Улагање новца на берзи

Питање:
Помаже Бог! Да ли неко може да ми одговори да ли је хришћански исправно и морално улагати новац на берзу? Занима ме та тематика, али пошто још не знам пуно о томе боље је да питам пре него што се одлучим на нешто. Сећам се да је негде записано да се не даје новац мењачима (зеленашима) на камату. Да ли је то исти концепт, не знам. Ево одакле идеја и питање: http: //blog.b92.net/node/3561#comment Ако сматрате да је питање непримерено, наравно, не морате одговарати, али мислим да доста младих људи размишља на ову тему. свако добро од Бога вам желим.
Александар


Одговор:
Драги Александре, Питање хришћанске етике, или хришћанског живота, у односу на данашњу тржишну економију је врло сложено. Што се тиче куповине акција на берзи, у својој суштини је то – куповање једног, већег или мањег, дела неког предузећа, постајање сувласником у неком предузећу. То само по себи није против морала. Међутим, код нас, због наше „махните памети” постоји тенденција да се увек иде пречицом, да се буде „паметнији” и „интелигентнији” тако што се прескачу неке основне и темељне поставке. Тако и почетници на берзи одмах крећу у манипулацију вредностима, прескачући основни пронцип сувласништва путем акција. А манипулација је сама по себи морални проблем.
Осим тога, постоје разне врсте предузећа и послова којима се они баве, а при свему томе постоји и мноштво ризика и могућности за економску, тржишну, пореску и неку другу манипулацију. Немогуће је обухватити све ове могућности у неколико реченица. Једино што је извесно јесте – да постоји ризик. Наравно, ризик не само финансијски него и морални. Према томе, остаје на сваком појединцу да процени морални и сваки други ризик онога што он жели да уради, па да одлучи према датој ситуацији и према конкретном проблему. У глобалу, тржишна економија обликује и врши свој утицај на људско друштво. Између осталог, она утиче на локалну културу, на лични идентитет појединца, етику радног места и многе друге аспекте нашег живота. Уопште, питање Теологије и њеног односа према новцу, пословима и држави, јесте непресушни извор тема, који је апсолутно немогуће исцрпети.
Поздравља те, о. Срба

Comments are closed.