Упокојио се Жарко Видовић – један од највећих српских православних мислилаца

Упокојио се Жарко Видовић (1921-2016), један од највећих српских православних мислилаца, носилац Ордена Светог Саве, философ и историчар уметности, професор универзитета, аутор бројних студија и чланака.

zarko-vidovic-482x600

Рођен је 1921. у месту Тешањ (Босна и Херцеговина). Учествовао је као добровољац у Априлском рату 1941. У октобру 1941. ухапшен је у Сарајеву. Био је у затворима до 1942. (прво немачком, па усташком). У “Великом транспорту” пребачен је у Јасеновац, одакле је депортован у логор код Нарвика у Норвешкој. Године 1943. уз помоћ локалног становништава успева да побегне за Шведску. Наставља студије у Упсали где је добио ћерку Загу. У Упсали је дипломирао на Филозофском факултету најпре историју филозофије, затим историју уметности.

После рата вратио се у Југославију у којој је хапшен и затваран још два пута, због својих ставова о демократији. Докторирао је 1958. у Београду. Предавао је историју цивилизације на Универзитету у Сарајеву (од јануара 1953. године), затим на Универзитету у Загребу, одакле је због својих речи о србофобији био истеран децембра 1967. године. Прешао је у Београд 1967. године, где је у Институту за књижевност и уметност Србије радио све до пензије 1986.

Писао је и преводио за „Борбу“, „Културу“, „Књижевне новине“.

Један је од последњих представника аутентичне хришћанске господе из редова сарајевских Срба. Иза себе је оставио капиталан философски опус: „Огледи о духовном искуству“, „Трагедија и Литургија“, „Његош и Косовски завет у Новом веку“, „Суочење Православља са Европом“, „Срби у Југославији“…

Његова дела су и „Умјетност у пет епоха цивилизације”, „Логос-литургијска свест Православља”, „Огледи о духовном искуству”, „Његош и Косовски завјет у Новом Вијеку”, „Срби у Југославији и Европи, Православље у суочењу с Европом” и „И вера је уметност”.

Заједно са тадашњим јеромонасима Амфилохијем Радовићем и Атанасијем Јевтићем, учествовао је у првим полемикама са марксистима у Београду, почетком 80-их година прошлога века.

0e2a3467

Жарко Видовић спада у ред оних тако малобројних философа који негују хришћански поглед на свет и сва друштвена питања. Дубоко је утицао на читаву генерацију православних мислилаца која је кренула његовим трагом у сагледавању оне философије и историје српског народа која се у најкраћем сажима у две речи: Српски завет.

Његова дела „Умјетност у пет епоха цивилизације”, „Логос – литургијска свест Православља”, „Огледи о духовном искуству”, „Његош и Косовски завјет у Новом Вијеку”, „Срби у Југославији и Европи, Православље у суочењу с Европом” и „И вера је уметност” говоре о аутентичном православном филозофу који је својим духовним и животним сведочењем оставио јасан траг онима којима је тајанственост живота непрекидни изазов.

У времену изгубљених идеала када су све вредности пољуљане из корена, дело Жарка Видовића открива наш прави идентитет – најпре верски а онда и национални у осмишљавању живота кроз православну хришћанску интроспекцију.

Као православни философ др Видовић доследно изводи истину да је с Богом могућ само литургијски сусрет и општење, да је Бог односан творевини, свету и човеку и с њим се збива драма слободе и љубави.

0e2a3435

Оставио нам је много. Дужни смо да разаберемо све што је за нас разумео о Господу, литургији, нацији као морално-историјској заједници и заветној, Његошу, српском распећу XX века и својој и нашој логорашкој судбини, братству са Русијом, са којом заједно светом проносимо православну веру и источно-медитеранску цивилизацију, осећању, уметности, смислу, личности и историји. Можда нам то поимање буде спасоносно. Ускоро ће се појавити његова последња књига „Смисао – личност – историја“. Помоћи ће нам у том поимању много.

 

Извори:

http://fakti.org/ti/gloria-mundi/preminuo-zarko-vidovic-jedan-od-najvecih-srpskih-pravoslavnih-mislilaca

https://sr.wikipedia.org/%D0%96%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE_%D0%92%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B_%28%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B0%D1%80_%D1%83%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%29

 

 

 

2 Comments

  1. Лазар Благојевић

    Шира јавност није упозната са Његовим животним искуством, дјелом, релним и филозофским погледима утемељеним у вјери православној. Ријетки су људи као што је био благопчивши господин, брат у Христу, Жарко. Надам се да ће након упокојења бити више присутан међу нама у смислу нашег начина живљења и расуђивања.
    Вјечна Му Памијат у Царству Небеском!

  2. Вечнаја Памјат једном храбром и верном сину Христове Цркве!