Венчање

Питање:
Verenica i ja planiramo da se vencamo u crkvi, bez pravljenja svadbe, samo kum, stari svat i nasi najblizi, pa nju zanima-posto nece nositi vencanicu, da li haljina koju ce nositi treba da bude bela, da li je potreban veo na glavi ili neki cvet, ili pak nesto drugo?
Dragan


Одговор:
Драги брате, православно венчање у цркви не захтева и свадбу. Свадба је пропратни акт венчања. За ваљан хришћански брак је важно да су испуњени битни услови за венчање: два лица различитога пола, слободна воља вереника, непостојање брачних сметњи и забрана, канонски свештеник, православни храм, валидни сведоци. Млада се облачи у белу хаљину (није обавезна уобичајена венчаница) , која је знак чедности, невиности, са којом она ступа у брак, а младожња је у свечаном оделу (које не мора да буде црно) , како то и доликује самом чину венчања. Јер, без обзира да ли ће венчању присуствовати само сведоци (кумови) , родитељи и најближа фамилија и пријатељи или ће ту бити стотине свадбара, самом Чину венчања треба приступати са пуном озбиљношћу и одговорношћу. Вео на глави невесте није обавезан, па ни неки цвет, јер ћете обоје бити обдарени брачним венцем, који је данас у облику круне и свештеник ће пред вама узнети молитву Богу: “Господе Боже наш, славом и чашћу венчај их! ” Дакле, све оно што је најважније за ваш будући брак, догодиће се на том “скромном”, али једино благодатном, венчању у цркви, па и без свадбе. Благосло Божји призива на вас двоје, за ваш будући брачни живот и оснутак ваше породице, Цркве у малом о. Душан

One Comment

  1. Помаже Бог! Имам једно питање, одлучили смо са вереником да се венчамо у цркви 24.априла, међутим наш свештеник нам није одобрио тај дан због Ускрса па смо померили за 25.април, то је понедељак, први дан Ускрса. Да ли је то исправно или не и да ли је уопште повољно венчати се у току те недеље? Хвала на одговору!