Владика Атанасије Јевтић о актуелној косовској политици председника Србије

Господин самохвалисави Председник унесрећене под њим Србије не пропушта прилику да свој дефетизам и безнађе подмеће Србији и Српском народу, како на Ко­сову и Метохији, тако и на југу Србије, и надаље све до „Београдског пашалука“, па и Србима преко Дрине.

Ако господин Председник Србије поручује како ћемо кроз 40, па онда „поправља“ на 20 година, „бранити Врање“, мисли да је, ваљда, Српски народ то­лико глуп, колико је он недотупав, кад неће да призна да управо под његовом апсолутистичком влашћу – личним терором, села на југу Србије, у којима је доне­давно Шиптара било само неколико процената, сада су у наглом порасту тог про­цента (пример Медвеђа код Лебана, где Шиптара доскоро беше 5%, сада они с Косова долазе и гласају до 12%), па за то бескрупулозно клевета и окривљује Српски народ – онда је то само доказ пораста његовог дефетизма, издаје и изругивања.

Ако Хрватима изјављује да „сви Срби знају да је Косово већ изгуб­љено“, а не каже да је то „губљење“ у последњој деценији само плод његове непатриотске и недржавничке политике, његовог „неуморног даноноћног рада“ и флоскула о „миро­творству“ и „евроинтеграција­ма“ (за које сâм признаје „да нам ништа не дају“), као и празнословне вербалистике да ће „бранити Српски народ“ – а он је уствари поставио „интегрисане границе“ на Јарињу, Брњаку, и 30 километара источно од Грачанице (у Јабланици, близу Лебана, где сам скоро био), итд. – онда шта је то него замајавање (читај: изругивање и понижавање) Срп­ског народа.

Све његове самохвале о „порасту стандарда“ и „смањењу дуга“, „повећању БДП-а“, „плата и пензија“, итд. (као да смо Цинцари које инте­ресују само паре) – такође су у стварности ругање Српском народу, што нам може посведочити саваки српски сељак, не само запостављен, него упропашћен његовом „економском политиком“, Макс-Веберов­ским протестантским псевдо-социјализмом, његовим просјачким „инвестицијама“ и Поперовском теоријом „Отвореног друштва“.

Говори нам свемоћни диктатор, каквог није било у Србији, да не знамо како је на Косову – јер „нисмо тамо били“, а уствари, он лично нити бива, нити непосред­но зна стање на Косову и Метохији.

(Признаје да његова фамозна ЗСО, за коју се његови трабантски послу­шници хвале да је победио са 5 : 0, – неће бити формирана; притом у ту ЗСО није укључена ниједна Српска Заједница из Метохије, а има их! и тамо се Срби још увек враћају и крваво опстају, иако по цену великих жртава, док његова послушна му „Српска листа“ – чули смо их јуче како себе представља­ју за „једине представнике“ Срба на Косову, а Црквене људе, па и самог Вла­дику Теодосија, подругљиво исмева: како, тобож, „добијају паре од Шиптарâ“).

Господине Председниче, стално нам помичете рок кад ћете народу открити свој „план о Косову“, бољерећи, шта сте обећали или већ дали, или, шта су вам „обе­ћа­ли, а не дају“ – и тиме само обелода­њујете своју ноторну самохвалисаву демагогију!

Изгледа да ојађеном Српском народу и читавој СРБИЈИ (за коју се толико „бусате у прса“, као да је она ваша „прћија“ и „феудални посед“) остаје још да спроведете, тј. изманипулишете (а ви сте мајстор у томе), фамозни „референдум“, да би њиме под­метнули Српском народу вашу издају као његову самоиздају, за коју ће опет он, а не Ви, бити крив.

Ово пишем као човек Србин, рођен и одрастао у Србији, који је низ годинâ про­вео на Косову и Метохији, и на коме и где у току године проведе добар део време­на са својим Народом и својим Светињама.

Сабор Св. Арханђ.Гаврила,  Лета Господњег 2018.

Епископ Атанасије (Јевтић),

онај који је ове године на Газиместану говорио стихове Милана Ракића:

„…Данас нама кажу, деци овог века,

да смо недостојни историје наше,

да нас захватила западњачка река,

и да нам се душе опасности плаше.

Добра Земљо моја, лажу!“[1]

 


[1]Као што његова Премијерка лаже, кад Србима у очи, па и у иностранству, каже: „Не можемо да кажемо да је Косово Србија“!

Извор: Православна митрополија Црногорско-Приморска

20 Comments

 1. Амин !

 2. Pomaze Bog takodje. Postoji interesovanje, u oba smera, ..a ko sta neguje .Pismo jeste na latinici, ali ja iskreno na mrezama imam pismo zastupljeno na cirilici i lepse je naravno pisati na ciriliicnom pismu , ne zameri citaoce.
  Pajsije je bio protiv Tv u kuci , on kao monah ga verujem nije imao u kuci.
  Anin tekst od Oca PAjsija ,koga volim i u kome tekst kaze da crkvenjaci treba da se bore u kom smislu, ja sam razumela da treba
  da se borimo protiv bezbonistva i, nabrojenii su ko su bezboznici u tekstu .. …Rastuzim se kad se ljude zanose sa politikom,da pocnem od sebe , ko da se nesto preko noci moze promeniti, oko politike ne treba da se vrtimo! mi ljudi ne treba da obozavamo nijednog lika. vec samo Istinu, Put i Svetlost!
  Pozdrav!Opet cu se potpisati kao Nastasija.
  Pocetak prvog teksta ima gresku…pa da ne zamerite.

 3. Е, да је више храбрих умних људи, као што је овај божји човек.

 4. Амин, Владико!

 5. Бранислав

  Помоз Бог брате Драгане…
  Било је покушаја да до овог помирења дође..када су преношене мошти Преподобног Јустина Ћелијског у велику новосаграђену цркву у Ћелијама, бившег владику Артемија је позвао Патријарх Иринеј да се на гробу аве Јустина помире, тај позив је упутио и Митрополит Амфилохије јавно и са плачем…међутим одговора са друге стране није било…то је данас већ нова “црква” са својим владикама, свештеницима, ђаконима и доста народа који је прате, “црква” која сматра да је једино она на правом и исправном путу…за њих су клирици и верници СПЦ екуменисти, новотарци а не браћа и сестре у Христу…то је већ духовна болест…

  • Бог Ти помогао, Браниславе, Брате у Христу!
   Брату Марку Радосављевићу, “бившем” Епископу, треба опростити јавно, и чекати
   да и Он јавно опрости својој Браћи – Епископу Атанасију, Митрополиту Амфилохију,
   Епископу Иринеју Буловићу…
   Ако једна страна попусти – опрости, већ је пола битке добијено против поглаварства
   таме у поднебесју, који се рАДују и ликују због непопустљивости и једне и друге стране.
   Ако наш народ каже, а народном умотворењу треба веровати: “ПАМЕТНИЈНИ ПОПУШТА”,
   а дода се и Твоје виђење, Брате Браниславе, да је “…то је већ духовна болест…”, онда
   јавни опроштај пеметнијег у односу на “духовно болесног” има смисла, зар не?
   Утолико пре, што би помирење /па и једнострани, јавни опроштај/ имао већи учинак
   од било које политичке одлуке, на опште стање у СПЦ, све Србе, у Матици и Расејању!
   Тај опроштај подразумева и јавно исповедање пропуста којих је било у односу на “духовно
   болесног”, што би сведочило истинску, братску љубав, на очиглед свег клира и народа.
   Не верујем да би на такав став своје Браће по Христу, од једног духовног Оца, Аве Јустина,
   друга страна остала нема, и без икаквог ЈАВНОГ ОДГОВОРА.
   Бог да помогне, а Он увек помаже, и Мјака Божија Својим Молитвама!
   Старац Арсеније Папачок каже:
   “ОНО ШТО ГОСПОД БОГ МОЖЕ СИЛОМ, ТО МАЈКА БОЖИЈА МОЖЕ МИЛИТВОМ!”
   Драган Славнић

 6. Са “пророчких“ речи треба да се пређе и на пророчка дела!
  Треба да се измири са својим братом Артемијем.
  У том њиховом разлазу не може бити “крива“ само једна страна,
  те је то разлог више да пожури са тим помирењем.
  Али, све то може да се превазиђе ако епископ Атанасије Јевтић, будући
  иницијатор свега овога, оде своме брату, затражи од Њега опроштај и
  пружи руку помирења, а Овај, Марко радосављевић, ”бивши” Епископ Артемије
  уради то исто, и притекне Брату у загрљај.
  Ако то ураде, обострано пруже руку помирења, то ће бити ПРАВО, ПРАВЦАТО
  ПРОРОЧКО ДЕЛО СЛОГЕ , ТОМЕ ЋЕ СЕ ВЕСЕЛИТИ – И НЕБЕСКА И ЗЕМАЉСКА
  СРБИЈА!!!
  То ће бити највише што се може урадири за КиМ, за Православну Србску
  Цркву и Православни Србски Народ, више од било које политичке одлуке.

  Драган Славнић

 7. Бранислав

  …Помоз Бог г-ђо Настасија…ем пишете латиницом, ем сте написали прави памфлет против једног од најумнијих садашњих владика СПЦ..јасно је да иза Вашег писанија стоји љубав према Александру Вучићу и његовој погибељној политици коју води против интереса Србије и Српског народа а посебно против представника СПЦ који не мисле као он…то што сте срочили и написали није за један овакав сајт пре је за један од Вучићевих таблоида (Ало, Информер, Српски телеграф) којима се свесно трује Српски народ…у току је пост, па ако и мало у Вама има савести исповедите овај свој грех..јер облатисте човека још и Српског епископа…

  • Као прво сестра Настасија, њен текст се односи само на монашки “образ” аутора текста (владике Атанасија). Она се нигде није ни приближно, бар се види кроз текст ако прочитате искрено, приказала као неко ко заступа председника Вучића или да је неки таблоидни “манијак”, већ се конкретно критиком усмерила на понашање владике Атанасија. Наравно не оправдавам то, али претпостављам да је у простодушности и незнању изнела овако тврдо мишљење јавно. Па Боже мој, није је сигурно изнервирао патријарх Павле :), него вл. Atanasije, мислим два и два су још четири ако се не варам 🙂
   Знате како, комунисти нису толико сад’ популарни па мора председник да “надрља”, такав је благослов шта да се ради!
   Него, пре би се рекло, да аутор текста није по “вашем” мишљењу искалио сав “молитвени” бес па сте се ви нашли да довршите тај његов посао, као некакав “потрчко” (“трчећи” по сајту) и на један таблоидни (једнострани), или како ви оно “кажете” “вучићев”, начин браните владику Атанасија као “представника СПЦ”, као једанog од “најумнијих садашњих владика СПЦ”, бла бла, што овде не представља никакав аргумент наспрам сестре Настасије и њене критике, а у другим коментарима вређате што патријарх благосиља брак г. Селаковића. Овде не браним нити кудим ни једног ни другог него како се обраћате сестри Настасији?!
   Тако да, на крају, не морате терати сестру Настасију на исповест него скокните ви можда вам свештеник нешто нађе, само немојте рећи да сте из “атанасијеве странке” да се не уплаши свештеник па после крива опет сестра Настасија и тако опет мора да нађемо неку “жртву”, “вучића”који је крив за Косово, а Косова се у суштини одричемо сваки дан. Не знам једино како сте мислили, само на мишиће да га одбраните…

 8. Ви Владико не бисте смели да разобличите лаж, јер то није Ваша дужност!

 9. Vi niste Vladika, promasili ste svoj put.Vasa je duznost da se za sve molite.Sveti Ociiu suprotom smeru pokazuj iusmeravaju da treba suprotno ziveti od sveta, a mi vidimo da se Vi upravo bavite svetom, sto Vam nije dozvoljeno , jer to otkriva da Vi niste po pozivu ono navodno sto ste izabrali da budete, vec ste zavedeni od demona da se bavite stvarima koje vama ne dozovljava Vas poziv.Tako da se sa sigurnosu moze reci da ste obljutaveli monastvo, monaski poziv i veru ali i ljude i crkvu, umesto da se molite za sve nas, Vi ortacite sa demonskim sablaznima i rapirujete ih cak sa mesta, odakle nikako i niko ne bi trebao da radi, trebalo bi da se ne bavite svetom, vec molitvom i da sirite Hristovu ljubav medju Ljudima i svetom, a Vi sirite demonske sablazni i pijacne tracarije i to jos sa Hristovog mesta.Zamislite se nad sobom sta radite, da li bi trebalo da se VI bavite sobom i borite se sobom.Zamislite se samo nad sobom i sta bi Vam rekao Hristos i sta bi rekli Sveti Oci, na Vase komentare???

  • …Искрен, духован човек не треба ништа да ради незаинтересовано. “Проклет сваки који немарно ради дело Господње“, говори пророк Јеремија (Jер. 48,10)… Сада је рат, духовни рат. Ја треба да будем напред. Колико марксиста, колико масона, колико сатаниста и свих других! Колико бесомучних, анархиста, прелешћених… Ја видим шта нас очекује и то ме боли. У грлу ми је горчина од људске боли…
   Влада дух млакости, јунаштва уопште нема! Сасвим смо се искварили! Како нас Бог још трпи? Данашње поколење – то је поколење равнодушности. Не рата. Већина и може само за параду. Безбожницима, хулитељима дају да наступају на телевизији. И Црква ћути и не одлучује те богохулнике. А требало би одлучивати такве. Жао им је да их одлуче, шта ли? Хајде да не чекамо да неко други да извади змију из рупе, да бисмо ми били спокојни. Ћуте због равнодушности. Лоше је то што су чак и људи који имају нешто у себи, почели да се хладе и говоре: “Зар ја могу да изменим ситуацију?“
   Ми смо дужни да храбро исповедамо нашу веру зато што ако будемо ћутали, сносићемо одговорност. У овим тешких годинама свако од нас треба да ради оно што може. А оно што не може, треба остављати на вољу Божију. Тако ће нам савест бити мирна. Ако се ми не будемо супротставили, устаће из гробова наши преци. Они су толико страдали за Отаџбину, а шта ми радимо за њу? Ако хришћани не постану исповедници, ако се не супротставе злу, рушитељи ће бити још бестиднији. Али данашњи хришћани нису борци. Ако Црква ћути да се не би сукобљавала са државом, ако митрополити ћуте, ако ћуте монаси, па ко ће говорити?…
   Старац Пајсије Светогорац (Езнепидис)

  • По Вама Настасија , човек је добар само ако ћути и нигде не изражава своје мишљење и став, то је тешка демагогија. Дужност сваког поштеног човека, ма ко он био, је да не лаже и не обмањује ни себе ни друге, већ да, кад год може помогне у невољи другима и укаже на грешке како би се исте исправиле. У том смислу захваљујем и поздрављам Владику Атанасија, а и коментатре Ане и Бранислава, што су и у наше име изнели истину , (ма како она често непријатна била), па кад народ све глупости и лажи сагледа, тек онда можемо сви заједно некако то зло исправљати, а не да будемо овце за шишање злом пастиру а.в.

 10. Тако је, да нам га Бог чува и дугим животом на земљи дарује, хвала му за све што је учинио и што чини за наш народ.

 11. Херцеговац

  Да нам драги Бог чува Владику Атанасија и сви ми да се отријезнимо и чујемо његове мудре ријечи.

 12. роса петровић

  Ваше Преосвештенство, дефинисали сте све оно што ми као народ осећамо и знамо и погодили сте у срж проблема. Реткост је да један премијер користи такву реторику упућену свом сопственом народу и кукавички…срећом да Србија има храбре људе, интелигенцију и Цркву и уз Божју помоћ знамо да ће Србија сачувати своје границе према Албанији, Косово и Метохија јесте српска покрајина и то не могу никакве оружане снаге на свету да измене ни милом ни силом! Косово је Србија!

 13. Бранислав

  Помоз Бог брате Миливоје…ти написа такву глупост да је то невероватно..кад се Преосвећени владика молио за смрт било кога а камоли Слободана Милошевића…он је држао опело Дачићу и Вучићу после потписивања Бриселског споразума…и свака му част на томе…

 14. Milivoje Jozić

  Njemu i o njemu ne vredi pisati niti pričati. Molio se na televiziji za smrt Slobodana Miloševića koji je život dao za KOSMET.

 15. Бранислав

  ДОСТОЈА Н ! АКСИОС !