Umnožavanje ikona i autorska prava

Pitanje:
Poštovani, U svetlu intelektualnih svojina, zanima me koji je Vaš stav ali i zakonski okvir za umnožavanje ikona. Da li ikone kao kopije davnih originalnih dela u opšte mogu spadati u autorskim pravima zaštićene umetnine? Pozdrav
N.N


Odgovor:
Hristos vaskrse, dragi brate Miloše! Svaka ikona ili freska, naslikana za ili u nekoj crkvi, svakako da predstavlja njeno umetničko blago, pa i njenu intelektualnu svojinu. Niko nema pravo, da bez odobrenja nadležnih crkvenih vlasti, snima u crkvi, a pogotovo da umnožava i prodaje fotografisane kopije ikona ili fresaka. Snimci ikona ili fresaka, kao i drugog umetničkog blaga Crkve, mogu se upotrebljavati samo u one svrhe, za čiju upotrebu je odobrenje izdato. Međutim, ako jedan fotograf dobije odobrenje Crkve da snimi neku ikonu ili fresku i to objavi u knjizi ili katalogu, niko ne sme reprodukovati tu ikonu i bez odobrenja fotografa, koji je ikonu snimio, jer ona od tada prestavalja i njegovu umetničku svojinu, ali samo kao fotografski snimak, koji on ne može upotrebiti u druge svhre, sem onih za koje je dobio dozvolu.
Druga je stvar sa crkvenim ikonama koje se nalaze u posedu muzeja, državnih ili privatnih zbirki. Tu vlasnik raspolaže pravom reprodukovanja ili umnožavanja, pa samim tim i komercionalnoj upotrebi tih ikona.
Ako se danas nešto dešava mimo zakona, ako pojedinci komercijalizuju i crkveno blago, pa i tu nalaze mesta za svoj profit, to ne znači da je to pravno dopušteno, a još manje da je to moralno ispravno.
Blagoslov Vaskrslog Gospoda želi Ti o. Dušan

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *