Виктор Орбанов Манифест одбране хришћанске Европе

”Формулисао сам пет теза за јачање средње Европе. Прва је да свака средњеевропска земља има право да брани хришћанску културу и има право да одбије идеологију мултикулуризма. Друга теза је да свака земља има право да брани традиционални породични модел, има право да нагласи да свако дете има право на једну маму и једног тату.

Трећа теза гласи овако, да свака средњоевропска земља има право да брани, са гледишта народне стратегије, важне економске секторе и тржиште. Четврта теза гласи овако, да свака земља има право да брани своје државне границе и да одбије да прима имигранте. Пета теза следствено тврди да свака европска земља има право да у најосновнијим питањима истраје на принципу „народ одлучује“ и у Европској унији то право не сме бити одузето.

Ми средњоевропљани устрајавамо у томе да живот постоји и изван глобализма који није једини могући пут, средњоевропски пут је алијанса слободних народа. То је задатак који превазилази Kарпатску котлину, то је мисија коју имамо пред собом.

Драги пријатељи, када би настала ситуација у којој би свака земља имала 10% и више муслиманске популације, а знамо да она никада не би гласала за странке хришћанске деснице и када томе придодате и европске породице које су се одрекле своје хришћанске традиције, победити у Европи на изборима на хришћанским основама било би немогуће. Такође, колективи и заједнице које су посвећене хришћанској традицији били би удаљени од власти. Одлучивање о будућности Европе би се одигравало без њих. Толико мало смо од тога би тај циљ видели и у стварности.

Либерална демократија има алтернативу. Зове се хришћанска демократија. Либерална елита може бити одбачена у корист хришћанско демократске елите. Што се тиче односа хришћанства и политике, постоји низ заблуда у средњој Европи. Укратко, хришћанска демоктатија није промовисање верских елемената врлине. Ниједна држава или влада није надлежна да решава питања проклетства или спаса. Хришћанска политика значи да начини живота који произилазе их хришћанске културе морају бити брањени.

Наш задатак није да бранимо елементе врлине, већ начине живота који су из ње произашли: достојанство, породица и народ. Хришћанство не покушава да постане универзално ликвидацијом народа, већ одбраном народа и верских заједница који морају бити ојачани и њима се посветити. То је задатак хришћанске демократије.

Даме и господо, антикомунистичка, хришћанска и националистичка генерација ступа на европску политчку сцену. Пре тридесет година смо говорили да је Европа наша будућност. Сада кажемо, ми смо будућност Европе. Хвала лепо.”

Видео са Орбановим говором

Превод са чешког језика
Тони Баранек

Извор: Видовдан

8 Comments

 1. Браниславе,
  не бих се могао стопроцентно сложити са Вама. У хришћанству заиста нема левице и деснице, али хришћани су, од самог почетка, сасвим јасно били издвојени од осталих. Не физички, телима, него духом и начином живота. Суочавамо се, поново, са временима у којима хришћански начин живота бива отежан, спутаван и, чини нам се – готово немогућ. А када није било тако?
  И хришћани су међу собом различити у својим народима, па како да говоримо о неком пан-националном принципу? Христос је људе ујединио духом Небеса, а не пролазним земаљским. У пролазноме смо и даље раздвојени, и тако ће бити до Свршетка.
  Онда, ко су и шта су хришћани?
  То су људи који следују за Христом. Нису савршени, нису безгрешни – али се труде да буду. Да ли су католици и силни протестанти (од којих већина и нису протестанти, али би био залудан процес покушати да рашчланимо све секте које су настале од Лутера наовамо, па их стављамо под исти кишобран): да ли су, заиста, хришћани? Наши преци, ,,светосавци”, сматрали су да нису. И спознали су да су у праву, не у разним крсташким походима и Јасеновцу, него сваки пут када су нас искоришћавали, па потом остављали на цедилу. Немојте да мислите да би сада било нешто другачије. Одбранили бисмо ми њихов начин живота, као и хиљадама пута против Монгола и Турака, а онда би дошао нови ,,Милосрдни анђео”, када се помаме и избезобразе у својој бахатости. А када су православни Балканци схватили да се морају уздати ,,у се, и у своје кљусе”, десили су се Карађорђев рат, Милошева буна, као и Први балкански. Пре тога ничега битног са њихове стране није било. После тога је одмах дошао Први светски рат.
  Не заваравајмо се. ,,Будите, дакле, мудри као змије и безазлени као голубови.” Прво мудри, па потом безазлени.

 2. Princ Mishkin

  Kakav utopisticko-ekumenski stav raba Bozijeg Branislava!
  Moj stav je ovaj: Ja sam Srbin i uistinu i ne znam Boga ako Srbin nisam, a nikad ni mrava nisam zgazio Svapskog, niti opljackao banku Rokefelerovu, niti sam ucestvovavo u bacanju bombi na bilo koga?
  Ali sam SRBIN, tako poznajem Boga. Jer Boga nikad niko nije video, ne zaboravite to braco, ili maje Srpske.
  ” Ali kad ovom malom uciniste dobro, meni uciniste.” Takve su reci Hristove iz Svetog Pisma, a to znaci kad jednog bliznjeg dozivis kao samog sebe, njegovu strepnju i njegove nuzde, onda ti potvrdjujes da je Hristos u tebi i da on daje Hristovom rukom drugom Hriscaninu, I ZIVOT svoj mu daje. Zar nisu nasi preci Srbi dali svoj zivot ne samo radjanjem nego i mnogim stradanjima , napose i kad su bili nevini sasvim, a ne kad su ponesto bivali krivi.
  JEDINSTVO EVROPE je UTOPIJA, kako Marxisticka, tako i bilo cija, Jevrejska ili Papska, ….Ja sam Srbin, Pravoslavac i Svetosavac pa me Hristos ljubi, tako mislim ja.
  A Sveti Justin porucuje:” Da li si za Isusa Hrista ili nisi, PROVERA je vrlo laka. Ako si za SVetog Savu, onda si i za Isusa Hrista.”
  Nase drago milo kormilo, Sveti Sava , na pucini nasa Crkva-Ladja plovi (a sve druge tudje barke lovi)

 3. Ви бркате национализам и шовинизам! Национализам је увек позитиван и природно је волети свој народ, док је шовинизам мржња према другим нацијама и верама, господине Браниславе. Шовинизам сматра да је своја нација или вера виша и боља од других. Ми видимо код муслимана шовиниста какву политику воде: да ударе хришћани на хришћане! И то им успева, нажалост, манипулацијама које су сада сасвим провидне и познате свима. И свуда где се нађу праве државу у држави, својим шаријатским прећутним или отвореним законом. То сви хришћани знају али секуларисти и атеисти мисле да то у демократији није ни важно, док не налете сами на ту страшну истину и пострадају…и многима се сада отварају очи, као господину Орбану на пример.

 4. Sve je ovo lepo u prici. Jedino g-din Orban zaboravi da nisu svi Evropljani desnicari, kao sto nisu svi levicari ateisti. Zaboravi i ono najvaznije: Hriscanstvo i desnica idu ruku pod ruku samo u prici. U stvarnosti desnicarske ideologije rade sve suprotno hriscsnskim nacelima; dele ljude na naciju, rasu (boju koze), socijalno poreklo i status, stavljaju svoj nacion ispred vere, ispred ljudskog roda… U hriscanstvu nema nacija, nema rasa, nema ksenofobicnih stavova o superiornosti sopstvene nacije ili Crkve, pa ako si pravoslavni Srbin ti si odmah bolji hriscanin od katolika Hrvata ili pravoslavnog Grka. Suludo zvuci samo mnogi nacionalisti, kako nasi tako i tudji, upravo tako misle, govore i delaju. Bog, moja nacija i niko vise. Nigde traga pravog hriscanskog ucenja, nego se jos vera mesa sa nacionalistickim ideologijama, sto je siguran put u etnofiletizam i klerofasizam. Kod nas je primer toga tzv. “svetosavski nacionalizam”. Zato ja uvek i svuda kazem da sam prvo hriscsnin i rab Boziji, pa tek onda Srbin. Prosecnom nacionalisti tesko za shvatiti – zalim slucaj! Uostalom, zar nas blazenopocivsi patrijarh Pavle nije toliko puta rekao da ni nas, ni bilo koji drugi narod ne treba da postoji ako je cena tako opstanka zlocin prema drugome, a ja bih dodao i sve ostalo poput mrznje, progona drugih i drugacijih itd. Po meni jedini nacin opstanka jeste jedinstvo svih hriscana, svih Evropljana. Ne samo desnicara, prema Orbanoj ideji, nego svih! To ne znaci da sada pravoslavni pretrce kod katolika ili obratno, nego da se postujemo, stitimo i saradjujemo kao braca po veri. Svako neka ima svoje ucenje i teorije, Bog ce na kraju dati svoj pravedni sud, a nece ljudi. Bez jedinstva hriscana, Evropi se zlo sprema. Muslimanima i uopste svim neprijateljma hriscanstva svaka nasa podela i mrznja ide na ruku, toga uvek moramo biti svesni. Mogu jos dugo o ovome, ali smatram da sam i ovim dosta rekao.
  Mir i ljubav medju svom hriscanskom bracom!

  • Samo sam htela da pitam vezano za ovaj vas zadnji deo komentara,da li vi stvarno mislite da mi Pravoslavni Srbi koji smo nastradali od “brace po veri”, treba da bilo sta pokusavamo sa Rimokatilicima,ja licno mislim da NIKAD,NIKAD NIKAD,jer isti ti su pobili toliko Srba za vreme NDH,koliko Turci nisu za 500 godina,isti ti Rimokatolici su imali logore za decu,isti ti Rimokatolici su zadojeni bolesnom mrznjom prema svemu Pravoslavnom,isti ti Rimokatolici su u Jasenovcu pobili 750 000 hiljada Srpskih neduznih civila,one koje nisu ubili,oni su ih pokatolicili,nista njima ne vredi sto se oni sebe nazivaju Hriscanima,oni Hrista videli nisu,ako je Hristos rekao poznacete ih po delima njihovim onda sve nedoumice vezane za Rimokatolike su jasne,mi nismo nikakava braca,a pogotovo ne po veri,jer Pravoslavna vera Slava Bogu je prvo ispunjena ljubavlju,prema Bogu i Coveku,ako me pitate gde je moja ljubav,ja nju na zalost ne mogu da osetim prema tim ljudima,jer Patrijarh Pavle je rekao budite mudri kao zmije,a bezazleni kao golubovi,ja te ljude nikad ne bih svesno povredila,ali ne bih zelela nikakvu vezu sa njima,oni su za mene olicenje,lukavog i ja ih tako dozivljavam,i moja iskustva sa njima su to X puta dokazala,njihova mrznja ne zna za granice,ti ljudi su otrovani mrznjom,prema svemu Pravoslavnom i Srpskom.
   Posto ste pomenuli te Muslimane i borbu protiv njih,u Travniku sam bila u poseti kod hrvatske porodice koja je za vreme ovog zadnjeg rata spasena od Srba,cela njena porodica je izbegla na planinu Vlasic,bila je njena baba i deda,dve tetke sa malom decom,bebe od po godinu dana,njen ujak,i njena majka,znaci izbegli su sigurnu smrt,jer su Srbi kao i uvek Slava Bogu pokazali svoju ljubav prema ljudima,e cela ta familija kad je sve proslo,za Srbe je govorila kao i vecina Hrvata da je za rat u bivsoj Jugoslaviji kriv Slobodan Milosevic i velikosrpska politika,to je bilo hvala Srbima.Zato ja njima zelim sve najbolje,ali ja ne zelim nikakvu vezu sa takvim narodom,i nista nemam sa njihovom verom!

 5. Све речено потписујем ал то не значи да ми Срби треба да сматрамо Мађарску као неке савезнике… да могу појели би нас за доручак. А памтимо ми и његове изјаве у вези сјеверне Србије!

 6. Први нацисти у Европи – Маџари Миклоша Хортија, папска курија одавно је створила мисионарску Маџарску са крсташким задацима против Влахомолдавије и Словена !!!

 7. Postovani gosp.Orbane,hriscanine svaka Vam je na mestu.Ja SE kao hriscanka I srpkinja, koja pripada stednjovekovnom narodu u potpunosti slazem sa Vama.