NASLOVNA » Istorija, kalendar, PITANJE PASTIRU » Vasa Pelagić

Vasa Pelagić

Pitanje:
Pomaže Bog dobri Oci, Želim da postavim jedno pitanje više iz neke znatiželje (a tako i nastaju pitanja na skoro sve teme) .Zanima me kako u očima crkve izgleda Vasa Pelagić? Ja sam oduvjek u kući imao „Narodnog učitelja“ knjigu koja je doživjela nekoliko izdanja na našim prostorima, i možda najbolja naša knjiga, prepuna onih „tradicionalnih“ recepata i knjiga koju bi što kažu trebalo da ima svako domaćinstvo.I kroz tu knjigu doista sam stvorio jednu lijepu sliku o Pelagiću, kao čovjeku sa završenom bogoslovskom školom, narodnim ljekarom i prosvjetiteljem seljačkog naroda Srpkog.Međutim, prije nekoliko dana, na raznoraznim sajtovima tj. forumima, sam pročitao kako je Pelagić bio otpadnik Crkve, čovjek koji je u svojim nekim godinama bacio mantiju…pa da bih otklonio moje nedoumice i raznorazne pretpostavke, vratio bih se na pitanje: Zanima me kako u očima crkve izgleda Vasa Pelagić? (nadam se da će te kroz moj gornji opis shvatiti, zašto kažem u očima Crkve – ako je pitanje neprikladno ili je pak neko slično već bilo postav ljeno, molim vas da mi oprostite, ili me uputite na neki drugi link) Mir i svako dobro!
Zarija


Odgovor:
Poštovani Zarija, Znate šta, ne bih rekao da sveštenik koji se odriče svog seštenstva da automatski postaje otpadnik od Crkve. Ja o njemu mnogo ne znam, ali recimo, ako je prešao u neku sektu, da, on jeste otpadnik.
Ne znam koji su bili njegovi motivi za “bacanje mantije”, ili kako se to i na drugačiji način grubo kaže “obrijao bradu” za sveštenike koji reše da to više ne mogu da budu. Čovek se po svojoj trenutnoj preobraženoj prirodi lomi, i u njegovoj duši su prave urvine. Njih možemo da kontrolišemo našim ostvarivanjem bestrašća kojeg dobijamo podvigom i metodama koje Crkva vekovima predlaže, ili pred njima padamo. Lako je osuditi grešnika.
Ima danas sveštenika kojima bi bilo bolje za dušu da “ostave mantiju” i da laički očekujući milost Božiju da rade to što već rade, a svoje mesto da ustupe onima koji čeznu da budu na njivi Hristovoj. Nažalost, za mnoge danas bi bio podvig da prestanu da bogosluže. Želim da kažem “ostavljanje mantije” nije tragedija, ako sveštenik se odaje ozbiljnim strastima, raznim vrstama bluda, srebroljublja, ili zabluda i lutanja. Dakle, automatski ne znači da je Vasa Pelagić, narodni lekar, bio loš čovek. Ono sa čime se on bavio i šta je sve ostavio svom narodu jeste samo ljubav prema bližnjem. Ne verujem da je on samo “ukešio” svoj rad (to danas rade drugi prodajući njegove knjige) ; izgleda da ga je više vuklo da pomogne, da nauči prost naraod kojeg i danas danji svi zaboravljaju, a ako se ponekad sete to je od izbora do izbora, dok ne sklepaju neku novu laž i obmanu. Barem je on mislio na narod. Moje lično mišljenje je da je on za sobom ostavio veliko dobro delo, e sad što je ostavio svoje sveštenstvo to samo Bog i on znaju zašto, i to ostaje samo njima Dvojici da rasprave. Sa iskrenim pozdravima
oLjuba

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *