Ватикан не подржава ни Порошенка ни Вартоломеја – приоритет су му односи са РПЦ

Један дипломата Ватикана изјавио је да папа Франциско нема намеру да због новоформиране црквене структуре у доводи у питање односе са Руском православном црквом.

Име му није наведено, али се наводи да је рекао:

„У Ватикану се одлично схвата да би односи са неканонском украјинском црквом довели односе са РПЦ. Приоритет Ватикана је очување добрих односа са Руском православном црквом. Папа Франциско увек указује на братство католика и православних“.

Исти дипломата је потврдио да је Франциско добио поруку руског патријарха Кирила упућено и другим поглаварима светских цркава, генералним секретарима УН и ОЕБС и лидерима више европских земаља у којима је указао на кршење права верника канонске Украјинске православне цркве.

И други у хијерархији РПЦ – митрополит Иларион – потврдио је Ватикан неће стајати ни на чију страну „поводом Украјине“. Другим речима: да неће подржати антиканонско деловање Цариградске патријаршије на канонској територији РПЦ у Украјини.

Притом је посебно нагласио: „Апсолутно је немогуће да папа Франциско буде арбитар поводом Украјине. Православна црква живи по својим правилима и законима. Ми ћемо спор поводом Украјине решити самостално, без учешћа Папе Римског“.

Иларион је додао да папа а ни било у име Ватикана никада није подржао „разбојничка дејства Цариграда“.

Московски патријаргх Кирил оценио је данас да украјинске власти присиљавају вернике да  своје душе повере самозванцима расколницима.

Бечки лист Der Standard оценио је, иначе, да појава „нове цркве“ у Украјини може имати озбиљне религиозне и политичке последице.

Исти лист упозорава да је конфликт већ превазишао сукоб Кијева са Москвом и пише:

„Православни су добили сукоб Другог Рима (Цариграда) са трећим Римом (Москвом) за примат. Није јасно хоће ли поглавар РПЦ, Кирил, имати снаге да победи Вартоломеја којег је подржао ауторитетни јерусалимски патријарх Теофил“.

Извор: Факти

One Comment

  1. Milivoje Dovedan

    Djeluje nevjerovatno ovo neslaganje unutar Crkve.Treba svako u Crkvi da se zapita kome se moli za vrijeme Liturgije i sluzbe svake.