NASLOVNA » PITANJE PASTIRU, Razno » Životinje i raj?

Životinje i raj?

Pitanje:
Pomaže Bog! Zanima me šta se dešava sa životinjama posle njihove smrti? Imaju li one dušu? Jesu li bezgrešne? Da li su izgubile pravo na večni život zbog čovekovog prvog greha?
N.N.


Odgovor:
Draga Tamara, To i mene zanima. Jer nama je Gospod otkrio onoliko koliko je potrebno za naše spasenje. Ostalo je u Njegovoj vlasti. A i ovo što nam je otkriveno puno je tajni i čudesa neshvatljivih ljudskom razumu (Kako je Bog postao čovek? Kako se ovaplotio od Djeve? Kako je iskupio rod ljudski? Kako je vaskrsao? Itd. itd.) . Sveti Oci kažu da u raju postoji predivna priroda (cveće, potoci, šume, itd.) , ali ne objašnjavaju, na primer, da li je to vaskrslo ili duhovno ili kakvo drugo cveće? Neki sveti Oci veruju da će i sve biljke i životinje biti u raju, ali ne objašnjavaju kako će se to „tehnički“ izvesti – vaskrsenjem, preobraženjem, ili će to biti neke nove biljke i
životinje? Kazu da je o. Justin Ćelijski govorio da ne može da zamisli Raj, ako i poslednja bubica ne bude u njemu. U svakom slučaju, Bog je životinjama dao duh života. Duša je razumna i one nju nemaju. Kako nemaju razuma, tako nemaju ni slobode da odlučuju. A kad nema slobode odlučivanja – nema ni greha ni bezgrešnosti.
Apostol Pavle piše Rimljanima (8, 19. – 22.) u Carstvu Božijem „da će se i sama tvar osloboditi od robovanja propadljivosti na slobodu slave dece Božije. Jer znamo da sva tvar zajedno uzdiše i tuguje do sada. Jer žarkim iščekivanjem tvorevina očekuje da se jave sinovi Božiji, Jer se tvar pokori taštini, ne od svoje volje, nego zbog onoga koji je pokori…“ (misli se na čoveka) .
Pod „tvari“ razumemo sve što je stvoreno, i prirodu i životinje i biljke, pa i nas, ljude.
Pozdravlja te, o. Srba

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *