Упокојени, наши заштитници

Питање:
Помаже Бог, Занима ме да ли наши упокојени могу бити наши заштитници.
То сам имао прилику да чујем од једног нашег духовника. Ја га нисам том приликом замолио да каже нешто више о томе, зато бих вас замолио за мишљење. Бог вас благословио и свако добро подарио!
Жељко


Одговор:
Христос Васкрсе Жељко! Зависи од светости њиховог живота и воље Божије да их открије. Црква прави велику разлику између молитве за умрле и узношења молитве прослављеним светим људима. Пред канонизацију светих прослављених људи служи се последња заупокојена служба, а на самом њеном чину служи се први молебан и откривају се “образи” или иконе.
Сећам се да су ми наручивали да служим парастосе св. вл. Јовану Шангајском, наравно до његове канонизације, и ти људи су се молитвено надали на његову помоћ и она се много пута и показивала.
Ако су у питању људи светог живота који пројављују славу Божију мислим да и до канонизације може да им се помоли, или парастос одслужи, док у другим случајевима мислим да не сме да се моли умрлим људима, који пре свега они од нас – Цркве, очекују молитве а не ми од њих. Са поштовањем оЉубо

Comments are closed.