Учење о енергијама и енергетским тачкама

Питање:
Благословите драги оци! Интересује ме какав је наш (Православни) поглед на учење о енергијама и енергетским тачкама у човеку (будизам, борилачке вештине које заснивају јачину ударца на наводном/стварном усмеравању енергије, акупунктура…) ? Да ли заиста постоје те тачке у нама? Постоји ли нека веза између начина дисања и нашег тела/душе која није чисто физиолошко-биолошке природе (читао сам негде да подвижници користе нарочит начин удисања и издисања при изговарању Исусове молитве; због чега? ) ? хвала и свако добро
Н.Н


Одговор:
Драги Стеване Треба знати да је Господ Бог створио и душу и тело, сав материјални и сав духовни свет. Сваки од ових светова има своје особине и законе. Физички свет има физичке особине и у њему владају физички закони, а духовни има духовне особине, и у њему владају духовни закони. Физичким законима и особинама се баве световне науке, а духовним духовне. При том, треба имати у виду основну и непобитну чињеницу да све што је физичко, пролазно је, привремено и нестално, а духовни закони се простиру до вечности, ослањају се на вечну Истину и саму суштину живота. Јер је дух та енергија која чини материјални свет живим, и нас људе свесним. Као што постоје разни облици материје, тако постоје и разни облици духовних бића и енергија (9 чинова анђелских, затим демони, људске душе, Божија благодат – енергија, и сила зла, у разним облицима) . Ту владају духовни закони, које објашњава хришћанска етика, догматика, богословље и искуство Светих Отаца.
У материјалном свету постоје физичке енергије, а у духовном – духовне енергије, које су неупоредиво савршеније од физичких и хемијских онолико, колико је духовно савршеније од материлајног и пропадљивог. Јер, без обзира колико се ми старали о телу и његовим физичким енергијама, оно на крају пропада и труне, враћа се у прах одакле га је Господ и узео, а дух се враћа Богу, који га је дао.
Свакако да постији веза међу овим енергијама и енергетским тачкама у и на човеку, као и у природи која нас окружује и у целој васиони. Постоји и веза између материјалног света и духовног, између физичких / хемијских и других енергија и духовних, јер су ова два света повезана, и материјално зависи од духовног. Ми знамо да постоји оно што неки називају „биоенергија”, да постоје одређене тачке на човековом телу, човорови, исто као што знамо да постоји нервни систем, ганглије, електрични импулси у нашем телу, мозгу, нервима, и т.д. То је све део и начин функционисања тела које нам је Господ подарио. Постоје такође и разне технике у вези функционисања ових енергија, и то је јасно. Међутим, што се више приближавамо духовном пољу, то је опасност већа да направимо штету, уколико пратимо и слушамо оне који о томе немају целовито знање и учење. Бавити се биоенергијама и таквим вежбама је много ближе духовном свету од, рецимо, бавити се физичким вежбама (гимнастиком) или на пример, медицином. Самим тим је много компликованије и опасност је много већа. Дешава се често да и школован и искусан лекар погреши, да не одреди тачну дијагнозу или да примени погрешну терапију. А тек колико се дешава да надрилекари, разни индијски јоги, гуруи, будустички и остали источњачки „мајстори” погреше и направе човеку штету коју је после тешко или немогуће исправити и излечити. Није толико тешко направити од човека – богаља, ни у физичком, ни у духовном смислу. Зато треба бити веома опрезан. Јер, мало ко од нас би се усудио да уђе у мрачну и непознату пећину, без икакве лампе и опреме, само зато што му је евентуално, неко рекао да на дну такве дубоке пећине лежи закопано благо. Такав човек би очигледно, био веома неопрезан и будаласт. А страшно је видети колико младих се упуштају у мрачне авантуре разних назови – учитеља, учења и теорија, без икакве опреме и припреме, без знања и искуства, без светлости Јеванђеља, искуства Отаца и помоћи Светога Духа кроз Свете Тајне и хришћански живот.
Да закључимо, Колико је тело важније од одела, толико је и духовно важније и скупље од материјалног. И још много више! Колико је важно живети здраво у физичком смислу, још је неупоредиво важније живети здраво у духовном. Јер и сам Христос каже: „Каква је корист човеку да сав свет задобије, а души својој науди? Или какав ће откуп дати човјек за душу своју? Јер ће доћи Син Човјечији у слави Оца својега са анђелима својим, и тада ће узвратити свакоме по дјелима његовим.” (Мт. 16, 26-27.) Наш, православни став је да никако не треба ризиковати своју вечну душу идући сумњивим путевима и светским странпутицама, да се не треба уздати у разна учења и мудраце, којих је одувек било и биће их до краја света и века. Треба пребивати у светлости Јеванђеља и у Божијој науци и благодати. А сам Господ ће нас водити на том путу и открити све што је добро и корисно душама нашим. Као што је и сам Христос рекао апостолу Петру: „Блажен си, Симоне, сине Јонин! Јер тијело и крв не открише ти то, него Отац мој који је на небесима! ” (Мт. 16, 26-27.) Поздравља те, о. Срба

Comments are closed.