NASLOVNA » Društvo, TRAGOVI U VREMENU » Učiteljica iz Bara: Između ćirilice i hleba, biram ćirilicu

Učiteljica iz Bara: Između ćirilice i hleba, biram ćirilicu

Podgorica – „I znam ja, ministre, da je između hleba i ćirilice pametnije birati hleb, ali ja ipak biram ćirilicu zato što sam učiteljica”, napisala je u otvorenom pismu crnogorskom ministru prosvete Predragu Boškoviću učiteljica Osnovne škole „Jugoslavija” iz Bara Milena Zoranović.

mzoranovic-be

Ona kaže da se odlučila na obraćanje javnim pismom zato što zna da službe u ministarstvu ne odgovaraju na dopise koje su ona i njene kolege uputile ministarstvu povodom raznih nedoumica koje je trebalo otkloniti.

„Gospodine ministre, političkom odlukom izbacili ste ćirilicu iz zvanične dokumentacije i prepiske u školama. Nijedan dokument iz škola, već godinama, u ministarstvo ne dolazi napisan ćirilicom. Nastavak potiranja ćirilice bilo je uvođenje i obrazaca za svedočanstva, a od ove školske godine dnevnici, đačke knjižice, matične knjige. Ćirilice nema ni u tragovima. Možda tabla na ulazu u neku školu i to je sve”, piše učiteljica Zoranović.

Učiteljica pita Boškovića:

„Da li će škole biti obrazovanije, kulturnije, stručnije, profesionalnije, više evropske institucije ako naredite i demonstrirate silu pričom oko primene pravopisnog pravila da bi obrazac trebalo popunjavati pismom na kome je dat? Molim vas, ne vređajte me pričom da su, po Ustavu, oba pisma ravnopravna. Nemam alternativu. Naredili ste. Niste mi ostavili mogućnost izbora. Pokažite mi gde je tu ravnopravnost.”

Zoranovićeva navodi u pismu da ona može da razume odluke Boškovića, jer on mora da ostavi politički trag zarad njegove političke budućnosti, ali joj nije jasno zašto na takav način.

„Ima i drugih načina da vas prepoznaju i cene. Uvaženi ministre, dnevnik, latinični obrazac, popunila sam ćiriličnim pismom. Koliko sam pogrešila? Koja je kazna i za onoga ko ne primenjuje Ustav i za mene koja ne poštuje pravopisno pravilo”, napisala je učiteljica. „Lakše je u Hrvatskoj braniti ćirilicu nego u Crnoj Gori.”

 

Izvor: http://www.politika.rs/scc/clanak/364776/Uciteljica-iz-Bara-Izmedu-cirilice-i-hleba-biram-cirilicu

2 komentar(a)

  1. Bravo sestro…..velika će biti tvoja nagrada na nebesima! Svaka čast tebi dostojnoj kćeri Sv. Save…….Aksios!

  2. Aleksandar

    Bog ti dobro dao sestro i Presveta Bogomajka.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *