Већина српских епископа је одбила да потпише спорни документ на Криту

Београд, 22. јул 2016. г.

Апсолутна већина од 25 српских епископа који су учествовали у раду сабора на Криту одбила је да потпише документ сумњивог садржаја «Односи између Православне Цркве и осталог хришћанског света». Информације које су се појављивале у разним медијима написмено је потврдио Бачки епископ Иринеј у свом писму објављеном на грчком порталу «Ромфеа».

«Желео бих да истакнем, – пише владика Иринеј, – да нисам био једини од 25 српских архијереја који су учествовали на сабору ко је одбио да потпише овај документ (што је произилазило из публикација неких «добронамерника»). Текст није потписала већина њих. Осим тога, документ нису потписали многи други епископи.»

«Последица тога јесте да је документ неважећи, – истиче владика Иринеј, – јер у складу с принципом косензуса, који важи од 1961. године, чак и ако један архијереј не потпише документ (док је његов потпис неопходан!) он остаје неважећи.»

Подсетићемо да се на званичном сајту сабора одмах после његовог завршетка појавио наведени документ на којем се налазио списак свих чланова делегације Српске Цркве због чега се могао стећи утисак да су српски архијерји једногласно потписали овај и сва остала документа. Међутим,конкретно овај документ је потписала мањина.

У недавно објављеном преводу овог документа на српски jезик, између осталог су наведена само имена Поглавара Цркава и делегациjа. Уз та имена је написано и “Остали епископи Најсветијих помесних аутокефалних Православних Цркава”. Међутим, не наводи се који су то “остале епископи”.

Извор: http://www.pravoslavie.ru/srpska/95576.htm

7 Comments

 1. Potpisano sjedinjavanje sa jereticima,i unistavanje Pravoslavlja,eto to je potpisano.

 2. Стварно чему сакривање ,ђе истина?Очекујемо од наше цркве да изнесе све на површину .

 3. Бранко Милошевић

  Аха а шта каже правилник овог сабора. По њему СПЦ је потписала све и наставља се рад у том Богоотпадничком смеру. Не дајте се варати проучите правилник о раду сабора, и тумачења великог броја верних епископа.

 4. ОВИ КОМЕНТАРИ СУ КАО ПРЕСЛИКАНИ ИЗ ПОЛИТИЧКЕ СЦЕНЕ, А НАЗИВАЈУ СЕ- КОНТРОЛИСАНА ОПОЗИЦИЈА. СРЕЋАН ПРАЗНИК ПРАВОСЛАВНИМА. ПРЕПОРУЧУЈЕМ “ЗАКОНОПРАВИЛО “СВЕТОГ САВЕ

 5. Милош Крстић

  Помаже Бог.
  Где се и да ли се може видети документ.

  Хвала најлепше.

 6. Драго ми је што ништа није потписано, односно пуноважно. Надам се само да оваквих или сличних скупова бити што мање, или најбоље да их уопште не буде… Јер шта има истина са лажју… Наравно не треба желети ником лоше, а то би свакако желели католицима ако им не би смо омогућили спасење, које је једино у Православној Цркви, али са друге стране ко може да верује Римокатоличкој цркви у њеној добронамерности и искреној жељи за своје спасење. Јер би то значило покајање и прихватање Православне вере онакве како смо је ми наседили од наших светих отаца. У оваквој ситуацији то ми делује немугуће… Али треба то рећи јавно, па ако неко из католичке цркве препозна истину, покаје се и приђе православљу, хвала Богу… Свакако треба пратити даље догађаје, и наравно пре свега пазити и исправљати себе, уз Божију помоћ.

 7. Vidljivo je da nije sve bilo idealno,savršeno i da nešto ne odgovara ni cilju,ni svrsi i da ipak nije u skladu sa Svetim Predanjem.Skup je trebao biti bolje pripremljen i vođen i uz učešće bar 500 episkopa i da jednim ustima i jednim srcem objave poruke upozorenja svijetu koji u zlu leži.Na gornjoj fotografiji vidimo kardinala Koha.Ne znam iz kojeg razloga tu sjedi i na toj poziciji kao kakav inkvizitor.Njegova uloga,ciljevi,eklisiologija i dogmatika je poznata.On neće,vjerojatno,postati pravoslavan ha,ha /šalu na stranu/.Skup je u nekim elementima poprimio forme modernih demokratskih i parlamentarnih sistema pa čak određene forme odlučivanja podsjećaju na delegatske sisteme komunističkih režima.Možda grubo griješim….