НАСЛОВНА » Друштво, Инославни, Помесне Цркве, ТРАГОВИ У ВРЕМЕНУ » Врховна Рада Украјине затражила од васељенског патријарха да призна “украјинско православље“

Врховна Рада Украјине затражила од васељенског патријарха да призна “украјинско православље“

Врховна Рада (парламент) Украјине упутила је цариградском патријарху Вартоломеју молбу да „призна независност Украјинске цркве од Московске патријаршије“.

rada-ukrajine

За усвајање текста апела Вартоломеју гласало је 245 посланика, а било је потребно најмање 226. Већину међу њима чине атеисти и унијати са запада Украјине који су извели државни удар у Кијеву у фебруару 2014-те.

За циљ усвојеног документа проглашена је „измена статуса украјинске цркве и успостављање њене независности“.

У њему се тврди да „већина становништва Украјине више није за идеју црквеног јединства“ са патријархом Московским и целе Руси Кирилом. И наглашава: зато се обраћамо поглавару Константинопољске цркве који носи титулу „васељенског патријарха“ и у православљу је први међу једнакима.

525909

Митрополит Кијевски и целе Украјине – Онуфрије – претходно је посаветовао Врховној Ради да се не меша у унутарцрквене ствари чиме крши законе Украјине. Он је обраћање патријарху Вартоломеју назвао „директним угрожавањем односа државе и Цркве“.

У Украјини – поред канонске Украјинске православне цркве, која је у канонском јединству са Московском патријаршијом – постоје и непризнате Кијевска патријаршија и Украјинска аутокефална православна црква. Ова друга се све отвореније приближава украјинским унијатима.

 

Извор: http://fakti.org/globotpor/quo-vadis-orbi/kijevski-pucisti-i-unijati-zatracili-od-vartolomeja-da-prizna-ukrajinsko-pravoslavlje

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *