Виђења

Питање:
Молим вас да ми дате објашњења о духовним виђењима. Ја сам прочитао да се ум човека може очистити уз практиковање врлина најпре чисте и несумњиве вере православне па молитве срдачне и љубави Хришћанске, смирења, благодати и слободе у Богу и да је крајњи циљ очишћење самога ума кога многи никада не досежу. Само очишћен ум се сједињује са Богом Христом. Али за очишћење ума помажу ВИЂЕЊА ДУХОВНА. Наравно, свестан сам да има доста оних који умишљају, који су у духовној прелести и да уопште о виђењима могу говорити само најискуснији, само они који су се успели до највиших висина духовних и након дугога подвижниства, након дугог и ревносног поштења од света и светског. Само, напишите ми шта о томе знате јер бих веома волео да о томе читам и размишљам.
Михајло


Одговор:
Драги Михаило, Рекао бих да није корисно размишљати о духовним виђењима, него о својим гресима и слабостима, о избављењу од зла и смрти. Обичан свакодневни и просечни наш човек, који размишља о духовним визијама и виђењима, био би сличан рудару, који по цео дан проводи у прашини рудника угља, размишљајући о дворским баловима и тоалетама… Или жени којој је корпа пуна прљавог веша, а она, уместо да устане и крене да га пере, ленствује размишљајући о свечаностима и људима који на њима носе беспрекорна одела. Наравно, од свег њеног размишљања њен веш неће ни мало бити чистији.
Ум и срце и душа човеква се не чисте размишљањима о духовним виђењима, него постом и молитвом, плакањем над својим гресима. Остало је пука машта, која само још више опија а не трезни ум.
Поздравља те, о. Срба

Comments are closed.