Veštačka oplodnja

Pitanje:
POMAŽE BOG Molim vas da mi odgovorite na jedno pitanje. Ja i moj muž smo u braku pet godina, i nemamo djece. Prije godinu dana zapoceli smo proces umjetne oplodnje koji je kasnije prekinut zbog dobro ne obavljene terapije.Iako sam započela taj proces, nisam bila srećna zbog toga. Ja i moj muž smo razmišljali da ispočetka nastavimo sa tim. Kako vrijeme više odmiče, meni je sve teže da se odlučim. Molim vas jako mi je potrebno da mi kažete vaše mišljenje. Za mene umjetna oplodnja nije prirodan način da se dobije dijete. Unaprijed vam hvala na odgovoru.
Danijela


Odgovor:
Bog vam pomogao.
Stav Pravoslavne Crkve prema veštačkoj oplodnji i nije baš opravdavajući. Ako bi se samo malo dotakli načina veštačke oplodnje morali bi da pomenemo tri načina koja se primenjuju u medicini. Prvi je unutartelesna oplodnja (in vivo) koja se odvija unoseći se tehnički putem, a do trudnoće dolazi na fiziološki način. Drugi način je vantelesna oplodnja koja se spajaju (muška i ženska jajna ćelija) u epruveti i potom se embrion stavlja u matericu. Treći metod (Gamete Intra Fallopian Transfer) poznat kao GIFT, podrazumeva smeštanje putem laparoskopije u susret jajašcu. I u drugom i u trećem slučaju trudnoća se dalje odvija na prirodan način. Nadam se da ste upoznati sa načima veštačke oplodnje pre nego ste se odlučili na nju. Ja samo pokušavam da vam opišem načine koje medicina preporučije radi boljeg uvida u veštačku oplodnju. Problem se pojavljuje šta sa onim viškom embriona? Šta sa onim „zamrznutim embrionima“? Pored ovoga postavlja se pitanje da li se gubi suština samog odnosa između muža i žene? Da li davalac treba da bude poznat ili ne? Kako tretirati ugovor o „nošenju deteta“ u trudnoći od strane druge žene, i ko je u tom slučaju majka? I mnogo drugih okolnosti koje se susreću prilikon veštačke oplodnje. Polazeći od biblijskog učenja o stvaranju čoveka (Post. 2, 7) Sv. Grigorije Nisijski u svom delu „ O postanju čovek“ govori da se duša i telo stvaraju zajedno, začećem, te da shodno tome, ljudski život počinje od trenutka začeća. Sv.Maksim Ispovednik kaže da „…duša zajedno sa telom dobija postojanje začećem kada nastaje potpuni čovek. Telo pak začećem od materije koja nastaje od drugog tela, čineći sa dušom jedno biće i jedan sastav“.
Nadam se da ste uvideli iz svega ovoga stav naše Svete Crkve ali Sveta nas Crkva upućuje i na mnoga čudesa u pogledu zadobijanja blagoslova u dobijanju dece. Kod nas srba postoji čudotvorna loza Sv. Simeona Mirotočivog koja se uz pravilo koristi i mnogi su primili blagoslov Božiji i dobili dete ili decu. Ne znam da li ste se informisali kod vašeg sveštenika za lozu Sv. Simeona ako niste dobro bi bilo da se obratite njemu ili lično pišete manastiru Hilendaru gde će te dobiti i lozu i upustvo kako treba da se koristi. Ali morate da znate da način korišćenja nimalo nije lak i traži jaku veru i istrajnost u molitvi i nadi. Nadam se da će te pravilno protumačiti sve ovo napisano i uz čvrstu veru i nepokolebivu nadu učiniti ono što je najpotrebnije za vaš Bogom blagosloveni brak. (Nadam se da ste crkveno venčani? ) Molim se i ja Milostivom Gospodu da vam podari razuma, vere i trezvenosti da vas udostoji pravilnoj odluci i blagoslovu ako je to po Njegovoj volji. Pozdravlja vas o.Milan.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *