NASLOVNA » Duhovni život, snovi, borba sa iskušenjima, PITANJE PASTIRU » Kako se ponašati prema problematičnom kumu

Kako se ponašati prema problematičnom kumu

Pitanje:
Pomaže Bog, Muž i ja smo u braku četrnaest godina. Sada imamo dvoje djece od jedanaest i godinu dana. Posle deset godina braka smo se vjenčali u crkvi i krstili stariju ćerkicu. Za kuma smo uzeli radnog kolegu od mog muža koga smo poznavali jedno sedam godina. Nije bio oženjen, ali je stalno pričao da bi se rado oženio. Nismo bili jaki u vjeri kada se sastanemo u vezi vjere ništa nismo govorili. Onda sam se ja počela buditi zbog nekih svojeih problema i nisam više smjela da živim, a da mi dijete nije kršteno. Tu negdje pojavila se i naša kuma koja je bila najjaca u vjeri. Uzeli smo ih za kumove. Nisu se bili vjenčali. Tada u našim razgovorima se uvijek pričalo o Bogu. Tu je kum odjednom pokazao kako mnogo zna. Ubrzo su se i oni vjenčali i mi smo dupli kumovi. Ne znam da li to valja? Da napomenem kum je za nas bio savršen čovjek. Posle godinu dana kod njih su počeli problemi. Tada je kuma pričala o kumu kao o nekoj drugoj ličnosti. Po njenoj priči on je imao neku vezu sa nekom udatom ženom sa djecom. Pa ga je ona znala oko tri sata noći. Nama je to nepijmljivo kum nam je bio čovjek po PS-u. Pa je ona bila ljuta pa su se svađali, pa su padale teške riječi sa kumove strane ili se skidala maska sa njegovog ljudstva. Njoj nije valjda mogao da bude non stop savršen i dobar, svašta joj je govorio. Žena je bila ispočetka šokirana ali nije namjeravala da ide bilo kuda. Jednom su zvali mog muža prisustvovao je njihovoj svađi i plašio se da će kum kumu tući. Davao im je savjete, a šta da im kaže, mnogo su stariji od nas. I kum je odjednom i na njeno iznenadjenje istjerao kumu. Ona je vjernik i to je podnijela relativno dobro, a i on tvrdi da mnogo zna o vjeri, istjerao ju je, za nju kaže da je đavo, nikada ne posti. Kuma kaže da ga je vidjela pošto je ona na ženskoj strani a on na muskoj jednom u crkvi bez posta pošao je za drugima i pričestio se. Ima toga puno, a moje pitanje je: Kako da se ponašam prema kumu o kome sam promijenila mišljenje? Priča mnogo ružno o njoj. On je tip čovjeka koji prvo sebe ubijedi i posle priča tako ubjedljivo. Da mu kažem šta mislim nikad više ne bi ušao u kuću, a i moj muž mi ne bi oprostio. Moj muž ne ulazi više u pitanje njih, jer smo se par puta posvađali. Sa kumom se ne može razgovarati sem ako mu se ne povlađuje. On smatra da je uvijek u pravu i svaka rasprava bi se završila raskidom. Kako da se ponašam prema takvom kumu, a da nisam licimjer?
Velinka


Odgovor:
Sestri Velinki, Molim Te, sestro Velinka, izvini što Ti nisam ranije odgovorio. Bio sam u Manastiru Hilandaru i drugim Svetinjama Svete Gore Atonske, pa odgovor malo kasni. Da počnemo redom. Ne treba mešati prijateljstvo sa kumstvom. Ako Ti je neko dobar prijatelj, zadrži ga kao prijatelja. Kuma biraj prema dostojanstvu. Ako nemate staro kumstvo, potomke kumova koji su vas krstili, onda ste trebali izabrati kuma koji je osvedočeni vernik, koji će kumče uvesti i očuvati u veri i koji će biti živi primer kumčetu u verskomoralnom životu. Ali, šta je tu je. Nisi samo napisala, da li je on krstio i drugu vašu kćerku, ili ćete za nju tražiti drugog kuma. Onaj izraz „dupli kumovi“ odnosi se verovatno na to da ste vi njima bili venčani kumovi i da ste, po Tvom mišljenju, postigli tzv. „ukršteno kumstvo“. Odmah da Ti kažem: venčanjem se ne ulazi u duhovno srodstvo, već samo krštenjem. On je kum vašoj kćerki i kao takvog vi ga morate poštovati. A on je, sa svoje strane, dužan da brine o svom kumčetu, pogotovo o njegovom verskomoralnom vaspitanju i, kako rekoh, da bude živi primer postojanosti u veri. Razmirice u kumovom braku ne bi smele da utiču na vaše kumovsko poštovanje. I nemojte se stavljati čas na jednu, čas na drugu stranu. Oni će se sigurno pomiriti i brak stabilizovati, pa da se ne zamerite ni jednom ni drugom. Molite se Bogu za očuvanje njihove bračne zajednice, kao i za očuvanje poštovanja kumstva, obostrano. Kuma poštujte iskreno, jer je on „saotac“, duhovni otac vaše kćerke i budite uvereni da će vaše poštovanje prema njemu izmeniti i njegov odnos prema vama.
Blagoslov Gospodnji da bude na vašim porodicama, da ostanete čvrsti u veri, nadi i ljubavi, a onda će i odnosi među kumovima biti pravi hrišćanski.
Srdačno Te pozdravlja Tvoj otac Dušan

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *