Како се понашати према проблематичном куму

Питање:
Помаже Бог, Муж и ја смо у браку четрнаест година. Сада имамо двоје дјеце од једанаест и годину дана. После десет година брака смо се вјенчали у цркви и крстили старију ћеркицу. За кума смо узели радног колегу од мог мужа кога смо познавали једно седам година. Није био ожењен, али је стално причао да би се радо оженио. Нисмо били јаки у вјери када се састанемо у вези вјере ништа нисмо говорили. Онда сам се ја почела будити због неких својеих проблема и нисам више смјела да живим, а да ми дијете није крштено. Ту негдје појавила се и наша кума која је била најјаца у вјери. Узели смо их за кумове. Нису се били вјенчали. Тада у нашим разговорима се увијек причало о Богу. Ту је кум одједном показао како много зна. Убрзо су се и они вјенчали и ми смо дупли кумови. Не знам да ли то ваља? Да напоменем кум је за нас био савршен човјек. После годину дана код њих су почели проблеми. Тада је кума причала о куму као о некој другој личности. По њеној причи он је имао неку везу са неком удатом женом са дјецом. Па га је она знала око три сата ноћи. Нама је то непијмљиво кум нам је био човјек по ПС-у. Па је она била љута па су се свађали, па су падале тешке ријечи са кумове стране или се скидала маска са његовог људства. Њој није ваљда могао да буде нон стоп савршен и добар, свашта јој је говорио. Жена је била испочетка шокирана али није намјеравала да иде било куда. Једном су звали мог мужа присуствовао је њиховој свађи и плашио се да ће кум куму тући. Давао им је савјете, а шта да им каже, много су старији од нас. И кум је одједном и на њено изненадјење истјерао куму. Она је вјерник и то је поднијела релативно добро, а и он тврди да много зна о вјери, истјерао ју је, за њу каже да је ђаво, никада не пости. Кума каже да га је видјела пошто је она на женској страни а он на муској једном у цркви без поста пошао је за другима и причестио се. Има тога пуно, а моје питање је: Како да се понашам према куму о коме сам промијенила мишљење? Прича много ружно о њој. Он је тип човјека који прво себе убиједи и после прича тако убједљиво. Да му кажем шта мислим никад више не би ушао у кућу, а и мој муж ми не би опростио. Мој муж не улази више у питање њих, јер смо се пар пута посвађали. Са кумом се не може разговарати сем ако му се не повлађује. Он сматра да је увијек у праву и свака расправа би се завршила раскидом. Како да се понашам према таквом куму, а да нисам лицимјер?
Велинка


Одговор:
Сестри Велинки, Молим Те, сестро Велинка, извини што Ти нисам раније одговорио. Био сам у Манастиру Хиландару и другим Светињама Свете Горе Атонске, па одговор мало касни. Да почнемо редом. Не треба мешати пријатељство са кумством. Ако Ти је неко добар пријатељ, задржи га као пријатеља. Кума бирај према достојанству. Ако немате старо кумство, потомке кумова који су вас крстили, онда сте требали изабрати кума који је осведочени верник, који ће кумче увести и очувати у вери и који ће бити живи пример кумчету у верскоморалном животу. Али, шта је ту је. Ниси само написала, да ли је он крстио и другу вашу кћерку, или ћете за њу тражити другог кума. Онај израз “дупли кумови” односи се вероватно на то да сте ви њима били венчани кумови и да сте, по Твом мишљењу, постигли тзв. “укрштено кумство”. Одмах да Ти кажем: венчањем се не улази у духовно сродство, већ само крштењем. Он је кум вашој кћерки и као таквог ви га морате поштовати. А он је, са своје стране, дужан да брине о свом кумчету, поготово о његовом верскоморалном васпитању и, како рекох, да буде живи пример постојаности у вери. Размирице у кумовом браку не би смеле да утичу на ваше кумовско поштовање. И немојте се стављати час на једну, час на другу страну. Они ће се сигурно помирити и брак стабилизовати, па да се не замерите ни једном ни другом. Молите се Богу за очување њихове брачне заједнице, као и за очување поштовања кумства, обострано. Кума поштујте искрено, јер је он “саотац”, духовни отац ваше кћерке и будите уверени да ће ваше поштовање према њему изменити и његов однос према вама.
Благослов Господњи да буде на вашим породицама, да останете чврсти у вери, нади и љубави, а онда ће и односи међу кумовима бити прави хришћански.
Срдачно Те поздравља Твој отац Душан

One Comment

  1. Marija Milosevic

    Dobar dan. Ja sam vencana kuma svojoj drugarici, takodje sam im krstila i prvo dete. Oni su izrazili jaku zelju da to budem ja, a ne stari kum, koji je inace, u to vreme bio sprecen (bio je na odsluzenju zatvorske kazne). Ja sam se dala maksimalno toj porodici, pogotovu detetu, bila godinama uz njih u svakom njihovom problemu. I u dobru i u zlu. Medutim, kada sam ja osnovala svoju porodicu, sve manje smo se vidjali i culi. Nekako se stalno ocekivalo od mene da ja budem uz njih, a oni ne moraju da dodju ni da vide moje dete, prvi put. Eto, deca mi imaju 5 i 3 godine, jos ih nisu videli. Mi smo i pored toga isli kod njih nekoliko puta, razgovarali na tu temu. Sve se zavrsava na njihovom izvinjenje i njihovim problemima, znaju da mi to nismo zasluzili, ali eto… Sve ostaje na tim recima. Zao mi je, sto moje kumce vise ne vidjam… Ona me se jedva i seca… Ne znam sta mogu da uradim da bi se to promenilo jer bi se i vidjali i culi samo kada bi mi inicirali to. Jednostavno, nisu pokazali ni malo postovanja prema meni, i nekako mi je sve sto radim ispod ponosa. A trudim se stalno.