Врховна Рада Украјине затражила од васељенског патријарха да призна ”украјинско православље”

Врховна Рада (парламент) Украјине упутила је цариградском патријарху Вартоломеју молбу да „призна независност Украјинске цркве од Московске патријаршије“.

rada-ukrajine

За усвајање текста апела Вартоломеју гласало је 245 посланика, а било је потребно најмање 226. Већину међу њима чине атеисти и унијати са запада Украјине који су извели државни удар у Кијеву у фебруару 2014-те.

За циљ усвојеног документа проглашена је „измена статуса украјинске цркве и успостављање њене независности“.

У њему се тврди да „већина становништва Украјине више није за идеју црквеног јединства“ са патријархом Московским и целе Руси Кирилом. И наглашава: зато се обраћамо поглавару Константинопољске цркве који носи титулу „васељенског патријарха“ и у православљу је први међу једнакима.

525909

Митрополит Кијевски и целе Украјине – Онуфрије – претходно је посаветовао Врховној Ради да се не меша у унутарцрквене ствари чиме крши законе Украјине. Он је обраћање патријарху Вартоломеју назвао „директним угрожавањем односа државе и Цркве“.

У Украјини – поред канонске Украјинске православне цркве, која је у канонском јединству са Московском патријаршијом – постоје и непризнате Кијевска патријаршија и Украјинска аутокефална православна црква. Ова друга се све отвореније приближава украјинским унијатима.

 

Извор: http://fakti.org/globotpor/quo-vadis-orbi/kijevski-pucisti-i-unijati-zatracili-od-vartolomeja-da-prizna-ukrajinsko-pravoslavlje

Comments are closed.