roditelji ne slažu i smatraju da ne treba prekidati kumstvo, da to nije dobro. Ja mislim da je kumstvo ozbiljna i odgovorna stvar, i da ne treba tako olako zbog običaja i tradicije tome pristupati. Ne znam ni šta kumova porodica očekuje i kako će oni protumačiti moju nameru da ne prihvatim da ga venčam i budem kuma detetu. Moje pitanje je: Da li sam ispravno razmišljam i kako da postupim? Znam da je bilo sličnih pitanja, oprostite, ali zaista bih volela da me posavetujete. Svako dobro od Gospoda, želi Vam
Jelena


Odgovor:
Pomaže Bog Jelena! Kumstvo je svakako veoma ozbiljna stvar. Kum ima obaveze prema Crkvi, jer svedoči veru onoga koji se krštava. Istovremeno kum je duhovni otac koji ima obaveze prema kumčetu, i treba da učestvuje u duhovnom vaspitanju istoga. Pred Vama je veliki zadatak: da procenite da li možete biti kum kako treba ili ne. Šta ako ta osoba koja treba da bude kum umesto Vas ne uradi baš ništa po pitanju duhovnog vaspitanja? Možete li biti sigurni da će ta druga osoba uraditi više za spasenje deteta? Imajte na umu da je danas (na veliku žalost) , kumovanja kod velikog broja Srba izgubilo svoje pravo značenje. Mlađi ljudi uzimaju za kumove one sa kojima su se u mladosti lepo provodili, jer su ubeđeni da kum treba da bude osoba sa kojom imaju nešto zajedničko. Tačno je da kumovi treba da imaju nešto zajedničko. Umesto da to što je zajedničko bude JEDNA VERA I JEDAN BOG, najčešće se radi o stvarima koje su sasvim nevažne ZA SPASENJE DUŠE. Takvo „kumstvo“ je unapred osuđeno na propast, jer kada zajednički interesi nestanu ili se promene, nestaje i tog „kumstva“. To je razlog zašto se mnoga „kumstva“ danas raspadaju. Kumstvo mora biti zasnovano na zajedničkoj veri u Hrista i Svetu Trojicu. To je jedino što istinski treba da spaja kumove. Možete li kao kuma zamisliti nekoga ko ne poznaje veru po kojoj njegovo kumče treba da živi? Možete li zamisliti kuma koji se nikada nije pomolio za svoje kumče? Kuma koji svoje kumče podržava i navodi na greh i bogootpadništvo? Kuma koji psuje Boga? Kuma koji o Bogu ne želi ništa da zna? Kuma koji se ismejava SVETINJI? Kuma koji se nikada nije pričestio? Kuma koji se nikada nije ispovedio? Kuma koga ne zanima ni svoje spasenje niti spasenje kumčeta? Da li je to zaista kumstvo? Zašto je sve ovo bitno u Vašem slučaju? Ako Vi poznajete veru, i ako možete za svoje kumče uraditi više od nekoga ko ne bi uradio ništa, onda ste Vi bolji kandidat za kuma. Verovanje kod našeg naroda da ne valja odbiti kumstvo, proističe još iz vremena dok je naš narod živeo po Božijem Zakonu. Tada je kumstvo doživljavano kao veoma ozbiljna dužnost, jer treba jednoj živoj duši pomoći na putu ka SPASENJU. Nadam se da sam Vam bar malo pomogao. Verujem da bi bilo bolje da se obratite svešteniku koji Vas i Vašu životnu situaciju dobro poznaje, jer će Vam zbog toga on moći dati i neke konkretne savete po ovom pitanju.
Puno pozdrava od o. Saše

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *